ANAF se apără: Mass media se face vinovată de selecţie prin omisiune. Prioritatea DGAF este marea evaziune

Acţiunile din ultimele săptămâni ale inspectorilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF, în urma cărora activitatea mai multor localuri şi magazine din Bucureşti şi din ţară a fost suspendată, s-au reflectat predominant negativ în mass media şi în online-ul românesc. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost acuzată de abuzuri (închiderea unor puncte de lucru pentru venituri nefiscalizate relativ mici, în comparaţie cu taxele pierdute de stat prin oprirea activităţii), dar şi de hărţuirea micilor comercianţi fără eforturi la fel de viguroase în combaterea marii evaziuni.
Economica.net - lun, 30 mart. 2015, 15:30
ANAF se apără: Mass media se face vinovată de selecţie prin omisiune. Prioritatea DGAF este marea evaziune

Pusă în situaţia de a răspunde la aceste acuzaţii, ANAF susţine că opinia publică a fost informată incorect cu privire la incidentele cel mai des evocate în discuţie, acuzând, pe de o parte, „selecţia prin omisiune” de care s-ar face vinovată o parte a mass media, dar şi că jurnaliştii nu au solicitat punctul de vedere al agenţiei guvernamentale.

De asemenea, ANAF reia, într-un comunicat remis luni ECONOMICA.NET, principalele rezultate ale DGAF în anul 2014 şi în primele două luni din 2015, precum şi o serie de cazuri instrumentate de Direcţia Antifraudă în combaterea marii evaziuni, care au fost transmise mass media de-a lungul timpului.

ANAF subliniază că „acțiunile de combatere a micii evaziuni reprezintă o linie secundară de activitate a ANAF, tratată însă cu aceeași seriozitate de către ANAF. Linia prioritară de acțiune a DGAF este reprezentată de analiza, investigarea și instrumentarea cazurilor de fraudă fiscală organizată sistematică”.

De asemenea, instituţia arată că în 2014, 90% dintre cazurile instrumentate de Direcția Antifraudă au vizat prejudicii de peste 1 milion de euro/dosar, iar în primele două luni din 2015 procentul dosarelor de peste 1 milion de euro a reprezentat 87% din total sesizări penale înaintate organelor de anchetă.

ECONOMICA.NET a vorbit, vineri, cu şeful ANAF, Gelu Diaconu, care a explicat de ce au fost închise magazinele şi localurile găsite cu încasări nefiscalizate, în contextul în care odată cu închiderea unei unităţi statul nu mai încasează nimic.

Prejudiciile din dosarele de corupţie

O altă acuzaţie adusă ANAF în contextul dezbaterii publice iscată în ultimele zile în online de raziile Antifraudă este că inspectorii DGAF se ocupă de micii comercianţi, însă Fiscul nu reuşeşte să recupereze prejudiciile din dosarele de corupţie.

La sfârşitul lunii februarie, preşedintele Klaus Iohannis, prezent la bilanţul DNA, a criticat ANAF pentru că a recuperat doar 10% din prejudiciile aduse statului de corupţii condamnaţi anul trecut.

Agenţia guvernamentală a fost apărată de primul ministru, care a declarat, la România TV, că ideea că ANAF nu face performanţă în recuperarea prejudiciilor ar fi „o mică păcăleală”, Victor Ponta arătând că este nevoie de hotărâri judecătoreşti definitive şi irevorabile.

Tot atunci, Ponta şi ministrul Finanţelor de la acea dată, Darius Vâlcov, au confirmat că Guvernul va înfiinţa o agenţie specială în vederea recuperării prejudiciilor, în subordinea Ministerului Justiţiei. În prezent, Darius Vâlcov este în arest la domiciliu într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cum s-a schimbat modul de operare a magazinelor Profi într-un an: Aproximativ un magazin din trei funcționeaază acum în sistem partener
Cum s-a schimbat modul de operare a magazinelor Profi într-un an: Aproximativ un magazin din trei funcționeaază acum în ...
Retailerul Profi Rom Food, operat de fondul de investiții Mid Europa Partners, a ajuns la un număr de 600 de magazine operate ...
Un şef de la Renault spune că timpul de aşteptare pentru o Dacia Sandero a ajuns la şase luni
Un şef de la Renault spune că timpul de aşteptare pentru o Dacia Sandero a ajuns la şase luni
Timpul de aşteptare pentru un automobil Dacia Sandero, un model low-cost popular, a ajuns acum la şase luni, a declarat ...
BestJobs: Angajatorii pun accent tot mai mare pe competenţele candidaţilor de comunicare şi de rezolvare a problemelor
BestJobs: Angajatorii pun accent tot mai mare pe competenţele candidaţilor de comunicare şi de rezolvare a problemelor
 Tot mai mulţi angajatori sunt mai atenţi la competenţele de comunicare şi de rezolvare a problemelor decât la competenţele ...