1EUR = 4.7600 RON | Bucureşti 22 º

News

ANBR: Toate ingredientele înscrise pe etichetele băuturilor de tip ceai, din România, sunt sigure

Toate ingredientele băuturilor răcoritoare menționate pe etichete și identificate în studiul derulat, recent, de Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România /ANPCPPS România/ sunt evaluate și certificate ca fiind sigure pentru consum de către EFSA - European Food Safety Authority (Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară), a menționat, vineri, într-un comunicat, Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare /ANBR/.

08 noi, 2013 | Mediafax

'Etichetarea produselor alimentare, în general, și a băuturilor răcoritoare, în special, este foarte bine și strict reglementată la nivelul Uniunii Europene. Există reguli stricte în ceea ce privește etichetarea produselor și a ingredientelor ce sunt obligatoriu a fi înscrise pe etichetă. Aceste reglementări au fost transpuse și în legislația din România. Mai mult decât atât, toate ingredientele băuturilor răcoritoare menționate pe etichete și identificate în studiul derulat de A.N.P.C.P.P.S. sunt evaluate și certificate ca fiind sigure pentru consum de către EFSA — European Food Safety Authority (...) Niciun produs sau ingredient nu poate fi folosit în compoziția băuturilor răcoritoare contrar reglementărilor și a legislației în vigoare', se arată în comunicatul ANBR.

Potrivit sursei citate, toți aditivii alimentari sunt ingrediente cu un scop tehnologic demonstrat pentru a fi adăugați în alimente. 'Omenirea cunoaște de secole conceptul de conservare sau de potențare a calității, gustului și aspectului alimentelor, de când omul a sărat pentru prima oară peștele sau a murat legumele cu oțet, pentru a păstra hrana de la o recoltă la alta. Anumiți aditivi ajută la menținerea alimentelor și a băuturilor sigure pentru consum. Unii aditivi conservă gustul alimentelor și le oferă un aspect mai plăcut, în timp ce alții îmbunătățesc durata de viață a produselor, în depozit și pe raft. Numerele E sunt folosite pur și simplu ca sistem de clasificare pentru anumite ingrediente care au fost aprobate de către Uniunea Europeană ca fiind sigure pentru a fi utilizate în alimente și în băuturi', se explică în document.

Recent, ANPCPPS România a prezentat rezultatele unui studiu de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate, potrivit cărora băuturile răcoritoare de tip ceai de pe piața românească au un conținut de minimum doi aditivi alimentari (E-uri), nivelul maxim fiind de opt.

În cadrul studiului au fost analizate 14 de tipuri de produse, achiziționate în mod aleatoriu și anonim de la următorii distribuitori: Coca — Cola HBC România (Nestea: 2-3 E-uri), Quadrant Amroq Beverages (Lipton Icea Tea: trei E-uri), Carrefour (Ice Tea: șapte E-uri), real, — Hypermarket (Băutură răcoritoare necarbonatată, aromă de ceai și lămâie: șapte E-uri) și Lidl Discount (Ice Tea, lămâie: opt E-uri).

Astfel, dintre cele 14 tipuri de băuturi răcoritoare de tip ceai analizate, 28,57% conțin două E-uri, 35,71% au trei E-uri, iar 21,42% au un conținut de șapte E-uri, iar din punct de vedere al conținutului de zahăr și/sau îndulcitori 35,71% au atât zahăr, cât și îndulcitori, 28,57% având doar zahăr.

În perioada iulie-august 2013, ANPCPPS a realizat un studiu pe etichetele produselor de pe piața din România, pentru ca alegerea consumatorului să fie făcută în cunoștință de cauză.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO