ANAF a tăiat sporul de suprasolicitare neuropsihică pentru inspectorii antifraudă de la 25% la 5% pentru că nu are suficienţi bani

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a precizat, luni, că a redus de la 25% la 5% sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică pentru angajaţii săi, printr-un ordin intrat în vigoare de la 1 martie, pentru că bugetul instituţiei a fost redus cu 4,6% în acest an faţă de nivelul din 2016, astfel că nu dispune de fonduri suficiente pentru plata sumelor. Sindicaliştii spun însă că decizia este nejustificată, în condiţiile în care riscul în combaterea şi impunerea disciplinei economico-financiare a crescut.
Economica.net - lun, 06 mart. 2017, 11:58
ANAF a tăiat sporul de suprasolicitare neuropsihică pentru inspectorii antifraudă de la 25% la 5% pentru că nu are suficienţi bani

Două ordine semnate de preşedintele ANAF, Bogdan Stan, şi intrate în vigoare la 1 martie anulează sporul de 25% şi introduce un spor de doar 5%, în locul beneficiului anulat.

ANAF precizează că decizia a fost cauzată de lipsa fondurilor.

„În construcţia bugetară pentru anul 2017 nu s-au alocat fonduri care să susţină acordarea sporului de risc si suprasolicitare neuropsihică, până la nivelul maxim prevăzut de lege (25% din salariul de bază), de care au beneficiat inspectorii antifraudă în anii precedenţi. Fondul total bugetar aprobat pentru anul 2017 repartizat aparatului propriu al ANAF s-a diminuat cu 4,62 puncte procentuale, reprezentând un procent de 95,38% din execuţia anului 2016”, se arată în reacţia transmisă de ANAF.

Totuşi, conducerea ANAF consideră că este necesară acordarea unui spor de măcar 5% din salariul de bază pentru inspectorii din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi a 75% din sporurile pentru orele suplimentare efectuate.

„Mentionăm că se va reveni cu o analiză în ceea ce priveşte modificarea procentului sporului de risc şi suprasolictare neuropsihică în momentul unei eventuale rectificări bugetare pozitive, luându-se măsurile care se vor impune”, mai arată comunicatul Fiscului.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, susţine decizia de scădere a sporului de la 25% la 5% este nejustificată, în condiţiile în care riscul în combaterea şi impunerea disciplinei economico-financiare a crescut.

SNFP nu numai că nu este de acord cu această diminuare, dar solicită extinderea aplicării sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică şi pentru celelalte instituţii cu atribuţii de control şi executare, printre care Agenţia Naţională de Adminsitrare Fiscală, Protecţia Consumatorului, Inspecţia Muncii, Garda Naţională de Mediu şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Decizia conducerii ANAF a fost luată în condiţiile în care execuţia bugetară din primele două luni ale acestui an a fost considerată slabă de economişti.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a avertizat duminică, la Digi 24, că Guvernul va fi nevoit să ia măsuri, dacă cifrele bugetare vor arăta la fel de rău după primele trei luni ca la finele lunii ianuarie, cu venituri în scădere şi o colectare foarte slabă.

Prima ocazie va fi rectificarea bugetară, care poate fi făcută cel mai devreme în iulie, având posibilitatea să reducă cheltuielile sau să crească veniturile, care oricum sunt cele mai mici din Europa, a menţionat Dumitru.

Datele publicate de Ministerul Finanţelor arată că veniturile bugetului general consolidat au fost în ianuarie de 19,2 miliarde lei, echivalent cu 2,4% din PIB, fiind cu 5,7% mai mici faţă de ianuarie 2016.

Încasările din TVA au înregistrat o scădere dramatică faţă de ianuarie 2016, cu 24,8%.

Pe de altă parte, cheltuielile bugetului general consolidat, de 16,2 miliarde lei, au crescut cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Execuţia bugetară s-a încheiat cu un excedent de 3 miliarde lei (0,37% din PIB), în scădere de la 4,7 miliarde lei (0,62% din PIB) în ianuarie 2016.

Te-ar mai putea interesa și
GCS: 1.305 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 1.026 de pacienți la ATI
GCS: 1.305 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 1.026 de pacienți la ATI
Un număr de 1.305 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 37.400 de teste, a informat, sâmbătă, Grupul de Comunicare......
BNR va păstra neschimbată rata de dobândă în şedinţa consiliului de admninistraţie al băncii din 12 mai – ING Bank
BNR va păstra neschimbată rata de dobândă în şedinţa consiliului de admninistraţie al băncii din 12 mai – ING Bank
Banca centrală a României își va relua reuniunile politice periodice pe 12 mai. În analiza sa zilnică, ING Bank spune ...
Doar cinci dintre candidații la concursul pentru șefia caselor de asigurări de sănătate au trecut de proba scrisă
Doar cinci dintre candidații la concursul pentru șefia caselor de asigurări de sănătate au trecut de proba scrisă
Doar cinci candidaţi la concursul pentru ocuparea funcţiilor de directori de case de asigurări de sănătate au trecut ...
România, pe locul 24 în Europa la numărul de kilometri de autostradă. Cum a evoluat rețeaua europeană de șosele de mare viteză în ultimii 100 de ani
România, pe locul 24 în Europa la numărul de kilometri de autostradă. Cum a evoluat rețeaua europeană de șosele de ...
România se situează pe locul 24 într-un top al țărilor din Europa după numărul de kilometri de autostradă, cu o rețea ...