ANCOM: Am primit petiţii cu privire la lipsa roaming-ului din contracte. Dacă operatorul nu respectă drepturile, utilizatorii pot face o sesizare

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat joi că a primit petiţii din partea utilizatorilor cu privire la lipsa serviciului de roaming din planurile tarifare contractate şi atrage atenţia la ofertele de telefonie şi date mobile fără roaming, potrivit News.ro.
Economica.net - joi, 28 iun. 2018, 13:20
ANCOM: Am primit petiţii cu privire la lipsa roaming-ului din contracte. Dacă operatorul nu respectă drepturile, utilizatorii pot face o sesizare

„În ultima perioadă, am primit la ANCOM petiţii din partea utilizatorilor cu privire la lipsa serviciului de roaming din planurile tarifare contractate. Este perioada vacanţelor şi este important ca cei care îşi vor petrece concediul în afara ţării să verifice înainte dacă beneficiază de serviciul de roaming pentru telefonul mobil sau trebuie să solicite furnizorilor activarea acestuia. Operatorii mobili pot comercializa şi abonamente sau cartele preplătite fără acces la servicii în roaming, cu resurse (minute/SMS-uri/MB/GB) utilizabile doar pe teritoriul României”, a declarat preşedintele ANCOM, Sorin Grindeanu, citat de News.ro.

Operatorii mobili pot să ofere planuri tarifare (abonamente ori cartele preplătite) fără acces la servicii în roaming, destinate celor care nu doresc să utilizeze serviciile de telefonie sau date mobile şi atunci când călătoresc în afara României, preferând să beneficieze de mai multe resurse naţionale la preţuri avantajoase.

„Dacă operatorul tău nu îţi respectă drepturile legate de utilizarea serviciului de roaming, poţi face o sesizare către ANCOM”, precizează reprezentanţii autorităţii.

Dacă doresc să călătorească în afara ţării, înainte de a alege o ofertă, fie că este vorba de o opţiune sau de un nou abonament, utilizatorii trebuie să verifice dacă aceasta include serviciul de roaming.

Utilizatorii de cartele preplătite care beneficiază de o opţiune fără acces la roaming şi care doresc acces la acest serviciu pot să îşi schimbe opţiunea (să achiziţioneze un plan tarifar cu acces la roaming) sau pot să dezactiveze opţiunea naţională şi, dacă au activ serviciul de roaming, să utilizeze creditul disponibil în cont, la tarife standard (în Spaţiul Economic European, tarifele naţionale).

În aceste cazuri, beneficiile neutilizate din oferta naţională se pierd. Unii operatori pun la dispoziţia utilizatorilor şi oferte cu roaming care pot fi activate simultan cu cea naţională existentă în cont, în acest caz fiind disponibile în roaming beneficiile cumulate din cele două opţiuni.

Condiţiile de activare şi reactivare a opţiunilor sunt stabilite de fiecare furnizor, nefiind supuse reglementărilor europene referitoare la furnizarea serviciilor de roaming.

În cazul abonamentelor fără acces la serviciul de roaming, utilizatorii pot solicita furnizorului renegocierea contractului şi modificarea planului tarifar.

O altă variantă la care pot apela utilizatorii în cazul în care nu doresc modificarea planului tarifar fără roaming constă în achiziţionarea unei cartele preplătite care să includă serviciul de roaming.

„Trecerea de la un plan tarifar fără roaming la unul cu roaming presupune, de regulă, creşterea preţului, dar şi a resurselor incluse, astfel că poate conduce la începerea unei noi perioade minime contractuale”, subliniază oficialii autorităţii.

Ofertele fără serviciul de roaming inclus au început să fie comercializate după intrarea în vigoare a regulamentului „roam like at home”.

Toate planurile tarifare cu serviciul de roaming activat beneficiază automat de „roam like at home” în UE/SEE, adică resursele naţionale pot fi utilizate şi în roaming, în SEE, în limita unei utilizări ocazionale şi rezonabile.

Minutele/SMS-urile în reţea şi minutele internaţionale, incluse în abonamente şi opţiuni, pot fi utilizate doar în ţară.

Mai multe informaţii despre serviciul de roaming şi mecanismul „roam like at home” sunt disponibile pe pagina de internet a ANCOM.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Omicron ar fi apărut în Nigeria înainte de Africa de Sud. Arabia Saudită şi Brazilia anunţă primele cazuri
Omicron ar fi apărut în Nigeria înainte de Africa de Sud. Arabia Saudită şi Brazilia anunţă primele cazuri
 Nigeria a comunicat miercuri că a confirmat primele sale cazuri de variantă Omicron COVID-19, printre care un eşantion ...
Comunitatea internaţională va negocia pentru a ajuta OMS să combată mai eficient pandemiile
Comunitatea internaţională va negocia pentru a ajuta OMS să combată mai eficient pandemiile
Cele 194 state membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au lansat miercuri un proces de negociere pentru a ...
Stellantis a reușit să majoreze autonomia modelele sale electrice cu dimensiuni reduse
Stellantis a reușit să majoreze autonomia modelele sale electrice cu dimensiuni reduse
Grație unor modernizări ale anvelopelor, sistemelor de transmisie și pompelor de căldură, mașinile electrice cu dimensiuni ...