Analiza BNR privind pierderile băncilor din conversia creditelor pleacă de la maximumul istoric al francului

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, în Parlament, că simularea efectuată asupra pierderilor suferite de sistemul bancar într-o eventuală conversie la cursul istoric, ori la un curs mai mic decât cel al pieţei, ia în considerare rata de schimb din 23 ianuarie 2015. Aceasta este şi data la care francul elveţian a atins cea mai mare valoare faţă de leu, de 4,58 unităţi, faţă de 4,24 de unităţi, cât avea marţi.
Mihai Banita - mar, 10 feb. 2015, 22:15
Analiza BNR privind pierderile băncilor din conversia creditelor pleacă de la maximumul istoric al francului

În faţa comisiilor de specialitate din Parlament, şeful BNR, chemat la audieri în problema francului elveţian alături de viceguvernatorii Bogdan Olteanu, Liviu Voinea şi primvicele Florin Georgescu, a declarat că simulările BNR privind pierderile băncilor pe creditele în valută iau în calcul cursul din 23 ianuarie, de 4,5817 lei/franc. Dată la care francul elveţian a avut cea mai mare valoare istorică în faţa leului.

Isărescu a arătat că, pe baza acestui curs, băncile ar suferi pierderi de 5,7 miliarde de lei (0,8% din PIB), la o conversie la cursul istoric de la data acordării creditelor sau de 4,5 miliarde de lei (0,6% din PIB), la cursul istoric + 20%.

De atunci, francul a scăzut până la o valore de 4,1522 lei/franc, în 5 februarie, sau cu 9,4% faţă de referinţa aleasă de BNR pentru calculul costului conversiei. Marţi, francul era cotat la BNR cu 4,2451 lei.

Isărescu a îndemnat Parlamentul să nu ia o decizie la cald.
„Trebuie reacţionat raţional şi nu emoţional”, a îndemnat guvernatorul. „Trebuie să aşteptăm stabilizarea situaţiei. Circa 40% din creşterea cursului leu-franc deja s-a corectat”, a mai spus el.

În ultima propoziţie probabil Isărescu se referea la maximumul atins de franc pe piaţa interbancară, în ziua de 15 ianuarie, când Banca Centrală a Elvţiei a renunţat să mai ţină francul la un curs fix de 1,2 unităţi/euro. În 14 ianuarie, francul era cotat cu 3,7415 lei.

Isărescu a mai spus că în orice ipoteză de conversie la cursul istoric, ori cu până la 30% peste acesta, ori la un curs mediu lunar, patru bănci ar suferi pierderi care ar duce la căderea solvabilităţii sub pragul minim legal, ceea ce ar obliga BNR să solicite capital suplimentar acţionarilor acestora, ori să le pună sub măsuri administrative. Astfel, BNR a respins ideea unei soluţii legislative sau adminstrative şi a cerut ca soluţia să fie rezolvată bilateral pe relaţia clienţi-bănci.

Niciunul dintre parlamentarii prezenţi în sală nu l-au întrebat pe guvernator de ce a fost aleasă cea mai defavorabilă ipoteză privind cursul de referinţă pentru a realiza studiul de impact asupra pierderilor băncilor.

Te-ar mai putea interesa și
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la "Baa2", ca urmare a revenirii solide a economiei ungare din pandemie, o veste......
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîţu a obţinut 2.878 de voturi "pentru" din partea delegaţilor la Congresul PNL, iar Ludovic Orban 1.898.
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Jucătorii împătimiți sau cei care joaca ocazional la Loto nu mai pot intra în agenții fără certificatul verde sau ...