ANCOM: Am primit petiţii cu privire la lipsa roaming-ului din contracte. Dacă operatorul nu respectă drepturile, utilizatorii pot face o sesizare

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat joi că a primit petiţii din partea utilizatorilor cu privire la lipsa serviciului de roaming din planurile tarifare contractate şi atrage atenţia la ofertele de telefonie şi date mobile fără roaming, potrivit News.ro.
Economica.net - joi, 28 iun. 2018, 13:20
ANCOM: Am primit petiţii cu privire la lipsa roaming-ului din contracte. Dacă operatorul nu respectă drepturile, utilizatorii pot face o sesizare

„În ultima perioadă, am primit la ANCOM petiţii din partea utilizatorilor cu privire la lipsa serviciului de roaming din planurile tarifare contractate. Este perioada vacanţelor şi este important ca cei care îşi vor petrece concediul în afara ţării să verifice înainte dacă beneficiază de serviciul de roaming pentru telefonul mobil sau trebuie să solicite furnizorilor activarea acestuia. Operatorii mobili pot comercializa şi abonamente sau cartele preplătite fără acces la servicii în roaming, cu resurse (minute/SMS-uri/MB/GB) utilizabile doar pe teritoriul României”, a declarat preşedintele ANCOM, Sorin Grindeanu, citat de News.ro.

Operatorii mobili pot să ofere planuri tarifare (abonamente ori cartele preplătite) fără acces la servicii în roaming, destinate celor care nu doresc să utilizeze serviciile de telefonie sau date mobile şi atunci când călătoresc în afara României, preferând să beneficieze de mai multe resurse naţionale la preţuri avantajoase.

„Dacă operatorul tău nu îţi respectă drepturile legate de utilizarea serviciului de roaming, poţi face o sesizare către ANCOM”, precizează reprezentanţii autorităţii.

Dacă doresc să călătorească în afara ţării, înainte de a alege o ofertă, fie că este vorba de o opţiune sau de un nou abonament, utilizatorii trebuie să verifice dacă aceasta include serviciul de roaming.

Utilizatorii de cartele preplătite care beneficiază de o opţiune fără acces la roaming şi care doresc acces la acest serviciu pot să îşi schimbe opţiunea (să achiziţioneze un plan tarifar cu acces la roaming) sau pot să dezactiveze opţiunea naţională şi, dacă au activ serviciul de roaming, să utilizeze creditul disponibil în cont, la tarife standard (în Spaţiul Economic European, tarifele naţionale).

În aceste cazuri, beneficiile neutilizate din oferta naţională se pierd. Unii operatori pun la dispoziţia utilizatorilor şi oferte cu roaming care pot fi activate simultan cu cea naţională existentă în cont, în acest caz fiind disponibile în roaming beneficiile cumulate din cele două opţiuni.

Condiţiile de activare şi reactivare a opţiunilor sunt stabilite de fiecare furnizor, nefiind supuse reglementărilor europene referitoare la furnizarea serviciilor de roaming.

În cazul abonamentelor fără acces la serviciul de roaming, utilizatorii pot solicita furnizorului renegocierea contractului şi modificarea planului tarifar.

O altă variantă la care pot apela utilizatorii în cazul în care nu doresc modificarea planului tarifar fără roaming constă în achiziţionarea unei cartele preplătite care să includă serviciul de roaming.

„Trecerea de la un plan tarifar fără roaming la unul cu roaming presupune, de regulă, creşterea preţului, dar şi a resurselor incluse, astfel că poate conduce la începerea unei noi perioade minime contractuale”, subliniază oficialii autorităţii.

Ofertele fără serviciul de roaming inclus au început să fie comercializate după intrarea în vigoare a regulamentului „roam like at home”.

Toate planurile tarifare cu serviciul de roaming activat beneficiază automat de „roam like at home” în UE/SEE, adică resursele naţionale pot fi utilizate şi în roaming, în SEE, în limita unei utilizări ocazionale şi rezonabile.

Minutele/SMS-urile în reţea şi minutele internaţionale, incluse în abonamente şi opţiuni, pot fi utilizate doar în ţară.

Mai multe informaţii despre serviciul de roaming şi mecanismul „roam like at home” sunt disponibile pe pagina de internet a ANCOM.

Te-ar mai putea interesa și
O nouă piedică spre Schengen – Belgia adoptă discursul Austriei: Discutăm despre extindere în viitor, dar mai întâi trebuie să reformăm sistemul
O nouă piedică spre Schengen – Belgia adoptă discursul Austriei: Discutăm despre extindere în viitor, dar mai ...
Nicole de Moor, secretar de stat pentru migraţie şi azil în guvernul Belgiei, a declarat marţi, la sosirea la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne că există discuţii despre extinderea......
Nova Post, cea mai mare companie privată de servicii poștale și de curierat din Ucraina, se extinde la Brașov
Nova Post, cea mai mare companie privată de servicii poștale și de curierat din Ucraina, se extinde la Brașov
Nova Post, cea mai mare companie privată de servicii poștale și de curierat din Ucraina, se extinde în România. După ...
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,9%, în octombrie
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,9%, în octombrie
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 2,90% în luna octombrie a acestui an, în scădere cu 0,06 puncte ...
Moody’s înrăutăţeşte perspectiva ratingului de credit al Chinei de la stabilă la negativă
Moody’s înrăutăţeşte perspectiva ratingului de credit al Chinei de la stabilă la negativă
Agenţia de evaluare financiară Moody's a înrăutăţit marţi perspectiva ratingului de credit al Chinei de la stabilă ...