ANAF, amendată cu 16.000 lei pentru că a publicat lista datornicilor. Reacţia Fiscului

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a amendat Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) cu 16.000 de lei pentru publicarea datelor personale din lista datornicilor. ANAF a anunţat că instituţia a respectat drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanelor fizice şi că va contesta sancţiunile aplicate de ANSPDCP.
Economica.net - mar, 24 mai 2016, 08:25
ANAF, amendată cu 16.000 lei pentru că a publicat lista datornicilor. Reacţia Fiscului

„Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a sancţionat Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu amendă contravenţională în cuantum total de 16.000 Ron”, se arată într-un comunicat de presă remis marţi agenţiei MEDIAFAX.

Începând cu data de 17 mai, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Datelor a realizat o investigaţie din oficiu, în care vizată a fost ANAF, ca urmare a publicării în 16 mai, pe internet, a listei cu 187.230 de contribuabili, persoane fizice care la data de 31 martie 2916 aveau restanţe fiscale mai mari de 1.500 lei,.

În urma finalizării controlului, la data de 23 mai 2016, Autoritatea a constatat că datele personale au fost prelucrate nelegal, fiind publicate „pe alt site de Internet, decât pe propria pagină de Internet, (…) datele nefiind exacte şi actualizate la data publicării (16 mai 2016), în conformitate cu situaţia reală a achitării debitelor de către anumite persoane fizice din respectiva listă”, se precizează în comunicatul de presă.

De asemenea, controlul a arătat că agenţia „nu a asigurat informare completă a persoanelor ale căror date personale au fost publicate la data de 16 mai 2016, nici prin notificările prealabile trimise prin poştă, nici în cadrul informaţiilor publicate pe site-ul ANAF, conform constatărilor.”

ANAF a publicat, la data de 17 mai, lista cu 187.230 contribuabili persoane fizice, care au restanţe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016, primii zece datornici la stat persoane fizice având fiecare obligaţii fiscale restante între 12 milioane lei şi 232 de milioane de lei.

Din total, ANAF poate recupera la această dată circa 2,3 miliarde lei. Situaţia juridică a restului de creanţe de 1,1 miliarde lei (insolvabilitate fără bunuri sau venituri urmăribile, existenţa unor hotărâri judecătoreşti de suspendare a executării silite, etc) opreşte ANAF de la iniţierea sau continuarea măsurilor de executare silită.

Pe primul loc este Sorin Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3 al Capitalei şi candidat, cu obligaţii fiscale necontestate de 232 milioane lei, urmat de Florin Mateiu din oraşul Victoria cu obligaţii fiscale de 94 milioane de lei, însă contestate. George Becali are datorii la stat de 3,9 milioane de lei pe care le-a contestat iar Silviu Prigoană are obligaţii de 3,9 milioane lei.

Răspunsul ANAF

Prin Legea nr. 207/2015 (Codul de procedurã fiscalã), adoptată de Parlamentul României, s-a stabilit în sarcina Agenției Naționale de Administrare Fiscală, a organelor fiscale locale și a altor instituții publice, care administrează creanțe fiscale, obligația de a publica listele contribuabililor care înregistreazã restanțe fiscale.

ANAF, prin publicarea listei debitorilor cu restanțe fiscale, a respectat drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanelor fizice. Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a verificat ANAF fără a constata vreo abatere privind fondul legalității publicării listei persoanelor fizice cu restanțe fiscale. În schimb, ANSPDCP susține că a identificat probleme tehnice de formă privind modalitatea publicării, respectiv publicarea unor date neactualizate privind 7 persoane din 187.320 și pe alt site de internet decât propria pagină și informare incompletă privind prevederile Legii 677/2001.

Cu o lună înainte de îndeplinirea obligației de publicare, ANAF a anunțat public și a transmis notificări contribuabililor cu restanțe fiscale, pentru a asigura corectitudinea și actualitatea informațiilor. Contribuabilii au fost informați în prealabil atât despre cuantumul datoriilor, cât și despre obligația legală a ANAF de a le publica, pentru a le oferi posibilitatea achitării sau clarificării situației fiscale.
Prin publicarea listei și pe platforma online data.gov.ro, s-a urmărit utilizarea unei resurse disponibile, dedicată stocării seturilor de date deschise livrate de autorități și instituții ale administrației publice și evitarea blocării sistemului informatic al ANAF, fapt cu implicații majore la nivel național.

Listele debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante se publică trimestrial în baza art. 162, din Legea nr. 207/2015 (Codul de procedură fiscală). Astfel, și de la 1 august 2016, ANAF este obligată prin lege să publice listele contribuabililor care înregistrează restanțe fiscale la data de 30 iunie 2016.

ANAF va contesta sancțiunile aplicate de ANSPDCP și va continua să respecte toate obligațiile legale.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...