ANAF: Venituri nedeclarate la persoane fizice de peste 119 milioane lei. Veniturile declarate, de 30 de ori mai mici

Inspectorii fiscali au descoperit venituri nedeclarate de peste 119,5 milioane de lei în cadrul controalelor derulate în perioada 2016 - aprilie 2017 la persoane fizice cu averi mari şi la cele cu risc fiscal, în condiţiile în care veniturile declarate de persoanele verificate s-au cifrat la numai 3,9 milioane de lei, potrivit datelor prezentate, marţi, de Eugen Şerban, director Direcţia Generală Control Venituri Persoane Fizice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
Economica.net - mar, 09 mai 2017, 12:37
ANAF: Venituri nedeclarate la persoane fizice de peste 119 milioane lei. Veniturile declarate, de 30 de ori mai mici

‘În prezent, se află în curs de efectuare 245 de verificări ale situaţiei fiscale personale (VSFP) şi 41 de verificări prealabile. Cele mai multe dintre aceste VSFP sunt programate să se termine în anul 2017, respectiv peste 70%. Rezultatele care vor urma vor fi mult mai mari decât cele prezentate aici. Totalul veniturilor declarate ale persoanelor fizice verificate a fost de 3.909.575 de lei, în comparaţie cu veniturile suplimentare nedeclarate de 119 milioane lei. Putem avea o idee despre legitimitatea demersului nostru. Am observat cu îngrijorare declararea de venituri de nici patru milioane, ceea ce ne face să ne punem întrebări dacă nu cumva nu lipsesc ceva bani sub forma impozitului pe venit. Cu ocazia verificărilor au fost sesizate şi organele de urmărire penală, în 12 cazuri, pentru un prejudiciu total de 12.771.498 de lei. În opt dintre cazuri, am fost informaţi de Oficiul Naţional de Prevenire a Combaterii Spălării Banilor’, a subliniat directorul ANAF la o conferinţă de specialitate.

Potrivit sursei citate, din totalul veniturilor nedeclarate, circa 44,7 milioane lei au fost descoperiţi în cazul persoanelor fizice cu averi mari (PFAM), şi aproape 75 de milioane de lei la persoanele fizice cu risc fiscal (PFRF).

În context, Fiscul a calculat obligaţii de plată suplimentare la buget de aproape 27 milioane de lei, din care au fost deja încasaţi 4,3 milioane de lei iar pentru restul se derulează proceduri de executare silită.

‘În intervalul 2016 – aprilie 2017 am avut un număr total de 56 de acţiuni, în care am constatat venituri suplimentare nedeclarate de 119.584.290 de lei. Pe segmentul PFAM (Persoanele Fizice cu Averi Mari) am constatat astfel de venituri în sumă de 44.696.525 de lei, iar pe segmentul Persoanelor Fizice cu Risc Fiscal (PFRF) am constatat 74.893.759 lei. Pentru aceste venituri am calculat un impozit pe venit de plată suplimentar de 19.149.583 lei şi accesorii (penalităţi şi dobânzi) de 7.772.273 lei, cu menţiunea că pentru sumele constatate din Inspecţiile Fiscale Parţiale (IFP), de 7.417.487 de lei nu a fost calculate încă accesoriile de către organul fiscal de administrare. Astfel, totalul obligaţiilor fiscale de plată a fost de 26.921.856 de lei, din care, în timpul controlului sau imediat ulterior acestuia, au fost încasaţi 4.292.306 lei, urmând ca pentru diferenţă să se deruleze proceduri de executare silită’, a afirmat Şerban.

Reprezentantul Fiscului a adăugat că, în ceea ce priveşte diferenţele de venituri constatate în verificarea situaţiei fiscale personale, acestea provin, în principal, din creditări de societăţi şi din achiziţii de imobile. Şerban a arătat chiar că, în anumite cazuri, persoanele verificate au precizat că au găsit banii în casă sau în curte.

‘În ce priveşte diferenţele pe care le-am constatat în verificarea situaţiei fiscale personale, după calcularea acestor venituri, acestea provin în principal din creditări de societăţi şi în achiziţii de imobile. Cea mai mare parte din aceste alocări de fonduri au fost plătite cu numerar. Explicaţiile prezentate de către contribuabili cu privire la sursele acestor alocări au fost din împrumuturi de la alte persoane fizice. Când am cerut documentele, însă, în cele mai multe dintre cazuri, acestea nu prezentau elemente de autenticitate. O altă justificare prin sume acumulate în numerar în perioada anterioară verificării şi cheltuită tocmai în perioada verificată fără a fi probată, nici ca sumă, nici ca sursă a acesteia, a fost că au fost găsiţi bani în casă sau au fost găsiţi bani în curte cu ocazia unor săpături’, a spus Eugen Şerban.

În România, Direcţia Generală Control Venituri Persoane Fizice din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) desfăşoară activităţi de control cu echipe dedicate şi specializate în verificarea fiscală, din care fac parte 120 de persoane.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat, la începutul lunii august 2015, verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal, respectiv a celor care au o avere ce nu poate fi justificată de veniturile declarate.

Te-ar mai putea interesa și
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Compania Ford Motor a anunţat joi că va achiziţiona platforma Electriphi, care furnizează servicii de administrare a staţiilor de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi soft pentru......
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt prevăzute ...
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Societatea Hidroelectrica a anunțat joi că a semnat contractul de achiziție sectorial având ca obiect ”Modernizarea ...
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat joi să anuleze legislaţia Obamacare care, introdusă de fostul preşedinte Barack ...