Anchete în mai multe ţări după dezvăluirile din „Panama Papers”

Mai multe ţări au deschis anchete după şocul provocat de operaţiunea jurnalistică cunoscută de acum sub codul 'Panama Papers', care dezvăluie un vast sistem de evaziune fiscală implicând înalţi responsabili politici, sportivi şi miliardari, sintetizează situaţia AFP.
Economica.net - mar, 05 apr. 2016, 05:17
Anchete în mai multe ţări după dezvăluirile din

Repercusiunile divulgării de către peste o sută de canale media în lume a circa 11,5 milioane de documente provenind din arhivele secrete ale societăţii de consultanţă panameze Mossack Fonseca au apărut imediat, provocând un seism politic în Islanda, lansări de anchete în Franţa, Spania şi Australia, indignare în Rusia, dezminţiri în cascadă.

Nume din anturajul preşedinţilor rus Vladimir Putin, chinez Xi Jinping, sirian Bashar al-Assad şi regelui marocan Mohammed al VI-lea au apărut în aceste documente, dar şi ale unor sportivi celebri ca Michel Platini şi Lionel Messi.

Acesta din urmă, respingând ‘acuzaţiile injurioase’, a dezminţit că ar fi comis vreo evaziune fiscală, afirmând că societatea panameză creată de foşti consilieri fiscali ai familiei sale nu avea niciodată fonduri.

La Moscova, replica a fost usturătoare, vizând direct SUA: ancheta ar fi fost desfăşurată în special de ‘foşti angajaţi ai Departamentului de stat, ai CIA şi ai serviciilor secrete’ şi este plină de ‘invenţii’, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului.

‘Ţinta principală’ a anchetei, potrivit căreia persoane din anturajul lui Vladimir Putin ar fi deturnat până la două miliarde de dolari, o constituie Rusia şi preşedintele său, cu scopul de a ‘destabiliza’ ţara, a asigurat el.

Primul ministru islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, care ar fi creat o societate în Insulele Virgine Britanice pentru a ascunde acolo milioane, este de asemenea în încurcătură: el a exclus să demisioneze, în pofida cererii miilor de manifestanţi la Reykjavik luni seara. O moţiune de cenzură a fost depusă de opoziţie, care va fi votată de parlament la o dată încă neprecizată.

Deşi recurgerea la societăţi ‘offshore’ nu este ilegală în sine, mai multe personalităţi evocate în ‘Panama Papers’ au încercat să se disculpe.

În Ucraina, fără a nega existenţa unor conturi în Insulele Virgine Britanice, preşedintele Petro Poroşenko a dat asigurări că el a respectat litera legii cu stricteţe.

În Argentina, preşedintele Mauricio Macri, citat ca director al unei întreprinderi cu baza în Bahamas, a negat şi el orice neregulă şi a indicat că societatea respectivă ‘şi-a încetat existenţa în 2008 pentru că investiţia nu s-a făcut’.

Vizată de asemenea pentru bunuri imobiliare la Londra, administrate prin cabinetul panamez, familia premierului pakistanez Nawaz Sharif a respins orice ilegalitate.

Mai multe guverne au angajat deja proceduri judiciare. Justiţia franceză a deschis o anchetă pentru ‘clarificarea unor fraude fiscale agravate’, practicile dezvăluite fiind ‘susceptibile să vizeze rezidenţi fiscali francezi’.

În Spania, justiţia şi fiscul au deschis anchete, fiscul olandez promite să se intereseze de posibile cazuri de evaziune fiscală, iar Australia a lansat investigaţii asupra a 800 de clienţi ai casei de avocatură Mossack Fonseca.

Aproape 30 de bănci germane – între care Deutsche Bank şi Commerzbank – ar fi recurs la serviciile cabinetului Mossack Fonseca, potrivit Suddeutsche Zeitung, cotidianul care a obţinut primul documentele criptate, transmise printr-o sursă a cărei identitate este păstrată secretă.

Mai multe ONG-iri anticorupţie au lansat un apel la interzicerea pur şi simplu a societăţilor fantomă anonime, Transparency International susţinând că acestea reprezintă ‘latura obscură a sistemului financiar mondial’.

GAFI (Grupul de Acţiune Financiară) retrăsese totuşi în februarie Panama de pe lista sa neagră de spălare de capitaluri şi de finanţare a terorismului după o serie de reforme adoptate de guvernul acestei ţări.

Detaliile operaţiunii jurnalistice continuă să iasă la lumină, iar canalele mass-media promit să publice noi dezvăluiri.

Pe lista Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ), în afară de responsabili politici, mai figurează celebrităţi ca actorul Jackie Chan, cineastul spaniol Pedro Almodovar, personalităţi ale sportului ca jucătorul de golf Nick Faldo şi chiar un membru al comisiei de etică a FIFA.

Cotidianul Le Monde s-a angajat să divulge numele unui ‘mare partid politic francez’.

În toată lumea, peste 214.000 de entităţi offshore sunt implicate în operaţiuni financiare în peste 200 de ţări şi teritorii, potrivit dezvăluirilor consorţiului, care acoperă o perioadă de aproape 40 de ani (între 1977-2015).

Potrivit cabinetului de consultanţă Mossack Fonseca, publicarea acestor documente constituie o ‘crimă’ şi un ‘atac’ împotriva statului panamez. Guvernul acestei ţări a asigurat că va ‘coopera viguros’ cu justiţia în cazul deschiderii unei proceduri judiciare.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...