1EUR = 4.8365 RON | Bucureşti 30 º

News

ANCOM a actualizat prevederile în domeniul echipamentelor radio şi compatibilităţii electromagnetice

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) anunţă actualizarea prevederilor în domeniul echipamentelor radio şi compatibilităţii electromagnetice, conform unui comunicat de presă al instituţiei.

21 aug, 2019 | Agerpres

"În contextul dezvoltărilor rapide ce caracterizează capabilităţile tehnice ale echipamentelor destinate serviciilor de comunicaţii electronice, a fost actualizată legislaţia cu privire la compatibilitatea electromagnetică şi punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio. În acest sens, au fost actualizate prevederile privind măsurătorile de radiaţii electromagnetice neionizante, au fost definite echipamentele destinate să producă perturbaţii electromagnetice şi au fost actualizate şi clarificate atribuţiile de supraveghere şi control ale ANCOM şi ANPC. Astfel, s-a creat şi cadrul legislativ necesar pentru colaborarea cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică pentru identificarea persoanelor care comercializează online echipamente neconforme, activităţi care au căpătat amploare în ultimul timp şi care nu erau în sfera noastră de competenţă", a declarat Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM.

Potrivit comunicatului, noul document legislativ impune în sarcina titularilor de licenţe de utilizare a spectrului de frecvenţe radio să transmită, la solicitarea ANCOM, în cazul staţiilor de radiocomunicaţii/ emisie amplasate în intravilanul localităţilor şi în exteriorul clădirilor, rezultatele măsurării radiaţiilor electromagnetice neionizante în care să indice valoarea câmpului electromagnetic cumulat în amplasamentul vizat, realizate în conformitate cu recomandările Comitetului pentru Comunicaţii Electronice (ECC) din cadrul Conferinţei Europene pentru Poştă şi Telecomunicaţii (CEPT) relevante.

ANCOM menţionează că dispoziţiile legislative ce privesc compatibilitatea electromagnetică au fost completate prin introducerea definiţiei echipamentelor destinate să producă perturbaţii electromagnetice, cunoscute şi sub numele de jammere (non-radio). În această categorie intră orice aparat proiectat şi fabricat cu intenţia de a produce perturbaţii electromagnetice, astfel încât să degradeze funcţionarea altor echipamente, în România fiind interzise fabricarea, importul, deţinerea, publicitatea, comercializarea, punerea în funcţiune sau utilizarea acestora.

În acelaşi timp, au fost actualizate şi clarificate atribuţiile de supraveghere şi control pe piaţa echipamentelor radio şi compatibilităţii electromagnetice ale ANCOM şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).

Conform noilor prevederi legislative, aceste instituţii pot solicita Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, în cazul domeniilor şi subdomeniilor.ro, transmiterea datelor sau a informaţiilor care pot conduce la identificarea persoanelor care comercializează echipamente radio/ aparate prin mijloace electronice. De asemenea, conform noilor reglementări, aceste instituţii au acum şi competenţa de a decide confiscarea jammerelor.

Au fost revizuite şi obligaţiile operatorilor economici implicaţi în lanţul de aprovizionare ori de distribuţie a aparatelor sau echipamentelor radio.

În ceea ce priveşte documentele pe care operatorii economici trebuie să le pună la dispoziţia autorităţilor de supraveghere a pieţei pentru a demonstra conformitatea aparatului sau echipamentului radio cu prevederile legale, acestea pot fi şi în limba engleză.

Potrivit ANCOM, nerespectarea prevederilor acestor acte normative se sancţionează de către organismele abilitate cu amenzi cuprinse între 500/ 2.500 de lei şi 50.000 de lei.

Instituţia menţionează că Hotărârea Guvernului nr. 431/ 2019 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 487/ 2016 privind compatibilitatea electromagnetică şi a Hotărârii Guvernului nr. 740/ 2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 564 din 9 iulie 2019 şi a intrat în vigoare începând cu data de 8 august 2019.

Hotărârea Guvernului nr. 740/ 2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio transpune în legislaţia naţională Directiva 2014/ 53/ UE (Directiva RED) a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind armonizarea legislaţiei statelor membre referitoare la punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio şi de abrogare a Directivei 1999/5/CE.

Hotărârea Guvernului nr. 487/ 2016 privind compatibilitatea electromagnetică transpune în legislaţia naţională Directiva 2014/ 30/ UE (Directiva EMC) a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 februarie 2014 privind armonizarea legislaţiilor statelor membre cu privire la compatibilitatea electromagnetică (reformare).

De asemenea, se aplică şi principii ori norme din cadrul Regulamentului (CE) nr. 765/ 2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerinţelor de acreditare şi de supraveghere a pieţei în ceea ce priveşte comercializarea produselor şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339 /93.

Întreg cadrul legislativ aplicabil compatibilităţii electromagnetice şi punerii pe piaţă a dispozitivelor radio este disponibil pe site-ul ANCOM.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO