Analiştii financiar-bancari estimează inflaţia anuală la finalul anului curent la 2,13%, respectiv 3,3% anul următor

Analiştii financiari bancari se aşteaptă ca inflaţia anuală la finalul anului curent să ajungă la 2,13%, respectiv 3,3% anul următor, conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES.
Economica.net - lun, 14 aug. 2017, 09:27
Analiştii financiar-bancari estimează inflaţia anuală la finalul anului curent la 2,13%, respectiv 3,3% anul următor

‘Absolut toţi analiştii care au răspuns sondajului au indicat o majorare a aşteptărilor inflaţioniste pentru finalul anului curent şi următor. Astfel, răspunsurile oferite plasează inflaţia anuală la finalul anului curent la 2,13%, respectiv 3,3% anul următor, marginal peste ultimele proiecţii ale BNR, respectiv 1,9% pentru finalul anului curent şi 3,2% pentru finalul anului 2018 (acestea din urmă nu includ impactul majorării accizei pe combustibil care va intra în vigoare începând cu luna septembrie 2017)’, se spune în comunicat.

În acest context, majoritatea analiştilor se aşteaptă ca dobânda de politică monetară să fie menţinută la nivelul actual, respectiv 1,75%, până la finalul anului curent, doar 15% dintre respondenţi indicând o posibilă creştere la 2% până la finalul anului curent. Nivelul mediu al dobânzii de politica monetara pentru finalul anului 2018 este de 2,25%, în condiţiile în care toţi analiştii au indicat o majorare a acesteia pe parcursul anului următor. Implicit, estimările analiştilor privind nivelul dobânzii ROBOR cu maturitate de o lună este de creştere faţă de nivelul actual (0,66% în iulie, respectiv 0,69% în august) până la 1,08% la finalul anului curent şi 1,60% la finalul anului următor.

‘Majoritatea companiilor înregistrează cheltuieli în creştere, în special cele privind costurile salariale. Conform ultimelor date publicate de INS, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.380 lei în luna iunie a anului curent, în creştere cu 14,5% faţă de aceeaşi lună a anului anterior. Oferta de muncă limitată, cauzată de sporul natural negativ şi exodul de forţă de muncă, face ca piaţa muncii să devină din ce în ce mai tensionată. Anunţul recent privind majorarea semnificativa a accizei la combustibil, care va intra in vigoare în luna septembrie, va determina o creştere generalizată a costurilor de producţie şi serviciilor prestate’, spune Iancu Guda, presedinte AAFBR.

Potrivit acestuia, consumul avansează şi rămâne principalul motor al creşterii economice. Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a crescut în luna iunie a anului curent cu 6,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior (serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate), iar stocul creditelor de consum denominate în moneda locală a crescut cu 10% în aceeaşi perioadă, cea mai accelerată creştere din ultimii cinci ani.

‘Creşterea economică peste potenţial alimentată de factorii amintiţi anterior generează presiuni inflaţioniste în creştere pentru finalul anului curent şi anul următor, când vom pierde şi efectul de bază al ultimei reduceri TVA. Aceasta creează premisele pentru o politică monetară restrictivă din partea BNR în perioada următoare, inclusiv majorarea dobânzii de politică monetară începând cu primul trimestru al anului următor’, declară Iancu Guda.

De asemenea, vicepreşedintele AAFBR, Adrian Codîrlaşu, susţine că majorările de taxe indirecte precum şi politica bugetară axată pe impulsionarea consumului vor conduce la o majorare a ratei inflaţiei atât în 2017 cât şi în anul următor.

‘Prin urmare este aşteptată o întărire a politicii monetare, probabil începând cu finalul anului curent. Conform rezultatelor sondajului, atât pentru 2017, cât mai ales pentru 2018, dobânzile nominale anticipate sunt net inferioare ratei anticipate a inflaţiei ceea ce conduce la anticipaţii de dobânzi real negative până cel puţin la finalul anului următor. Aceste rate real negative ale dobânzii pot genera un impact negativ asupra economisirii în moneda locală şi asupra atractivităţii activelor denominate în moneda locală’, spune Adrian Codîrlaşu.

AAFBR menţionează că în contextul propunerilor sau modificărilor deja implementate recent de natură fiscală sau politică salarială a lansat un sondaj de opinie în rândul membrilor săi pentru a evalua impactul acestor măsuri asupra aşteptărilor inflaţioniste şi politicii monetare. Întrebările adresate au vizat aşteptările privind evoluţia inflaţiei, dobânzii de politica monetară şi ratei ROBOR (1 luna) pentru anul curent şi anul următor.

Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), înfiinţată în anul 2008, reuneşte în prezent peste 90 de membri activi, analişti şi manageri din diverse ramuri ale spectrului financiar: macroeconomie, strategie, sector bancar, analiză financiară, investiţii, asigurări, piaţa de capital, comunicare financiară şi relaţii cu investitorii etc.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...