ANCOM: Traficul de internet fix a crescut în medie cu 20,9%, iar cel mobil cu 12%, în ultima săptămână din luna martie

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a centralizat datele transmise de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice, şi potrivit acestora, traficul total de date a crescut, în medie în ultima săptămână din luna martie, cu 12% in retelele mobile si cu 20,9% în reţelele fixe, in timp ce traficul de voce a înregistrat creşteri medii de 22% în retelele mobile şi 22,7% în reţelele fixe. 
Lidia Neagu - mie, 08 apr. 2020, 09:25
ANCOM: Traficul de internet fix a crescut în medie cu 20,9%, iar cel mobil cu 12%, în ultima săptămână din luna martie

Traficul total de interconectare a crescut, in medie, cu 21% in retelele mobile si cu 19% in retelele fixe. Pentru prelucrarea datelor s-a luat ca referinta sfarsitul lunii februarie 2020, cand a fost inregistrat primul caz de infectare cu virusul COVID-19 in Romania.

Date de la operatorii telecom

Conform informatiilor transmise de furnizori, in retelele mobile, traficul de date a inregistrat cresteri medii de 12% (fiind inregistrate cresteri intre 7 % si 20%). In retelele fixe, traficul de date a crescut in medie cu 20,9%, furnizorii raportand cresteri intre 18% si 27%.

In retelele mobile, traficul de voce a crescut in medie cu 22% (fiind inregistrate cresteri intre 18,2 % si 24%), iar in retelele fixe, cu 22,7%, furnizorii raportand cresteri intre 8,5% si 44,7%.

Traficul total de interconectare raportat de furnizorii de comunicatii electronice a inregistrat o crestere medie de 21% in retelele mobile, fiind inregistrate cresteri intre 17,7% si 24%. In retelele fixe, traficul total de interconectare a crescut in medie cu 19%, fiind raportate cresteri intre 6,3% si 41%.

In general, furnizorii au experimentat un numar in crestere de situatii de congestie pe retelele mobile de acces (peste 80% grad de incarcare a porturilor utilizate si a resurselor radio de acces).

Traficul de date total raportat de catre principalele puncte comune de interconectare din Romania, peering plus tranzit, (IXPs) a crescut cu valori intre 10% si 33%.

La solicitarea ANCOM, furnizorii au transmis cresterile medii ale traficului inregistrate la finalul lunii martie luand ca data de referinta (stare de normalitate) perioada in care s-a confirmat in Romania primul caz de COVID-19 (25 februarie 2020).

Asigurarea continuitatii furnizarii serviciilor de comunicatii

Pentru a asigura continuitatea furnizarii serviciilor in cazul cresterii traficului de date, furnizorii au luat masuri pentru a monitoriza mai eficient capacitatea disponibila a retelei si a interveni unde este necesar, dar si masuri pentru modernizarea echipamentelor de retea si simplificarea si eficientizarea procesului de achizitii.

Cresterea traficului de voce si de date vine in contextul implementarii tot mai intense a muncii la distanta, a mutarii cursurilor scolare si universitare in mediul online si a cresterii semnificative a componentei de entertainment online.

ANCOM va monitoriza constant situatia si masurile luate de furnizori pentru a asigura functionarea corespunzatoare a retelelor si serviciilor publice de comunicatii electronice, gradul de incarcare a retelelor si eventualele congestii.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...