1EUR = 4.8408 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

Analiştii: BNR ar putea reduce dobânda de politică monetară la 4% săptămâna viitoare

Banca Naţională a României (BNR) ar putea reduce de la 4,25% la 4% pe an dobânda de politică monetară în şedinţa de marţi, 5 noiembrie, a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară, potrivit analiştilor financiar-bancari.

01 noi, 2013 | Mediafax

Banca Naţională a României a redus în acest an rata dobânzii de politică monetară în mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit în martie 2012. Prima tăiere din acest an a fost la începutul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), aceasta fiind urmată de încă două ajustări, în august (la 4,5% pe an) şi în octombrie (la 4,25% pe an).

"Conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR), Banca Naţională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 4% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară din data de 5 noiembrie 2013", se arată într-un comunicat transmis de asociaţie.

Un număr restrâns de participanţi la sondaj văd posibilă menţinerea dobânzii la 4,25%, în timp ce alţi analişti iau în calcul o diminuare a dobânzii la 3,75% pe an.

"Dobânda de politică monetară ar putea fi redusă în continuare în anul 2014 până la 3,75% conform opiniei majorităţii analiştilor care au răspuns la sondaj. Estimările pentru finalul anului 2014 variază între 3% şi 4%", potrivit analiştilor.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi menţinute la nivelul de 15% în luna noiembrie, pentru ca anul viitor să fie diminuate până la 12%, conform celor mai multe opinii exprimate.

Estimările pentru finalul anului 2014 variază între 10% şi 15%.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi menţinute la nivelul de 20% atât în luna noiembrie 2013 cât şi în anul 2014, conform celor mai mulţi analişti. Estimările pentru
finalul anului 2014 variază între 15% şi 20%.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale aproximativ 60 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO