Analişti: Leul îşi va continua deprecierea, fără corecţii bugetare. Cotații de 4,85 lei la final de an – curs BNR 21 februarie: 4,8 lei

Principala cauză a deprecierii leului se regăseşte în deteriorarea deficitului de cont curent care se apropie de nivelul de avertizare de 5% din PIB şi este alimentat de deficitul bugetar care nu dă semne de ajustare, după cum spun economiştii bancari. Toată lumea aşteaptă anticipatele pentru a se produce corecţia la nivel bugetar. Momentan, economiştii spun la unison că previziunile pentru final de 2020, vom avea un euro cotat la 4,85 de lei, dar corecţiile nu sunt excluse. Vineri, 21 februarie 2020, euro a crescut la 4,8026 lei, la cursul BNR și a atins un nou maxim istoric în fața leului.
Gabriela Ţinteanu - joi, 20 feb. 2020, 19:35
Analişti: Leul îşi va continua deprecierea, fără corecţii bugetare. Cotații de 4,85 lei la final de an - curs BNR 21 februarie: 4,8 lei

Leul a început deprecierea încă de anul trecut, iar tendinţa va continua şi anul acesta, pentru că, aşa cum spunea guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la conferinţa prilejuită de lansarea raportului asupra inflaţiei, „nu este loc pentru aprecierea cursului. El este în depreciere, într-una controlată”. Azi, 21 februarie 2020, cursul de schimb de la BNR a atins nivelul de 4,80 lei pentru un euro, în condiţiile în care pe 27 şi 28 noiembrie anul trecut, pe piaţa interbancară cursul a depăşit nivelul de 4,80 lei pentru un euro.

„De pe o zi pe alta, deprecierea leului nu este vreun record, este de nici 0,1%. Tendinţa de depreciere a început de mai mult timp şi cauza se regăseşte în dezechilibrul factorilor fundamentali-deficitul de cont curent, generat şi alimentat de deficitul bugetar. Presiunile pe curs vor continua, dar s-ar putea să mai scadă dacă apar măsuri de corecţie bugetară. Toţi aşteaptă alegerile anticipate ca să înceapă corecţiile la nivelul bugetului, dar văd că lucrurile nu sunt atât de simple”, spune Ionuţ Dumitru, economist şef Raiffeisen Bank.

Adrian Codârlaşu, preşedintele CFA România, îşi păstrează opinia că leul se va deprecia şi anul acesta într-un ritm de 2%-3% pe an, la fel cu tendinţa din ultimii doi ani şi consideră că dificitele de cont curent şi cel bugetar sunt principalele cauze care au dus la deprecierea leului din ultimele zile. „Avem cerere mare de valută pentru cumpărarea de bunuri şi servicii. Deficitul de cont curent este în apropierea nivelului de 5% din PIB. Peste 5% acest deficit crează nelinişte în rândul investitorilor, cu atât mai mult cu cât este cel mai mare din regiunea Europei Centrale şi de Est”, a declarat Adrian Codîrlaşu. Acesta a arătat că celelalte ţări din regiune au deficite foarte mici sau sunt chiar pe excedent.

Toţi analiştii consultaţi de ECONOMICA.NET au ca previziuni pentru finalul anului nivelul de 4,85 lei pentru un euro, iar Valentin Tătaru, economist la ING Bank, nu exclude posibilitatea să existe o corecţie la un moment dat. Singura excepţie o constituite Ciprian Dascălu, economist şef BCR, care vede cursul la 4,87 lei pentru un euro la final de 2020.  Ceea ce este cert este faptul că vom intra oricum în procedura de deficit excesiv, ceea ce va antrena negocieri între România şi Uniunea Europeană pentru a stabili un plan de reducere a deficitului bugetar. Plan pe care România va trebui să-l urmeze.

Cîţu: Deprecierea leului este corelată cu deprecierile din regiune

Deprecierea uşoară a leului este corelată cu deprecierile din regiune, în condiţiile în care zlotul şi forintul s-au depreciat în urma unor mişcări de fluxuri internaţionale, consideră ministrul interimar al Finanţelor, Florin Cîţu.

„Deprecierea uşoară a leului astăzi (joi, n.r.) este corelată cu deprecierile din regiune. Zlotul, forintul se depreciază pentru că sunt câteva mişcări de fluxuri internaţionale. Doar trompetele PSD-iste văd altceva. Fiţi fără grijă. Dobânzile vor continua să scadă şi încrederea investitorilor va continua să crească în guvernarea PNL. Cu cât avem anticipate mai repede cu atât mai repede vom putea reveni la scăderi de preţuri şi dobânzi aproape de zero”, a scris ministrul joi seara pe pagina sa de Facebook.

La finele lunii ianuarie, analiştii financiari CFA România anticipau o depreciere a leului în următoarele 12 luni, până la un curs 4,8823 lei/euro, şi o majorare a ratelor de dobândă atât pentru scadenţele scurte cât şi pentru cele lungi.

„În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, aproape 90% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8286, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8823”, preciza, la momentul respectiv, într-un comunicat, CFA România.

Euro a spart pragul de 4,80 lei, la cursul BNR, vineri 21 februarie 2020. Moneda europeană, dolarul şi aurul au atins, din nou, cele mai mari valori din istorie în faţa leului. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,8026 lei/euro, 4,4462 lei/dolar, 5,7406 lei/liră sterlină, 4,5258 lei/franc elveţian.

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
Numărul de firme dizolvate a crescut cu peste 18,4% în primele şase luni din 2021, la 14.265, faţă de 12.046 în perioada ianuarie - iunie 2020, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional......
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape 75% dintre angajaţii din judeţ sunt plătiţi cu salariul minim pe economie şi doar o parte dintre aceştia beneficiază ...
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au vaccinat să meargă să se vaccineze
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au ...
România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă valului patru al pandemiei de COVID-19, iar cea "mai sigură" cale ...
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan Motor estimează că va reveni pe profit în anul fiscal 2021, după trei ani de pierderi, în urma măsurilor de ...