ANCOM: Amenzi de peste 2,4 milioane de lei, aplicate operatorilor de pe piaţa de comunicaţii electronice şi servicii poştale, în 2018

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a sancţionat, în 2018, cu 2,43 milioane de lei, o serie de operatori de pe piaţa de comunicaţii electronice şi servicii poştale şi a efectuat aproximativ 4.000 de controale în acest sector, reiese dintr-un comunicat de presă a arbitrului telecom, transmis luni AGERPRES.
Economica.net - lun, 04 feb. 2019, 12:52
ANCOM: Amenzi de peste 2,4 milioane de lei, aplicate operatorilor de pe piaţa de comunicaţii electronice şi servicii poştale, în 2018

„În 2018, am finalizat una dintre cele mai ample campanii de monitorizare realizată vreodată de ANCOM. Este vorba despre campania de măsurare a acoperirii naţionale cu servicii de voce, în cadrul căreia s-au efectuat măsurători în 12.786 de localităţi, în care domiciliază peste 19,8 milioane din totalul de 20,1 milioane de cetăţeni ai României. Am verificat în ce măsură operatorii de telefonie mobilă respectă obligaţia de acoperire cu servicii de voce a zonelor locuite de cel puţin 98% din populaţia României. 2018 fost un an încărcat pentru noi din punctul de vedere al monitorizării pieţei de comunicaţii electronice şi de servicii poştale, concretizat în efectuarea a 3.868 de controale şi aplicarea a 110 amenzi în valoare totală de 2.428.000 de lei’, a declarat preşedintele ANCOM, Sorin Grindeanu.

Potrivit datelor centralizate, în urma controalelor derulate pe parcursul anului trecut, autoritatea de reglementare a mai transmis 203 notificări şi a aplicat 511 avertismente. Valoarea totală a amenzilor aplicate constituie venit la bugetul de stat.

Pe piaţa de comunicaţii electronice, în anul 2018, ANCOM a efectuat 2.728 de acţiuni de control, contravenienţii primind 203 notificări, 391 de avertismente şi 89 de amenzi contravenţionale, în cuantum de peste 2,3 milioane de lei.

Astfel, autoritatea a aplicat Telekom Romania Mobile Communications cea mai mare amendă de pe piaţa de comunicaţii electronice, în cuantum total de 1,1 milioane de lei, din care 600.000 de lei pentru indisponibilitatea reţelei, ca urmare a celui mai grav incident de securitate înregistrat pe piaţa comunicaţiilor electronice din România şi 500.000 de lei pentru nerespectarea obligaţiei de a păstra log-urile de reţea la nivelul de granularitate prevăzut în licenţă.

De asemenea, ANCOM a aplicat furnizorilor de servicii de telefonie 19 amenzi contravenţionale în cuantum total de 155.000 de lei, în principal pentru încălcarea obligaţiilor privind portabilitatea numerelor şi serviciile de roaming.

În plus, un număr de 26 de amenzi contravenţionale în cuantum total de 240.000 de lei au fost aplicate de ANCOM şi furnizorilor de servicii de televiziune şi radiodifuziune sonoră (RTV). Principalele sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea datelor tehnice, a parametrilor sau a condiţiilor cuprinse în autorizaţiile tehnice (RTV). Dintre acestea, şapte amenzi contravenţionale, în valoare de 165.000 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea obligaţiilor de acoperire specificate în licenţele de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru.

Potrivit sursei citate, în cursul anului 2018, furnizorii de reţele de tip CATV au primit 33 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 237.500 de lei pentru nerespectarea condiţiilor prevăzute în Autorizaţia Generală, în timp ce alte nouă amenzi de 72.000 de lei au fost aplicate operatorilor de radiocomunicaţii.

„Neregulile cel mai des întâlnite în cadrul acestor controale au constat în nerespectarea prevederilor din documentele de autorizare (licenţe de utilizare a frecvenţelor şi autorizaţii de asignare a frecvenţelor), precum şi cele referitoare la operarea staţiilor de radiocomunicaţii”, precizează autoritatea.

În anul 2018, ANCOM a finalizat o amplă campanie de măsurare a acoperirii naţionale cu servicii de voce a zonelor locuite de cel puţin 98% din populaţia României de către operatorii Orange, Vodafone şi Telekom, care aveau această obligaţie prevăzută în licenţele de utilizare a spectrului radio obţinute în urma licitaţiei din 2012. În acest context, pentru nerespectarea obligaţiei legale, Telekom România Mobile Communications a fost sancţionată cu o amendă în cuantum de 500.000 de lei, iar Vodafone România şi Orange România cu avertismente.

În paralel cu această campanie, s-a derulat o campanie pentru determinarea gradului de acoperire cu servicii de comunicaţii electronice mobile în zonele de frontieră şi una pentru verificarea acestuia pe drumurile naţionale şi judeţene din întreaga ţară.

Statistica ANCOM relevă, totodată, că pe piaţa echipamentelor radio s-au efectuat 745 de controale, în urma cărora au fost aplicate 65 de avertismente şi 14 amenzi contravenţionale în valoare de 63.500 de lei, cea mai mare amendă (25.000 de lei) fiind aplicată societăţii Glass Protection SRL într-un caz de publicitate şi punere la dispoziţie pe piaţă a unor echipamente de bruiaj (jammere) care produc interferenţe prejudiciabile în spectru, deoarece acestea sunt interzise pe teritoriul României.

În ceea ce priveşte piaţa serviciilor poştale, ANCOM a efectuat, anul trecut, 395 de acţiuni de control, fiind aplicate 55 de avertismente şi şapte amenzi contravenţionale, în cuantum de 60.000 de lei.

Cea mai mare amendă aplicată pe piaţa de profil (25.000 de lei) a vizat Compania Naţională „Poşta Română”, pentru nerespectarea condiţiilor minime de calitate pentru trimiterile de corespondenţă internă.

În cazul celorlalţi furnizori de servicii poştale, principalele nereguli au constat în neavizarea trimiterilor poştale, neinscripţionarea trimiterilor poştale cu data depunerii acestora în reţeaua poştală şi modificarea tarifelor încasate între momentul acceptării şi livrării trimiterilor, nerespectarea dispoziţiilor legale a ofertelor comerciale publicate pe site-urile proprii şi nerespectarea termenului de păstrare a trimiterilor poştale după avizarea destinatarilor.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...