Analiştii se aşteaptă ca rata şomajului în SUA să se apropie de 20% în luna aprilie

SUA înregistrează în fiecare săptămână milioane de noi şomeri, astfel că analiştii se aşteaptă ca rata şomajului pe luna aprilie, care va fi publicată vineri după-amiaza, să se apropie de 20%, dublu faţă de nivelul înregistrat în timpul Marii Recesiuni din 2009, informează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - vin, 08 mai 2020, 05:58
Analiştii se aşteaptă ca rata şomajului în SUA să se apropie de 20% în luna aprilie

Aceste date statistice care vor fi date publicităţii de Departamentul Muncii vor da o imagine a efectelor pe care criza Covid-19 le are asupra primei economii mondiale.

Rata şomajului în luna aprilie ar putea să se apropie de 20%, analiştii cei mai optimişti mizând pe o valoare apropiată de 16%, în condiţiile în care în luna februarie era la 3,5%, cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani.

Dintr-o perspectivă istorică, rata şomajului aşteptată pentru luna aprilie „va fi mai mare decât rata şomajului în majoritatea anilor 1930”, a subliniat joi pe Twitter laureatul premiului Nobel pentru economie, Paul Krugman, scrie Agerpres.

Există economişti care susţin că în luna aprilie economia americană a pierdut 28 de milioane de locuri de muncă. Comparativ, un număr de 8,6 milioane de locuri de muncă au fost distruse în cei doi ani ai crizei financiare mondiale.

În luna martie rata şomajului în SUA a fost de 4,4%, deoarece este luate în calcul doar situaţia din a 12-a zi a fiecărei luni, adică înainte de introducerea măsurilor de izolare pentru a opri răspândirea coronavirusului.

Între timp au trecut şapte săptămâni în care numărul celor care depun cereri pentru acordarea de ajutoare de şomaj este de ordinul milioanelor, faţă de 200.000-250.000 de noi cereri săptămânale înainte de criză. În săptămâna 26 aprilie – 2 mai au fost înregistrate din nou peste trei milioane de cereri, conform cifrelor publicate joi de Departamentul Muncii. Vjrful a fost atins la sfârşitul lunii martie când într-o singură săptămână 6,8 milioane de americani au depus cereri pentru acordarea de ajutoare de şomaj.

„Suntem aproape la jumătatea celui de-al doilea trimestru şi chiar dacă firmele au început să îşi reia activitatea, concedierile continuă într-un ritm extraordinar”, a comentat economistul Joel Naroff. Acesta a adăugat că iniţial miza pe maxim 35 de milioane de cereri de ajutoare de şomaj, însă „există tot atâtea şanse ca această previziune să se realizeze ca şi câştigul la Loto”. În prezent, Joel Naroff se aşteaptă la peste 40 de milioane de cereri, adică o rată a şomajului de cel puţin 25% în lunile mai şi iunie.

Administraţia Trump şi Congresul au deblocat împrumuturi în valoare totală de 669 miliarde de dolari pentru IMM-uri, în ideea de a le ajuta să plătească salariile angajaţilor. De asemenea, dreptul la ajutor de şomaj a fost, temporar, extins şi asupra celor care înainte nu puteau beneficia, precum liber profesioniştii. În prezent, SUA plătesc indemnizaţii pentru un număr fără precedent de şomeri, 22,6 milioane de persoane în cursul ultimei săptămâni din luna aprilie, în condiţiile în care înaintea pandemiei erau aproximativ 1,7 milioane. 

Te-ar mai putea interesa și
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că "personalul medical care nu este vaccinat probabil va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se......
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Turcii de la Bozankaya au trimis spre România primul tramvai din comanda de 21 de garnituri pentru Timișoara. Acestea vor ...
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme instabilă în Capitală
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme ...
Judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău se vor afla sub avertizare Cod portocaliu ...
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au lansat vineri un apel ţărilor membre ale Uniunii ...