Analiză: Indicele BET, cea mai slabă evoluţie a lunii ianuarie din ultimii 7 ani cu o depreciere cu 10%

Bursa de la Bucureşti a înregistrat pierderi semnificative după prima lună din acest an, influenţată de contextul pieţelor externe, indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, a pierdut peste 10% din valoare şi a consemnat, astfel, cea mai slabă evoluţie pe parcursul lunii ianuarie din ultimii 7 ani, potrivit analizei Puls Capital, realizată de Intercapital Invest.
Economica.net - Dum, 31 ian. 2016, 10:18
Analiză: Indicele BET, cea mai slabă evoluţie a lunii ianuarie din ultimii 7 ani cu o depreciere cu 10%

Comparativ cu pieţele de capital din regiune, bursa locală a consemnat a doua cea mai slabă evoluţie, după Bursa din Austria, precizează sursa citată.

Valoarea tranzacţionată totală în săptămâna 25 – 29 ianuarie 2016 s-a ridicat la 154,88 milioane de lei, din care tranzacţiile cu acţiuni s-au cifrat la 132,81 milioane de lei, în scădere cu 7,26% faţă de săptămâna precedentă.

Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Banca Transilvania (TLV) – 38,9 milioane de lei, Banca Comercială Carpatica (BCC) – 23,38 milioane de lei şi Fondul Proprietatea (FP) – 12,81 milioane de lei.

Tranzacţiile cu produse structurate au cumulat 9,72 milioane de lei, cele cu obligaţiuni – 12,33 milioane de lei şi cu unităţi de fond – 0,02 milioane de lei.

Indicii bursieri au înregistrat evoluţii mixte cuprinse între minus 1,7%, pe indicele BET, şi plus 1,25% pe indicele SIF-urilor BET – FI.

Un număr de 44 de titluri au avut evoluţii pozitive, 9 au stagnat şi 22 au înregistrat scăderi.

Cele mai mari creşteri au fost consemnate pe titlurile Oltchim (OLT) – 37,94%, Albalact (ALBZ) – 31,99% şi PetrolExportImport (PEI) – 14,44%. Acţiunile Oltchim s-au apreciat după ce un administrator judiciar al companiei a anunţat că doi investitori români alături de o companie din China sunt interesaţi să achiziţioneze combinatul. Titlurile Albalact au fost influenţate de anunţul privind preluarea de către grupul francez Lactalis, arată analiza Puls Capital.

Cele mai semnificative scăderi au fost consemnate de titlurile Teraplast (TRP) – minus 18,15%, Bermas (BRM) – minus 13,06% şi Comelf (CMF) – minus 11,57%.

Te-ar mai putea interesa și
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
Procurorii DIICOT au clasat partea din dosarul Romgaz care îl viza pe fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional......
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania speră să atragă în acest an până la 45 de milioane de turişti străini, adică jumătate faţă de numărul ...
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Combinatul Donalam din Călărași a anunțat miercuri că începe să facă angajări în condițiile în care sectorul ...
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de anii precedenţi
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de ...
Pandemia de COVID-19 a adus în prim plan rolul special pe care ecommerce-ul îl joacă în această perioadă. Efectele ...