Document confidenţial al ANAF care răstoarnă telenovela RADET. Ce spune Primăria Capitalei

Cel mai mare creditor al RADET este ELCEN. Cel mai mare creditor al ELCEN este ANAF. Primăria Capitalei a dorit să ajungă cel mai mare creditor al Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) prin preluarea creanței deținută de ANAF la companie. Scopul fiind de a "anula" creanța pe care ELCEN trebuie să o recupereze de la RADET. Fără nicio explicaţie, Primăria a renunţat la acest plan, deşi era convenit cu Ministerul Finanţelor, lăsând RADET într-o stare care duce spre faliment. Gabriela Firea a declarat că a "făcut tot ce era omeneşte posibil" să salveze RADET. Însă ANAF susţine altceva. Primăria Capitalei spune că nu datorează niciun ban ELCEN. "Decizia ICCJ menţionată, prin care o parte a acestei creanţe a făcut obiectul unei acţiuni oblice a ELCEN asupra PMB, arată clar că între ELCEN şi PMB București nu este încheiat un contract direct. Primăria Capitalei nu a preluat de la RADET niciodată datoria pe care această regie o avea la ELCEN" se arată într-o comunicare a Primăriei Capitalei către #economica".
Ionut Tudorica - mie, 27 mart. 2019, 09:18
Document confidenţial al ANAF care răstoarnă telenovela RADET. Ce spune Primăria Capitalei

ELCEN are de recuperat 1,1 miliarde lei de la distribuitorul energiei sale termice RADET,aflat în subordinea Primăriei Capitalei (PMB). Suma este egală cu datoriile ELCEN către ANAF.

PMB refuză să recunoască această creanţă, deși există hotărâre judecătorească definitivă iar creanța a fost înscrisă în Tabelul definitiv al creanțelor.

Şi planul de reorganizare al RADET obligă Primăria la plata acestei sume, dar PMB a tergiversat adoptarea lui.

PMB a afirmat public că este interesată să preia creanța deținută de ANAF la ELCEN, în valoare de 1,1 miliarde de lei. ANAF urma să cesioneze creanţele bugetare datorate de ELCEN, către Compania Municipală Energetica Bucureşti SA, în calitate de entitate eligibilă aflată în controlul Primăriei Municipiului București, la un preţ cel puţin egal cu valoarea creanţelor bugetare.

Prin această mișcare, PMB devenea creditor majoritar la ELCEN și avea posibilitatea să hotărască în cadrul Adunării Creditorilor ca ELCEN să renunțe la creanța pe care o are de recuperat de la RADET (sursa problemelor) în valoare de 1,095 miliarde lei (redusă în urma unei reevaluări de la 3,7 miliarde de lei, atât cât fusese oricum înscrisă în Tabelul definitiv al creanțelor,  tocmai pentru a veni în ajutorul RADET).

Într-o adresă ANAF, citată de surse juridice pentru ECONOMICA.NET, Fiscul spune că din decemrie 2018 PMB nu a făcut niciun demers pentru preluarea creanței, deși Ministerul Finanţelor își dăduse acordul de principiu. Pentru ca,în februarie, Gabriela Firea să afirme că PMB a făcut tot ce e omenește posibil să salveze RADET.

„Am făcut tot ceea ce este profesional și omenește posibil atât pentru salvarea RADET– instituție a Municipiului București, cât și a ELCEN, companie aflată în subordinea Guvernului României. Am acceptat inclusiv sa plătim o suma imensă, 230 milioane de euro, creanța ANAF asupra ELCEN, tocmai pentru a unifica cele două sisteme, cel de producție al energiei termice, gestionat de ELCEN, cu cel de transport și distribuție, gestionat de RADET, în interesul cetățenilor.”, a spus primarul general.

Dacă “s-a făcut tot ce era posibil”, înseamnă că RADET rămâne acum într-o stare care merge către faliment.

 

Aceasta e adresa ANAF

 

DREPT LA REPLICA DE LA PRIMARIA CAPITALEI

 

„Primăria Capitalei nu datorează niciun ban ELCEN

Plata, de către PMB, a datoriei RADET față de ELCEN ar reprezenta ajutor de stat, susține Consiliul Concurenței

Ministerul Finanțelor nu a publicat normele necesare pentru ca PMB să poată prelua creanțele ANAF asupra ELCEN

Primăria Capitalei a făcut, în ultimii 2 ani, cel mai mare efort pentru salvarea RADET, acțiuni care nu au fost realizate timp de peste 20 de ani: diminuarea pierderilor financiare cu 99,8% față de 2016, stoparea hemoragiei de personal, demararea unor investiții esențiale pentru modernizarea rețelei, identificarea de fonduri europene în acest sens și elaborarea documentației de accesare a lor.

Primăria Capitalei precizează că existența unei creanțe între ELCEN și RADET nu implică automat că PMB ar avea datorii la ELCEN, așa cum se afirmă în materiale de presă publicate astăzi în mediul online.

Acest fapt este dovedit clar prin 2 documente clare: Decizia nr. 647 din 6 aprilie 2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) și o adresă a Consiliului Concurenței (pe care le trimitem anexat).

Primăria Capitalei nu datorează niciun ban ELCEN

Decizia ICCJ menționată, prin care o parte a acestei creante a facut obiectul unei actiuni oblice a ELCEN asupra PMB, arată clar că între ELCEN și PMB București nu este încheiat un contract direct. Primăria Capitalei nu a preluat de la RADET niciodată datoria pe care această regie o avea la ELCEN.

Plata, de către PMB, a datoriei RADET față de ELCEN ar reprezenta ajutor de stat, susține Consiliul Concurenței

În plus, dacă „Primăria Capitalei ar plăti datoria RADET către ELCEN din fonduri publice (…) măsura ar putea reprezenta ajutor de stat”, fiind creat astfel un avantaj pentru regie, susține Consiliul Concurenței. Precizările datează din februarie, ca răspuns la o solicitare din ianuarie 2019, prin care aceasta descria starea de fapt din punct de vedere financiar și solicita un punct de vedere cu privire la posibilitatea ca plata datoriei RADET de către PMB să fie considerată ajutor de stat.

Raspunsul CC fiind afirmativ, se confirmă că plata de către Primăria Capitalei a datoriei pe care RADET o are față de ELCEN ar constitui ajutor de stat, așadar ar însemna o ilegalitate.

Consiliul Concurenței a reținut, totodtă, că nu există o obligație legală a PMB de a achita, cu titlul de despăgubire, suma de 1,095 miliarde de lei către ELCEN, în locul RADET.

Ministerul Finanțelor nu a publicat normele necesare pentru ca PMB să poată prelua creanțele ANAF asupra ELCEN, prin Hotarare de Guvern

Cu privire la cesiunea către Compania Municipală Energetica București a creanțelor bugetare deținute de statul român (prin Ministerul Finanțelor Publice), precizăm următoarele: dupa elaborarea actului normativ care reglementa faptul că este posibilă plata din partea PMB către ANAF, era necesară elaborarea unor norme în acest sens, etapă care nu a mai avut loc.

Practic, atat ANAF, cat si Ministerul Finantelor, au transmis catre Compania Municipala Energetica acordul privind cesiunea de creante, însă nu a procedat la elaborarea și publicarea normelor, condiții în care stagnarea negocierii pe acest subiect nu poate fi imputată PMB.

Nu Primăria Capitalei, așadar, a renunțat la planul inițial (așa cum se afirmă în mediul online), ci tocmai Ministerul Finanțelor Publice, cel care are în coordonare ANAF.

Primăria Capitalei a făcut, în ultimii 2 ani, cel mai mare efort pentru salvarea RADET, acțiuni care nu au fost realizate timp de peste 20 de ani: diminuarea pierderilor financiare cu 99,8% față de 2016, stoparea hemoragiei de personal, demararea unor investiții esențiale pentru modernizarea rețelei, identificarea de fonduri europene în acest sens și elaborarea documentației de accesare a lor.

