ANCOM: Piaţa serviciilor de comunicaţii electronice din România a înregistrat venituri de 8 miliarde de lei, în S1

Veniturile generate ca urmare a furnizării serviciilor de comunicaţii electronice s-au ridicat, în primele şase luni ale acestui an, la 8 miliarde de lei, în creştere cu 3% faţă de semestrul al doilea din 2017, şi au ajuns să reprezinte 31% din totalul veniturilor pieţei, arată datele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), publicate vineri.
Economica.net - vin, 14 dec. 2018, 11:12
ANCOM: Piaţa serviciilor de comunicaţii electronice din România a înregistrat venituri de 8 miliarde de lei, în S1

În acest context, veniturile generate de furnizarea serviciilor de telefonie mobilă continuă să aibă cea mai mare pondere în venituri, de 37%, deşi acestea înregistrează o scădere cu 6%, în intervalul de referinţă. Totodată, piaţa de telefonie fixă şi a furnizării programelor de retransmisie TV a reprezentat câte 11% din totalul pieţei.

Potrivit sursei citate, exprimate în euro, veniturile totale ale pieţei furnizării serviciilor de comunicaţii electronice au fost de aproximativ 1,7 miliarde de euro, înregistrând o scădere cu 5%, de la an la an.

„Venitul lunar per locuitor obţinut din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice a fost de 66,3 lei. Din acesta, 24,7 lei reprezintă venitul lunar per locuitor obţinut din furnizarea de servicii de telefonie mobilă, 20,6 lei cel obţinut din furnizarea serviciilor de acces la internetul fix şi mobil, şi 7,6 lei, respectiv 7,5 lei, veniturile obţinute din furnizarea telefoniei fixe şi a serviciilor de retransmisie TV”, se arată în comunicatul ANCOM.

Statistica arbitrului telecom relevă, totodată, că pe segmentul telefoniei mobile, în prima jumătate a acestui an, erau 22,2 milioane de utilizatori activi, mai puţin cu 2%, raportat la semestrul precedent. Dintre aceştia, 12,3 milioane (+2%) erau utilizatori pe bază de abonament şi 9,9 milioane (-4%) utilizatori pe bază de cartele preplătite active. În funcţie de numărul de cartele SIM active la sfârşitul lunii iunie a acestui an, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 39%, principalul competitor 30%, următorul competitor 18%, ceilalţi furnizori însumând 13%.

În prima jumătate a anului 2018, în medie, un locuitor a iniţiat apeluri de voce însumând 4 ore şi 51 minute şi a transmis în fiecare lună 59 de mesaje, iar durata medie a unui apel a fost de 2 minute şi 45 de secunde.

În cazul telefoniei fixe, datele ANCOM arată că piaţa acestui tip de servicii continuă să înregistreze scăderi, atât în ceea ce priveşte numărul de linii de acces (-3%, până la 3,8 milioane), cât şi numărul de abonaţi (-4%, până la 3,2 milioane). Astfel, la 30 iunie 2018, rata de acoperire a telefoniei fixe la 100 de gospodării înregistra valoarea de 40%, în timp ce media lunară a traficului de voce originat de fiecare locuitor a continuat să scadă, ajungând la 10 minute, mai puţin cu un minut în comparaţie cu valoarea medie înregistrată pentru semestrul anterior, iar un apel a avut o durată medie de 2 minute şi 53 de secunde.

În funcţie de numărul de abonaţi, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 44%, principalul competitor 35%, următorul competitor 15%, iar ceilalţi furnizori însumau 5%.

Pe segmentul serviciilor de retransmisie TV furnizate contra-cost, numărul de abonaţi se menţine constant, în prima jumătate a acestui an, la valoarea de 7,45 milioane. În funcţie de suportul utilizat, 5,04 milioane de utilizatori erau abonaţi la reţelele prin cablu (+1%), 2,28 milioane primeau serviciile de retransmisie TV prin satelit (-2%), iar 130.000 la IPTV (+8%). De asemenea, liderul pieţei de servicii TV avea o cotă de piaţă de 48%, principalul competitor 20%, următorul competitor 18%, în timp ce restul furnizorilor cuantificau 14%.

Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru primul semestru al anului 2018 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial Autorităţii de către furnizorii acestor servicii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rafila: Test RT-PCR pentru persoanele care vin din ţări din afara Uniunii Europene
Rafila: Test RT-PCR pentru persoanele care vin din ţări din afara Uniunii Europene
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că românii şi alţi cetăţeni din UE care vin din ţări din afara ...
ONRC: Peste 10.300 de firme şi-au suspendat activitatea în primele zece luni ale anului
ONRC: Peste 10.300 de firme şi-au suspendat activitatea în primele zece luni ale anului
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea a fost de 10.355 în primele zece luni din 2021, în creştere cu 15,34% ...
Statul subvenţionează, paradoxal, încălzirea cu combustibili fosili, în timp ce energia pe biomasă nu este susţinută – industria lemnului
Statul subvenţionează, paradoxal, încălzirea cu combustibili fosili, în timp ce energia pe biomasă nu este susţinută ...
Lemnul furnizează o energie termică ieftină, accesibilă, regenerabilă, bazată pe o resursă internă, dar în mod paradoxal ...