ANCOM propune reducerea tarifelor de interconectare în telefonia mobilă de la 1 mai 2018, în urma „observaţiilor” Comisiei Europene

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) vine în întâmpinarea investigaţiei deschise de Comisia Europeană privind tarifele de terminare a apelurilor în telefonia mobilă cu o propunere de reducere a acestora, de la 1 mai 2018, la 0,84 eurocenţi/minut, de la 0,96 eurocenţi/minut în prezent.
Economica.net - vin, 22 dec. 2017, 10:02
ANCOM propune reducerea tarifelor de interconectare în telefonia mobilă de la 1 mai 2018, în urma

„Propun reducerea tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile începând cu data de 1 mai 2018, de la 0,96 eurocenţi/minut la 0,84 eurocenţi/minut, tarif care va fi practicat până la data la care ANCOM va finaliza noul model de cost LRIC pur. Decizia Autorității vine ca urmare a dialogului cu Comisia Europeană pe această temă, dar și ca urmare a faptului că actualul model de cost nu include tehnologia 4G/LTE, tehnologie care câștigă tot mai mult teren în România, aducând câștiguri de eficiență”, a declarat într-un comunicat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Tarifele de terminare a apelurilor la puncte mobile influenţează costurile operatorilor, în special în cazul celor cu mai puţini clienţi, şi pot afecta ofertele comerciale. Spre exemplu, reducerea tarifelor de interconectare poate permite unui operator să ofere mai mult internet mobil într-un abonament cu minute naţionale nelimitate la un anumit preţ, din moment ce costul suportat de operator pentru convorbirile clientului în alte reţele scade.

Este argumentul adus, în luna octombrie, de către compania RCS & RDS, care a criticat dur decizia ANCOM de a nu reduce tarifele de interconectare, rămase constante la nivelul de 0,96 eurocenţi/minut de la 1 aprilie 2014. Legislaţia europeană impune recalcularea periodică a tarifelor de interconectare printr-un calcul pe bază de costuri, adică în raport cu nivelul investiţiilor din industrie destinate serviciilor de voce şi cu evoluţia traficului de voce.

Reducerea tarifelor de interconectare la 0,96 eurocenţi pe minut în 2014 a facilitat apariţia ofertelor cu trafic nelimitat de voce la preţuri mici.

România practică cele mai ridicate tarife de terminare a apelurilor la puncte mobile din UE, raportat la puterea de cumpărare, potrivit unui studiu al PwC contractat de RCS & RDS. Ca valoare nominală, România are tarife de interconectare apropiate de media UE, dar mai mari decât ţări ca Franţa, Spania, Austria şi Marea Britanie, unde puterea de cumpărare este de câteva ori mai mare decât a românilor. Ungaria şi Bulgaria practică tarife de terminare a apelurilor mult mai mici decât România.

ANCOM anunţa, pe 9 octombrie, că a decis, „în urma consultărilor cu industria”, menţinerea tarifelor de terminare a apelurilor mobile deoarece nu se impune recalcularea. Studiile pe care a fost bazată decizia anterioară, din 2014, erau considerate încă de actualitate în opinia arbitrului telecom.

Decizia de atunci a fost trimisă CE spre avizare, iar RCS & RDS a anunţat, pe 11 octombrie, că va sesiza Comisia Europeană şi ar putea chiar să iniţieze o acţiune în justiţie împotriva ANCOM pe problema tarifelor de interconectare.

Comisia Europeană a anunţat, pe 10 noiembrie, că a început o invetigaţie amănunţită privind propunerea ANCOM de a menţine tarifele de terminare a apelurilor în telefonia mobilă şi în telefonia fixă la nivelul stabilit în 2014.

Comisia UE a apreciat, atunci, că „tarifele de terminare pe care ANCOM doreşte să le menţină au fost stabilite în 2014 pe baza unor date care acum sunt depăşite”, ceea ce contrazice direct aserţiunea arbitrului telecom din luna octombrie, cum că studiile aflate în spatele deciziei de acum peste trei ani ar fi încă de actualitate.

Actualul preşedinte al ANCOM, Sorin Grindeanu, a fost numit pe 7 noiembrie, după un mandat scurt şi plin de controverse al lui Adrian Diţă, fost director în compania Telekom România. ANCOM a fost condusă, din 2009 şi până în primăvara acestui an, de Cătălin Marinescu, care a preluat începând din luna mai funcţia de şef de strategie în cadrul Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, organism cu sediul la Geneva, sub umbrela ONU.

Întrucât realizarea unui nou model de cost, care să reflecte costurile eficiente ale furnizării serviciilor de terminare la puncte mobile și să permită stabilirea unor tarife perfect adaptate pieței românești este un proces de durată, ANCOM propune, ca măsură tranzitorie, un tarif determinat prin benchmarking european, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de arbitrul telecom.

„Tariful stabilit astfel de Autoritate reprezintă media tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite în statele membre ale Uniunii Europene pe baza unui model de cost LRIC pur, ceea ce oferă un suport adecvat pentru o măsură temporară, până când se vor stabili tarifele bazate pe costurile incrementale evitate, printr-un nou model de cost”, susţine Autoritatea.

Piaţa de telefonie mobilă din România este împărţită între operatorii Orange, Vodafone, Telekom, RCS & RDS şi operatorul de reţele mobile virtuale (MVNO) Lycamobile.

ANCOM va iniţia la anul procedura de dezvoltare a unui nou model de cost care să reflecte costurile furnizării serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile, în acord cu recomandările Comisiei Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidenţă a COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 1,47 cazuri la mia de locuitori, ...
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți internați la ATI
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți ...
Un număr de 1.490 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Enel a finalizat vânzarea a 50% din acțiunile companiei Open Fiber. Tranzacția s-a ridicat la suma de 2,73 miliarde de euro
Enel a finalizat vânzarea a 50% din acțiunile companiei Open Fiber. Tranzacția s-a ridicat la suma de 2,73 miliarde de ...
Grupul Enel a anunțat sâmbătă că a finalizat vânzarea a 50% din compania Open Fiber către firmele Macquarie Asset ...