Analiză: Dolarul se poate aprecia cu 10% în acest an chiar dacă Fed nu va creşte dobânda

Dolarul are capacitatea să se aprecieze cu cel puţin 10% în acest an, chiar dacă Rezerva Federală (Fed) nu va majora dobânda cheie la şedinţa de politică monetară din această săptămână, potrivit analiştilor citaţi de MarketWatch.
Economica.net - mar, 15 mart. 2016, 09:24
Analiză: Dolarul se poate aprecia cu 10% în acest an chiar dacă Fed nu va creşte dobânda

„Rămânem într-o piaţă bull structurală pentru dolarul american, care se mai poate aprecia cu 10%-15%”, a declarat Andrew Sheets, analist la Morgan Stanley.

Şedinţa de două zile a Fed care începe marţi va oferi indicii importante despre momentul în care poate avea loc o nouă creştere a dobânzilor şi, implicit, despre direcţia în care se îndreaptă dolarul pe termen lung.

Economia americană a fost o pată luminoasă în contextul încetinirii globale, iar Fed este considerată singura bancă centrală, între statele dezvoltate, care intenţionează să normalizeze politica monetară.

Banca Japoniei a trecut în schimb la dobânzi negative, în timp ce Banca Centrală Europeană a recurs la soluţii inovatoare pentru punerea în practică a măsurilor de suplimentare a lichidităţilor. Pieţele emergente au şi ele probleme din cauza încetinirii cererii în China şi a preţurilor scăzute ale materiilor prime.

Aceşti factori au menţinut dolarul pe un trend ascendent în ultimii ani şi, dacă economia SUA nu va devia de la parcursul favorabil, moneda americană va continua să fie puternic în raport cu alte monede importante.

Goldman Sachs se aşteaptă la rândul său că dolarul se va aprecia cu 9% în acest an, anticipând că Rezerva Federală va relua majorarea dobânzii în iunie, chiar dacă BCE şi Banca Japoniei menţin dobânzile în teritoriu negativ.

BCE a trecut la dobânzi negative în iunie 2014, iar Banca Japoniei i-a urmat exemplul la sfârşitul lunii ianuarie.

Săptămâna trecută, BCE a redus din nou dobânzile, inclusiv dobânda cheie, care a ajuns la nivelul zero, şi a suplimentat achiziţiile lunare de obligaţiuni de la 60 de miliarde de euro la 80 de miliarde de euro.

Diferenţa dintre politicile monetare din SUA şi restul lumii va contribui la aprecierea dolarului, în timp ce euro şi yenul sunt în scădere, potrivit Goldman Sachs.

BNP Paribas consideră pe de altă parte că dolarul ar putea resimţi o anumită presiune pe termen scurt, având în vedere că nivelul actual al monedei include deja în mare parte posibilitatea unor viitoare majorări ale dobânzii cheie de către Fed.

„Suspectăm că dolarul va continua să aibă probleme, întrucât piaţa va fi incapabilă să susţină cotaţiile pentru o probabilitate ridicată ca Fed să înăsprească politica monetară”, a spus Steven Saywell, director pentru strategie valutară globală la BNP Paribas.

Plasamentele care pariază pe deprecierea dolarului se află la cel mai ridicat nivel după trimestrul patru din 2013, a arătat James Hellawell, analist la BNP Paribas.

Investitorii consideră că probabilitatea ca Fed că crească dobânda la şedinţa din această săptămână este nulă, potrivit FedWatch, dar aşteptările ca această măsură să aibă loc în lunile următoare sunt în creştere.

În afară de Fed, vor avea loc şedinţe de politică monetară şi în Japonia, Marea Britanie, Elveţia şi Norvegia, dar nu sunt aşteptate modificări majore de poziţii.

Cu toate că o monedă puternică este asociată cu o economie sănătoasă, aceasta tinde să fie o veste proastă pentru companii, întrucât erodează copetitivitatea produselor lor la export.

Directorul pentru strategie în SUA al Goldman Sachs, David Kostin, a estimat că modificarea cu 10% a cursului dolarului, în plus sau în minus, reduce sau creşte cu 3 dolari pe acţiune profiturile companiilor din 2016.

Cele mai sensibile la fluctuaţia dolarului sunt companiile IT, cele din domeniul resurselor naturale, al energiei şi din industrie.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea Ecologiştilor
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea ...
Austria va renunţa, sub impulsul Verzilor, la mai multe proiecte de extindere a reţelei de autostrăzi pentru a combate ...
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Euro începe prima zi bancară din luna decembrie la 4,95 lei, pe piaţa interbancară. Pe 30 noiembrie şi 1 decembrie, ...
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă persoanele fizice la operaţiuni online
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă ...
Printr-o notă electronică transmisă clienţilor săi, Raiifeisen Bank anunţă că de la 1 februarie 2022 modifică aproape ...