ANAF: Venituri nedeclarate la persoane fizice de peste 119 milioane lei. Veniturile declarate, de 30 de ori mai mici

Inspectorii fiscali au descoperit venituri nedeclarate de peste 119,5 milioane de lei în cadrul controalelor derulate în perioada 2016 - aprilie 2017 la persoane fizice cu averi mari şi la cele cu risc fiscal, în condiţiile în care veniturile declarate de persoanele verificate s-au cifrat la numai 3,9 milioane de lei, potrivit datelor prezentate, marţi, de Eugen Şerban, director Direcţia Generală Control Venituri Persoane Fizice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
Economica.net - mar, 09 mai 2017, 12:37
ANAF: Venituri nedeclarate la persoane fizice de peste 119 milioane lei. Veniturile declarate, de 30 de ori mai mici

‘În prezent, se află în curs de efectuare 245 de verificări ale situaţiei fiscale personale (VSFP) şi 41 de verificări prealabile. Cele mai multe dintre aceste VSFP sunt programate să se termine în anul 2017, respectiv peste 70%. Rezultatele care vor urma vor fi mult mai mari decât cele prezentate aici. Totalul veniturilor declarate ale persoanelor fizice verificate a fost de 3.909.575 de lei, în comparaţie cu veniturile suplimentare nedeclarate de 119 milioane lei. Putem avea o idee despre legitimitatea demersului nostru. Am observat cu îngrijorare declararea de venituri de nici patru milioane, ceea ce ne face să ne punem întrebări dacă nu cumva nu lipsesc ceva bani sub forma impozitului pe venit. Cu ocazia verificărilor au fost sesizate şi organele de urmărire penală, în 12 cazuri, pentru un prejudiciu total de 12.771.498 de lei. În opt dintre cazuri, am fost informaţi de Oficiul Naţional de Prevenire a Combaterii Spălării Banilor’, a subliniat directorul ANAF la o conferinţă de specialitate.

Potrivit sursei citate, din totalul veniturilor nedeclarate, circa 44,7 milioane lei au fost descoperiţi în cazul persoanelor fizice cu averi mari (PFAM), şi aproape 75 de milioane de lei la persoanele fizice cu risc fiscal (PFRF).

În context, Fiscul a calculat obligaţii de plată suplimentare la buget de aproape 27 milioane de lei, din care au fost deja încasaţi 4,3 milioane de lei iar pentru restul se derulează proceduri de executare silită.

‘În intervalul 2016 – aprilie 2017 am avut un număr total de 56 de acţiuni, în care am constatat venituri suplimentare nedeclarate de 119.584.290 de lei. Pe segmentul PFAM (Persoanele Fizice cu Averi Mari) am constatat astfel de venituri în sumă de 44.696.525 de lei, iar pe segmentul Persoanelor Fizice cu Risc Fiscal (PFRF) am constatat 74.893.759 lei. Pentru aceste venituri am calculat un impozit pe venit de plată suplimentar de 19.149.583 lei şi accesorii (penalităţi şi dobânzi) de 7.772.273 lei, cu menţiunea că pentru sumele constatate din Inspecţiile Fiscale Parţiale (IFP), de 7.417.487 de lei nu a fost calculate încă accesoriile de către organul fiscal de administrare. Astfel, totalul obligaţiilor fiscale de plată a fost de 26.921.856 de lei, din care, în timpul controlului sau imediat ulterior acestuia, au fost încasaţi 4.292.306 lei, urmând ca pentru diferenţă să se deruleze proceduri de executare silită’, a afirmat Şerban.

Reprezentantul Fiscului a adăugat că, în ceea ce priveşte diferenţele de venituri constatate în verificarea situaţiei fiscale personale, acestea provin, în principal, din creditări de societăţi şi din achiziţii de imobile. Şerban a arătat chiar că, în anumite cazuri, persoanele verificate au precizat că au găsit banii în casă sau în curte.

‘În ce priveşte diferenţele pe care le-am constatat în verificarea situaţiei fiscale personale, după calcularea acestor venituri, acestea provin în principal din creditări de societăţi şi în achiziţii de imobile. Cea mai mare parte din aceste alocări de fonduri au fost plătite cu numerar. Explicaţiile prezentate de către contribuabili cu privire la sursele acestor alocări au fost din împrumuturi de la alte persoane fizice. Când am cerut documentele, însă, în cele mai multe dintre cazuri, acestea nu prezentau elemente de autenticitate. O altă justificare prin sume acumulate în numerar în perioada anterioară verificării şi cheltuită tocmai în perioada verificată fără a fi probată, nici ca sumă, nici ca sursă a acesteia, a fost că au fost găsiţi bani în casă sau au fost găsiţi bani în curte cu ocazia unor săpături’, a spus Eugen Şerban.

În România, Direcţia Generală Control Venituri Persoane Fizice din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) desfăşoară activităţi de control cu echipe dedicate şi specializate în verificarea fiscală, din care fac parte 120 de persoane.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat, la începutul lunii august 2015, verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal, respectiv a celor care au o avere ce nu poate fi justificată de veniturile declarate.

Te-ar mai putea interesa și
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va reveni inflația sau nu?”. În funcție de felul în care alegem să......
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...