1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

News

Analiști: Inflaţia s-ar putea situa la 2,2% în aprilie

Rata anuală a inflaţiei s-ar putea situa la 2,2% în luna aprilie 2012, estimările variind între 2 şi 2,5%, conform opiniilor exprimate de către membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR), în cadrul unui sondaj intern, potrivit unui comunicat de presă.

09 mai, 2012 | Agerpres

'Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au răspuns la sondaj plasează rata anuală a inflaţiei la 3,5%. Această valoare este neschimbată faţă de cea prognozată în cadrul sondajului anterior. Rata anuală a inflaţiei s-ar putea situa la 3,5% şi în luna decembrie 2013. Estimarea pentru luna decembrie 2013 este, de asemenea, nemodificată faţă de sondajul anterior', se arată în document.

Potrivit acestuia, estimările privind evoluţia economiei româneşti în primul trimestru al anului 2012 arată o posibilă
creştere a Produsului Intern Brut cu 1,1% faţă de trimestrul I 2011. Datele ajustate sezonier ar putea indica o contracţie a PIB cu 0,2% faţă de trimestrul anterior.

'Creşterea economică s-ar putea accelera la 2,5% în anul 2013, de la o valoare prognozată de 1,2% în anul 2012', arată analiştii AAFBR.

Viceguvernatorului Băncii Naţionale a României, Cristian Popa, a declarat, recent, că rata inflaţiei în aprilie-mai va fi de aproximativ 2%.

'Pentru martie am observat că cifrele au fost un pic mai mari decât ceea ce ne ieşea nouă în prognoză şi este în mare parte rezultatul unui februarie foarte dificil ca şi condiţii meteorologice. După luna septembrie vedem o revenire, mai mult sau mai puţin, în limitele sfârşitului de an. Deci undeva puţin peste 3%. Cam 3,2%. Deci trebuie să scadă relativ rapid pentru că preţurile au avut o altă evoluţie în trimestrul 4 din anul trecut în comparaţie cu trimestrul al treilea, când am înregistrat deflaţie, condusă în mare parte de preţurile volatile', a explicat Popa.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale peste 80 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO