Anchetă la HSBC, după scandalul fraudei fiscale de la filiala din Elveţia

Deputaţii britanici au anunţat luni deschiderea rapidă a unei anchete asupra consorţiului bancar HSBC, al cărui sediu se află la Londra, în urma declanşării unui vast scandal de fraudă fiscală dezvăluit de media şi care are în centru filiala sa elveţiană, relatează AFP. Circa 220 de clienţi ai HSBC Elveţia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legătură cu România, iar 11 au cetăţenie sau paşaport românesc, potrivit unui raport care incriminează instituţia bancară că a ajutat organizaţii criminale şi traficanţi să-şi ţină secrete depozitele şi identitatea, conform Mediafax.
Economica.net - mar, 10 feb. 2015, 05:06
Anchetă la HSBC, după scandalul fraudei fiscale de la filiala din Elveţia

Comisia pentru conturi publice a Camerei comunelor va deschide o anchetă şi îi va solicita HSBC să furnizeze o serie de informaţii, potrivit BBC.

‘Dezvăluirile privind HSBC demonstrează încă o dată opacitatea unei industrii mondiale în serviciul unei elite privilegiate’, a spus Margaret Hodge, preşedinta laburistă a comisiei.

‘Comisia pentru conturi publice va deschide de urgenţă o anchetă în cadrul căreia îi vom solicita HSBC să furnizeze informaţii şi dacă va fi necesar îi vom ordona acest lucru’, a adăugat ea într-o declaraţie pentru BBC.

Filiala elveţiană a băncii HSBC se află de luni în centrul unui vast scandal după ce mai multe ziare au dezvăluit că aceasta a ajutat unii clienţi, printre care industriaşi bogaţi şi personalităţi politice, să ascundă miliarde de dolari pentru a evita plata impozitelor, scrie Agerpres.

Conform cotidianului Le Monde, între 9 noiembrie 2006 şi 31 martie 2007, circa 180,6 miliarde de euro au trecut prin conturile HSBC la Geneva, ascunse, între altele, în spatele unor structuri offshore din Panama şi Insulele Virgine britanice.

După publicarea acestor dezvăluiri, mai multe voci au cerut în Elveţia o anchetă asupra filialei din această ţară a băncii, vizată deja de investigaţii în Belgia şi Franţa.

În ceea ce o priveşte, HSBC Elveţia a precizat că aceste practici aparţin ‘trecutului’. ‘Din 2008, HSBC şi-a modificat radical strategia’, a adăugat filiala, recunoscând unele ‘neajunsuri’ în trecut.

Circa 220 dintre clienţii HSBC Elveţia au legături cu România. 11 sunt români

În funcţie de suma totală depozitată de clienţi în conturile HSBC din Elveţia în perioada 2006-2007, România ocupă locul 39, din 203 ţări, valoarea conturilor românilor pe care instituţia bancară le-ar fi ţinut secrete fiind de circa 1,3 miliarde de dolari, conform raportului publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ).

Suma maximă dintr-un cont al unui client cu legături în România a fost, în perioada analizată, de 829,1 milioane de dolari, se arată în raport.

Potrivit documentului, HSBC Private Bank, filiala elveţiană a băncii britanice HSBC, a ajutat peste 100.000 de persoane şi companii din 203 de ţări să eludeze fiscul, ascunzând identitatea deponenţilor.

Raportul ICIJ are la bază o listă de clienţi ai HSBC furnizată de un fost angajat al băncii, Herve Falciani, care a părăsit instituţia în 2008.

În funcţie de numărul deponenţilor, România se află pe locul 62 în clasamentul ICIJ, cu 219 clienţi, încadrată de Luxemburg (222 clienţi) şi Insulele Cayman (212 clienţi). Topul este condus de Elveţia, cu 11.235 de clienţi cu legături în această ţară, Franţa (9.187 clienţi), Marea Britanie (8.844 clienţi) şi Brazilia (8.667 clienţi).

Te-ar mai putea interesa și
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr de conturi de salariu gestionate, prezintă cele mai importnate cinci......
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns, sâmbătă, în Bucureşti, la 16,1 cazuri la mia de locuitori, ...