1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 24 º

News

ANCOM vrea să revizuiască pachetele tarifare din telecom destinate persoanelor cu dizabilităţi

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) propune, printr-un proiect de decizie aflat în dezbatere publică, revizuirea pachetelor tarifare destinate persoanelor cu dizabilităţi prin creşterea semnificativă a numărului de minute, respectiv SMS-uri, precum şi a volumului de date incluse în aceste pachete, comparativ cu beneficiile stabilite în anul 2015. 

23 mai, 2019 | Agerpres

Potrivit unui comunicat al arbitrului pieţei telecom, transmis joi AGERPRES, în cazul utilizatorilor finali cu dizabilităţi auditive şi/sau de vorbire, furnizorii de servicii de comunicaţii la puncte mobile ar urma să fie obligaţi să asigure pachete care să conţină ca beneficii lunare minime, disponibile exclusiv la nivel naţional, un număr nelimitat de SMS-uri în reţeaua proprie şi 300 de SMS-uri în alte reţele la un tarif recomandat de 4 euro/lună, inclusiv TVA. Totodată, la cererea utilizatorilor, furnizorii vor oferi un volum de date de minimum 3 GB, precum şi un volum nelimitat de date pentru utilizarea serviciilor de interpretare video în limbaj mimico-gestual prin intermediul aplicaţiilor dedicate, la un tarif recomandat de 2 euro/lună, inclusiv TVA, tariful total recomandat al pachetului fiind de 6 euro/lună, inclusiv TVA.

În prezent, persoanele cu dizabilităţi auditive şi/sau de vorbire pot beneficia lunar de oferte cu un număr nelimitat de SMS-uri în reţelele proprii, cel puţin 150 de SMS-uri în reţelele naţionale şi, la cerere, un trafic naţional la internet mobil de minimum 300 MB.

ANCOM propune, de asemenea, ca pentru utilizatorii finali cu dizabilităţi vizuale pachetele puse la dispoziţie de furnizorii de servicii de comunicaţii la puncte mobile să conţină ca beneficii lunare minime, disponibile exclusiv la nivel naţional, 2.000 de minute în reţeaua proprie şi 500 de minute în alte reţele, la un tarif recomandat de 2 euro/lună, inclusiv TVA. În plus, la cererea utilizatorilor, volumul de date mobile propus este de 3 GB, la un tarif recomandat de 2 euro/lună, inclusiv TVA, tariful total recomandat al pachetului fiind de 4 euro/lună, inclusiv TVA.

La ora actuală, persoanele cu dizabilităţi vizuale pot beneficia de oferte cu cel puţin 300 de minute naţionale şi, la cerere, trafic naţional lunar la internet mobil de minimum 300 MB.

"În ceea ce priveşte pachetele de servicii de comunicaţii electronice la punct fix puse la dispoziţia persoanelor cu dizabilităţi, având în vedere că din analiza efectuată de Autoritate a rezultat că, în prezent, aceste pachete se regăsesc în ofertele comerciale ale furnizorilor, în configuraţii şi tarife similare celor reglementate, ANCOM propune eliminarea obligaţiei existente în acest sens în sarcina furnizorilor potrivit actualei reglementări", se arată în comunicatul autorităţii de reglementare.

ANCOM a realizat, în 2017, două studii de piaţă la nivel naţional care au avut ca obiectiv obţinerea de informaţii relevante în ceea ce priveşte gradul de acces al persoanelor cu dizabilităţi auditive, respectiv vizuale la serviciile de comunicaţii electronice la puncte fixe şi mobile, dar şi în privinţa comportamentului de utilizare a acestor servicii, inclusiv din perspectiva substituibilităţii lor.

În acest context, studiile au arătat că cele mai cunoscute şi apreciate măsuri adresate utilizatorilor finali cu dizabilităţi, stabilite prin intermediul legislaţiei în vigoare, sunt reprezentate de posibilitatea utilizatorilor de a returna echipamentele (53%), urmată de posibilitatea interogării serviciului cost-control prin mesaje audio (43%), adresarea solicitărilor/reclamaţiilor printr-o persoană desemnată (41%) şi accesul la serviciul de relaţii cu clienţii prin metode specifice persoanelor cu dizabilităţi (41%). Referitor la gradul de folosire a acestora, cel puţin 21% dintre respondenţi au declarat că, în decurs de un an, au folosit mare parte dintre aceste beneficii.

Proiectul de decizie privind stabilirea unor măsuri adresate utilizatorilor finali cu dizabilităţi poate fi consultat pe site-ul Autorităţii, iar persoanele interesate pot să formuleze observaţii şi propuneri până la data de 24 iunie 2019.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO