1EUR = 4.8590 RON | Bucureşti 28 º

News

ANCOM: Aparatura electrocasnică sau electronică achiziţionată trebuie să fie inscripţionată cu marcajul "CE"

Consumatorii trebuie să verifice cu atenţie specificaţiile tehnice, precum şi existenţa marcajului CE, atunci când doresc să achiziţioneze aparatură electrocasnică sau electronică, atrage atenţia Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/, într-un comunicat de presă.

18 noi, 2014 | Agerpres

Avertismentul vine ca urmare a unor controale în urma cărora inspectorii Autorităţii au constatat că există în uz echipamente electrice care nu respectă cerinţele europene de compatibilitate electromagnetică şi provoacă perturbaţii asupra comunicaţiilor electronice (servicii de telefonie, internet sau televiziune), scrie Agerpres.

Acţiunea de control a ANCOM a fost iniţiată în urma sesizării primite din partea unui furnizor de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale din comuna Timişeşti, judeţul Neamţ, care a reclamat perturbaţii ale reţelei de comunicaţii pe care o deţine. Pe baza măsurătorii efectuate de inspectorii ANCOM şi a verificărilor tehnice realizate la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Încercări pentru Electrotehnică ICMET de la Craiova, s-a demonstrat că perturbaţiile electromagnetice proveneau de la corpurile de iluminat cu LED montate în sistemul de iluminat public.

'Corpurile de iluminat nu respectau cerinţele europene de compatibilitate electromagnetică, iar perturbaţiile electromagnetice generate de reţeaua de iluminat public depăşeau limitele maxime în vigoare şi afectau astfel buna funcţionare a reţelei de retransmise prin cablu a programelor audiovizuale', se arată în comunicatul citat.

În acest context, Autoritatea a solicitat Primăriei Timişeşti scoaterea din uz a lămpilor neconforme cu normele europene, iar, pe de altă parte, a sancţionat importatorul echipamentelor cu amendă în valoare de 10.000 de lei şi i-a solicitat acestuia lista de clienţi pentru a-i notifica referitor la perturbaţiile electromagnetice generate de aceste echipamente, astfel încât acestea să fie retrase din uz în cel mai scurt timp.

Conform sursei citate, prezenţa marcajului CE pe echipamente este o indicaţie prin care se arată că acestea îndeplinesc cerinţele tehnice necesare pentru a fi comercializate oriunde în Spaţiul Economic European - EEA (statele membre ale UE, plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), precum şi în Turcia.

Marcajul se aplică şi produselor fabricate în ţări terţe şi care sunt comercializate în Spaţiul Economic European. Comercializarea în cadrul Uniunii Europene a echipamentelor care pot genera perturbaţii electromagnetice sau care pot fi afectate de astfel de perturbaţii este reglementată de Directiva 2004/108/CE, transpusă în legislaţia din România, prin Hotărârea Guvernului nr. 982/2007 privind compatibilitatea electromagnetică.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO