ANCOM despre tăierea arborilor din parcarea Parlamentului: Lucrările de tăiere a vegetației au caracter temporar. Vor fi replantați alți copaci

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a transmis la solicitarea ECONOMICA.NET că arborii din parcarea Parlamentului care au fost tăiați pentru a amenaja spațiul pentru o conferință vor fi replantați.
Lidia Neagu - mar, 09 aug. 2022, 22:07
ANCOM despre tăierea arborilor din parcarea Parlamentului: Lucrările de tăiere a vegetației au caracter temporar. Vor fi replantați alți copaci

Un angajat al Sentalui a postat luni pe Facebook o serie de fotografii care arată cum aproape toți copacii au fost puși la pământ pentru a amenja un spațiu unde între 26 septembrie și 14 octombrie va avea loc Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, un eveniment al ONU.

”E de neînțeles de ce a trebuit pusă la pământ vegetația care mai dădea o umbră de normalitate acestui vis nebun al lui Ceaușescu care este Palatul Parlamentului. La fel de greu de înțeles e de ce nu au putut fi folosite structuri nepermanente, precum corturile, pentru acea conferință. Am participat la conferințe internaționale care s-au desfășurat în corturi, in cele mai bune condiții, cu toate facilitățile. La noi nu se poate. Trebuie tăiați arbori și turnat beton. Atât se poate”, a scris Adrian Baboi-Stroe, angajat al Senatului, cel care a postat și fotografiile.

Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor este cea mai mare organizaţie din lume din domeniu şi cea mai veche dintre agenţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite. ITU alocă resursele globale de spectru radio şi orbitele pentru sateliţi, dezvoltă standardele tehnice care asigură interconectarea reţelelor şi tehnologiilor şi acţionează în vederea creşterii nivelului de acces la servicii de telecomunicaţii şi tehnologia informaţiei la nivel global.

Redăm mai jos integral răspunsul ANCOM la solicitarea redacției noastre:

”Spațiile necesare derulării Conferinței Plenipotențiarilor ITU PP-22, așa cum sunt prevăzute în Acordul de Găzduire, sunt localizate în interiorul Palatului Parlamentului, cu excepția sălii cu o capacitate de  aproximativ 2.000 de persoane în formatul specific menționat în Acord, denumită sala de plenară.  Cu privire la aceasta, au fost identificate soluții pentru o structură temporară, în proximitatea spațiilor destinate Conferinței din cadrul Palatului Parlamentului.

Astfel, în data de 4 august 2022, ANCOM a atribuit contractul având ca obiect prestarea de ”servicii de organizare a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor constând în închirierea, amplasarea unei structuri provizorii cu funcționalitatea de Sală Plenară cu dotările necesare, respectiv mobilier, echipamente audio-video, sisteme de conferință, echipamente de interpretariat și traducere simultană, generatoare, toate facilitățile și instalațiile necesare, servicii auxiliare, amplasarea unui culoar de trecere precum și asistență tehnică, demontare și dezinstalare”. 

Contractul a fost atribuit Asocierii Backstage Production Group International S.R.L. și 360 Revolution S.R.L., având următorii subcontractanți:

  • Event Stuff Central Europe S.R.L.,
  • Escape Group S.R.L.,
  • Paflora Impex S.R.L.,
  • Conference Systems S.R.L..

Contractul și caietul de sarcini, parte integrantă a contractului, sunt diponibile pe pagina web a ANCOM, aici:

În ceea ce privește acțiunile de defrișare, documentația de achiziție prevede obligația Prestatorului de defrișare și, respectiv, toaletare a vegetației care se află pe suprafața unde va fi amplasată Sala Plenară și spațiile anexe, urmând ca după finalizarea evenimentului, prestatorul să readucă amplasamentul la starea anterioară prin replantarea arborilor ce au fost extrași și relocați sau să procedeze la plantarea unor arbuști noi. Astfel, reiterăm faptul că lucrările de tăiere/extragere a vegetației din parcarea B3 au caracter temporar, iar prin replantarea/plantarea unor arbuști noi, spațiul va continua să beneficieze de o zonă verde corespunzătoare, fără a afecta, în final, suprafețele verzi din vecinătatea Palatului Parlamentului.

Totodată, documentația prevede faptul că prestatorul de servicii asigură obținerea avizelor necesare, inclusiv elaborarea documentației în vederea obținerii avizelor necesare prestării serviciilor, dacă este cazul”. 

Ce înseamnă pentru România Conferința ITU

Guvernul a aprobat în luna aprilie, prin ordonanţă de urgenţă, alocarea sumei de 88 milioane de lei pentru a asigura finanţarea cheltuielilor aferente pregătirii, organizării şi desfăşurării Conferinţei.

Conferința Plenipotențiara se desfașoară la fiecare patru ani, reunind reprezentanții celor 193 de state membre ale organizației pentru a veghea la atribuirea spectrului radio la nivel global, crearea standardelor tehnice pentru rețelele și serviciile din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) din întreaga lume și eforturile de promovare a incluziunii digitale în comunități slab deservite.

Peste 2.000 de delegati, inclusiv ministri de resort, presedinti de autoritati de reglementare, reprezentanti la nivel inalt ai companiilor de profil, ai organizatiilor internationale relevante si ai mediului academic sunt asteptati sa participe la conferinta.

Este cea mai mare reuniune, din punctul de vedere al statelor prezente, al numarului de participanti si al duratei, organizata in Romania de la admiterea sa ca stat membru al Organizatiei Natiunilor Unite, in 1955.

Potrivit Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), organizarea acestui eveniment la București oferă țării noastre oportunitatea de a-și consolida parteneriatele în domeniu, atât cu țările Uniunii Europene, cât și cu statele vecine externe spațiului comunitar. Reuniunea de la București este importantă, de asemenea, pentru promovarea sectorului IT&C din România, care contribuie în prezent cu peste 6% la PIB-ul României.

În calitate de țară gazdă, România are posibilitatea de a desemna persoana care va gestiona lucrarile Conferintei, facilitand negocierile intre cele 193 de state membre pe subiecte complexe precum guvernanta internetului, rolul telecomunicatiilor in combaterea efectelor pandemiei sau evolutia tehnologiilor emergente.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce a ajuns la 10 miliarde de dolari, în doi ani consecutivi, şi că......
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler Industries Yield, care a finalizat anul trecut o investiție de zece milioane de euro în extinderea fabricii de ...