Actuala administrație a parcurs etape care nu au fost realizate în trecut, etape absolut necesare pentru salvarea sistemului de termoficare bucureștean: începând cu faptul că a recunoscut toate pierderile financiare și tehnologice, astfel încât bilanțul financiar al regiei să devină unul pozitiv.

Concret, prin decizii manageriale juste și sprijin constant din partea Primăriei Capitalei, pierderea financiară s-a diminuat de la 197 de milioane de lei, în luna iunie 2016, la 300.000 de lei – în luna iunie 2018.

Mai mult, au fost luate măsuri care priveau managementul resurselor umane în regie, una dintre componentele de bază în acest domeniu: pentru prima dată în 15 ani, a fost acordată o majorare salarială în cuantum de 30% a întregului fond de salarii al RADET. Angajații regiei nu mai beneficiaseră, înaintea acestei măsuri, de o majorare neimpusă de lege încă din anul 2004.

În conditiile in care salariul mediu in RADET se situa la 1500 lei net inainte de majorare, era o adevarata provocare sa poti pastra forta de munca: oameni specializati au plecat, salariile mici facand imposibila misiunea conducerii de a atrage forta de munca competentă, esențială într-un domeniu precum cel al serviciilor de distribuție a energiei termice.

De asemenea, au fost realizate investiti masive pentru modernizarea sistemului de termoficare: reabilitarea a 22,8 de km din rețeaua primară și 100,9 km din reţeaua secundară de termoficare, comparativ cu perioada cuprinsă între anii 2010 – 2014, cand au fost înlocuiţi timp de 4 ani aproximativ 20 de km de reţea primară.

La finalul sezonului de furnizare a agentului termic, incep lucrarile pentru reabilitarea a 63 de km retea primara, reprezentand 7 tronsoane. Pentru 3 dintre acestea, partea de proiectare a fost deja realizata, prin contractul incheiat cu Compania Municipala Energetica Bucuresti, urmand a fi demarate lucrarile.

Tot din aceasta primvara, se va relua colaborarea cu terţii în vederea realizării lucrărilor de reparaţii în reţeaua de distribuţie a energiei termice. RADET nu mai este un sistem închis, prin care numai unii furnizori reuşeau să patrundă, ci, dimpotrivă, dă dovada de transparenţă în relaţia cu terţii.

De asemenea, anul trecut a fost finalizat studiul de fezabilitate pentru reabilitarea/modernizarea a 212 km de retea primara. Aceasta investitie este cuprinsa in proiectul pregatit de municipalitate pentru a primi cofinanțare din fonduri europene, prin programul POIM OS 7.2 „Creşterea eficienţei energetice în sistemul centralizat de furnizare a energiei termice în Municipiul Bucureşti”. Urmatoareas etapa este depunerea cererii de finantare, iar anul acesta vor fi scoase la licitatie proiectarea si executia lucrarilor.

In paralel, RADET a scos la licitatie reabilitarea a 53 de tronsoane de lucrari de prima urgenta, insumand aproximativ 27 km de retea primara, urmand a fi inlocuite in zonele in care au aut loc avarii.

Totodată, dupa 7 ani, vor fi inlocuite primele electrovane – componente ale retelei primare care realizeaza sectorizarea in cazul avariilor. Majoritatea vanelor actuale au aproximativ aceeasi vechime pe care o are si reteaua de termoficare (peste 50 de ani), iar in cazul unei avarii, arealul afectat era mult mai mare decat ar fi fost in conditii normale de functionare.

La nivelul Primariei Municipiului Bucuresti exista un plan de modernizare multianul care include inlocuirea a aproximativ 500 de km de retea primara, atfel incat, de la an la an, numarul avarii va scadea treptat, iar calitatea serviciilor de termoficare oferite bucurestenilor va creste, ceea ce va reprezenta o premiera pentru Capitala.

Reamintim faptul ca, pentru prima data in ultimele decenii, Primaria Capitalei investeste in reabilitarea retelelor RADET si face toate eforturile sa recupereze o perioada de 27 de ani in care Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice nu a beneficiat de investitii concrete.”

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul său pop-up store....
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o ...
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...