ANAF: Termen prelungit cu o lună pentru firmele care trebuie să îndeplinească noile condiţii de înregistrare TVA

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a prelungit cu 30 de zile termenul pentru îndeplinirea condiţiilor pentru înregistrarea în scop de TVA, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Economica.net - vin, 15 ian. 2016, 13:12
ANAF: Termen prelungit cu o lună pentru firmele care trebuie să îndeplinească noile condiţii de înregistrare TVA

Informarea ANAF vine în urma poziţiei exprimate de Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) privind noua procedură de înregistrare în scop de TVA.

‘Putem înţelege reacţia CDR, însă doar din perspectiva termenului scurt impus marilor contribuabili pentru a aduce documente suplimentare. Astăzi (vineri – n.r.), termenul a fost prelungit cu 30 de zile, decizia privind clarificarea acestei probleme fiind comunicată CDR încă din cursul zilei de ieri’, se precizează în comunicatul ANAF.

Pe de altă parte, preşedintele Fiscului, Gelu Ştefan Diaconu, susţine că instituţia pe care o conduce ‘are instrumentată o cazuistică bogată privind fraudarea bugetului de stat cu sute de milioane de euro de către firme din categoria marilor contribuabili, motiv pentru care menţinerea acestei proceduri (de înregistrare în scop de TVA – n. r.) este imperios necesară’.

În plus, Diaconu spune că în zilele următoare intenţionează să prezinte opiniei publice cazuri şi scheme de fraudare a bugetului de stat de către firme din categoria marilor contribuabili.

‘Clienţii oneşti ai consultanţilor din CDR sunt beneficiarii direcţi ai relaxării fiscale, consecinţă a diminuării evaziunii fiscale, diminuare ce se datorează în mare măsură şi acestei proceduri, fapt cunoscut de consultanţii fiscali ai acestora, familiarizaţi cu dimensiunea şi metodele de evaziune fiscală în domeniul TVA’, subliniază preşedintele ANAF.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României afirmă că funcţionarea firmelor este blocată, în prezent, de completarea formularului D088 prin care ANAF solicită într-un termen scurt, un volum foarte mare de informaţii, multe dintre ele irelevante din perspectiva capacităţii de a desfăşura activităţi în sfera de aplicare a TVA. Potrivit CDR, unele dintre aceste informaţii sunt extrem de greu sau imposibil de obţinut în termenul acordat, câteva cerinţe încalcă legislaţia privind confidenţialitatea unor date personale, în timp ce numeroase informaţii din cele solicitate sunt deja în posesia ANAF sau a altor autorităţi publice.

Asociaţiile şi organizaţiile membre CDR au atras atenţia ANAF în repetate rânduri că această procedură impune o povară administrativă excesivă şi abuzivă asupra contribuabililor oneşti.

‘Recomandările făcute de experţii fiscali ai grupului de lucru pentru fiscalitate al CDR, pe baza analizei practicilor europene, au fost preluate doar superficial şi minimal în modificările recente aduse formularului D088. Considerăm că formularul D088 nu este adaptat realităţilor economice şi nu ia în calcul timpul, efortul, costurile şi birocraţia necesare obţinerii informaţiilor solicitate’, se arată în comunicatul CDR.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
În țara noastră sunt acordate o serie de ajutoare sociale pentru a putea veni în sprijinul persoanelor aflate în dificultate ...
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza migranților – surse
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza ...
Reprezentanţii celor 27 de state ale Uniunii Europene şi-au dat acordul miercuri pentru extinderea listei de sancţiuni ...
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 24.837 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele ...