ANAF se apără: Mass media se face vinovată de selecţie prin omisiune. Prioritatea DGAF este marea evaziune

Acţiunile din ultimele săptămâni ale inspectorilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF, în urma cărora activitatea mai multor localuri şi magazine din Bucureşti şi din ţară a fost suspendată, s-au reflectat predominant negativ în mass media şi în online-ul românesc. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost acuzată de abuzuri (închiderea unor puncte de lucru pentru venituri nefiscalizate relativ mici, în comparaţie cu taxele pierdute de stat prin oprirea activităţii), dar şi de hărţuirea micilor comercianţi fără eforturi la fel de viguroase în combaterea marii evaziuni.
Economica.net - lun, 30 mart. 2015, 15:30
ANAF se apără: Mass media se face vinovată de selecţie prin omisiune. Prioritatea DGAF este marea evaziune

Pusă în situaţia de a răspunde la aceste acuzaţii, ANAF susţine că opinia publică a fost informată incorect cu privire la incidentele cel mai des evocate în discuţie, acuzând, pe de o parte, „selecţia prin omisiune” de care s-ar face vinovată o parte a mass media, dar şi că jurnaliştii nu au solicitat punctul de vedere al agenţiei guvernamentale.

De asemenea, ANAF reia, într-un comunicat remis luni ECONOMICA.NET, principalele rezultate ale DGAF în anul 2014 şi în primele două luni din 2015, precum şi o serie de cazuri instrumentate de Direcţia Antifraudă în combaterea marii evaziuni, care au fost transmise mass media de-a lungul timpului.

ANAF subliniază că „acțiunile de combatere a micii evaziuni reprezintă o linie secundară de activitate a ANAF, tratată însă cu aceeași seriozitate de către ANAF. Linia prioritară de acțiune a DGAF este reprezentată de analiza, investigarea și instrumentarea cazurilor de fraudă fiscală organizată sistematică”.

De asemenea, instituţia arată că în 2014, 90% dintre cazurile instrumentate de Direcția Antifraudă au vizat prejudicii de peste 1 milion de euro/dosar, iar în primele două luni din 2015 procentul dosarelor de peste 1 milion de euro a reprezentat 87% din total sesizări penale înaintate organelor de anchetă.

ECONOMICA.NET a vorbit, vineri, cu şeful ANAF, Gelu Diaconu, care a explicat de ce au fost închise magazinele şi localurile găsite cu încasări nefiscalizate, în contextul în care odată cu închiderea unei unităţi statul nu mai încasează nimic.

Prejudiciile din dosarele de corupţie

O altă acuzaţie adusă ANAF în contextul dezbaterii publice iscată în ultimele zile în online de raziile Antifraudă este că inspectorii DGAF se ocupă de micii comercianţi, însă Fiscul nu reuşeşte să recupereze prejudiciile din dosarele de corupţie.

La sfârşitul lunii februarie, preşedintele Klaus Iohannis, prezent la bilanţul DNA, a criticat ANAF pentru că a recuperat doar 10% din prejudiciile aduse statului de corupţii condamnaţi anul trecut.

Agenţia guvernamentală a fost apărată de primul ministru, care a declarat, la România TV, că ideea că ANAF nu face performanţă în recuperarea prejudiciilor ar fi „o mică păcăleală”, Victor Ponta arătând că este nevoie de hotărâri judecătoreşti definitive şi irevorabile.

Tot atunci, Ponta şi ministrul Finanţelor de la acea dată, Darius Vâlcov, au confirmat că Guvernul va înfiinţa o agenţie specială în vederea recuperării prejudiciilor, în subordinea Ministerului Justiţiei. În prezent, Darius Vâlcov este în arest la domiciliu într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă.

Te-ar mai putea interesa și
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va reveni inflația sau nu?”. În funcție de felul în care alegem să......
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...