Ancheta privind comisioanele percepute la tranzacţiile cu carduri bancare, finalizată în câteva luni

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei /CC/, a anunţat, joi, într-o conferinţă de specialitate, că în următoarele luni va fi încheiată o investigaţie privind comisioanele percepute la tranzacţiile pe cardurile bancare.
Economica.net - joi, 01 nov. 2012, 09:28
Ancheta privind comisioanele percepute la tranzacţiile cu carduri bancare, finalizată în câteva luni

‘Nota aparte pentru România este stabilitatea mai mare pe care a avut-o faţă de alte state membre. Statul român, faţă de foarte multe alte state europene, nu a trebuit să sprijine băncile. Gradul de concentrare nu este mare pe zona bancară, dar sunt pe anumite zone o anumită creştere a concentrării. Ne uităm la comisioanele la cardurile bancare. Avem o investigaţie care se va finaliza în următoarele luni. Trebuie să vedem dacă nu sunt prea crescute comisioanele la tranzacţiile pe carduri’, a declarat Chiriţoiu.

Potrivit Raportului ‘Mediul concurenţial românesc – evoluţii în sectoare esenţiale 2012’, lansat, joi, de Consiliul Concurenţei, în sectorul bancar Banca Naţională a României /BNR/ a reuşit să creeze suficientă stabilitate în sistemul bancar românesc, astfel încât să nu fie nevoie de măsuri excepţionale sau de intervenţia statului în acest sector, în perioada crizei financiare.

‘Creşterea gradului de concentrare pe unele pieţe din sectorul bancar reprezintă un element de îngrijorare cu privire la posibila evoluţie a concurenţei în sector. Eliminarea comisionului de rambursare anticipată (OUG 50/2010), a facilitat refinanţarea şi mobilitatea clienţilor, ducând implicit la creşterea concurenţei. Indicatorii care vizează comportamentul faţă de consumatori şi puterea de piaţă a băncilor au cunoscut evoluţii mixte şi vor fi monitorizaţi cu atenţie de Consiliul Concurenţei’, se notează în raport.

De asemenea, pe segmentul asigurărilor, Consiliul precizează faptul că are în atenţie demersurile de modificare a Legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor.

‘Din punct de vedere structural, sectorul asigurărilor are un caracter concurenţial. Un element important este asimetria informaţională dintre asigurat şi asigurator, aspect care poate genera ineficienţe în piaţă. Demersurile de modificare a Legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor sunt în atenţia CC, în special condiţionarea încheierii asigurărilor facultative doar la societăţile membre PAID cu posibil impact anticoncurenţial’, se menţionează în documentul citat.

Consiliul Concurenţei organizează, joi, conferinţa cu tema ‘Concurenţa în sectoare cheie ale economiei româneşti’, în cadrul căreia lansează spre dezbatere publică Raportul ‘Mediul concurenţial românesc – evoluţii în sectoare esenţiale 2012’.

La eveniment participă, printre alţii: Dan Nica – ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale /MCSI/, Cătălin Marinescu – preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/, François Rantrua – director de ţară Banca Mondială, Steven Van Groningen – preşedintele Consiliului Investitorilor Străini /CIS/, precum şi reprezentanţi ai Parlamentului României, ministerelor, mediului academic, juridic şi societăţii civile.

Te-ar mai putea interesa și
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în criză, ar......
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe ...
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
Comisia Europeană a desemnat, vineri, în mod oficial, comerciantul Shein drept platformă online foarte mare (VLOP) în ...
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, ...