ANCOM lansează o dezbatere publică pe tema evoluţiei comunicaţiilor din România în perioada 2016 – 2020

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat, marţi, în consultare publică un document care prezintă perspectiva preliminară a Autorităţii asupra evoluţiilor din sectorul comunicaţiilor digitale din România până în anul 2020 şi asupra modalităţilor în care aceasta îşi propune să răspundă acestor evoluţii, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 29 sept. 2015, 14:29
ANCOM lansează o dezbatere publică pe tema evoluţiei comunicaţiilor din România în perioada 2016 - 2020

Potrivit unui comunicat al instituţiei, iniţiativa ANCOM rezumă principalele elemente identificate în urma unei analize strategice prospective pentru asigurarea funcţionării competitive a comunicaţiilor digitale din România în beneficiul utilizatorilor în perioada 2016 – 2020.

‘Este vorba de un document de discuţie, nu de un proiect de strategie, şi reprezintă prima etapă a unui demers de analiză şi dialog care vor ajuta Autoritatea să cristalizeze, cu ajutorul tuturor celor interesaţi de domeniul comunicaţiilor, o viziune pentru perioada 2016 – 2020, dar şi să contureze priorităţi şi direcţii de acţiune definitorii pentru foaia de parcurs a ANCOM’, se spune în comunicat.

ANCOM consideră că, deşi în orizontul de timp supus analizei, cererea de servicii digitale va rămâne neuniformă şi profund eterogenă în România, internetul fix va continua să asigure viteze de invidiat, creşterea internetului mobil, actualmente extensivă, va deveni intensivă, bazată pe creşterea traficului odată cu reducerea tarifelor şi cu îmbunătăţirea calităţii, iar frontierele dintre serviciile de comunicaţii electronice tradiţionale şi ‘aplicaţiile’ sau serviciile ‘de conţinut’ se vor estompa progresiv, generând noi provocări pentru reglementare.

De asemenea, este de aşteptat ca în România să continue dezvoltarea unor reţele de comunicaţii performante, care vor încorpora rapid progresul tehnologic şi vor tinde spre reţele IP, iar garantarea net neutrality va permite inovarea şi dezvoltarea unor noi modele de afaceri, în beneficiul utilizatorilor.

Priorităţile strategice identificate de iniţiativa ANCOM sunt: promovarea competitivităţii reţelelor, maximizarea disponibilităţii serviciilor şi capitalizarea beneficiilor reţelelor IP. Pentru materializarea acestora, ANCOM a identificat, preliminar, o multitudine de acţiuni, măsuri şi direcţii de acţiune posibile, detaliate în documentul supus consultării.

Consultarea publică pe marginea acestui document se va derula în perioada 29 septembrie – 3 noiembrie 2015, iar contribuţiile rezultate din acest proces vor fi prezentate şi discutate într-un eveniment public în data de 17 noiembrie 2015.

Demersul de analiză strategică al ANCOM va continua cu un document de poziţie, care va fi consultat public în trimestrul I 2016, permiţând, astfel, finalizarea unui document de strategie în prima jumătate a anului 2016.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din Romania, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din judeţul Prahova nu beneficiază, sâmbătă, de alimentare cu energie electrică, iar zeci de copaci au fost doborâţi de viscol în ultimele 24 de ore, arată......
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a dat de înțeles vineri că va continua să crească taxele în Regatul unit, ...
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, sâmbătă, decretarea stării de alertă în judeţul Vrancea, ...
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) confirmă existența unui focar ...