1EUR = 4.8747 RON | Bucureşti 14 º

Imobiliare

ANCPI: Aproximativ 280 milioane lei pentru a cincea etapă de finanţare a lucrărilor de cadastru general

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a lansat vineri, la Bistriţa, cea de-a cincea etapă de finanţare a lucrărilor de cadastru general, suma alocată fiind de aproximativ 280 milioane lei, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

30 mar, 2019 | Agerpres

La evenimentul de lansare au participat preşedintele - director general al ANCPI, Radu Codruţ Ştefănescu, prefectul de Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Frenţ, prefectul judeţului Cluj, Ioan Aurel Cherecheş, precum şi aproximativ 30 de primari din cele două judeţe.

Discuţiile cu autorităţile locale au vizat problemele întâmpinate în realizarea lucrărilor de cadastru general, modalităţile de accelerare a Programului naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF), precum şi propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei în domeniu, se arată în documentul citat.

ANCPI, aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, finanţează şi în acest an, din veniturile proprii, lucrări de cadastru general în toate localităţile eligibile în cadrul PNCCF.

Primarii interesaţi să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale pot încheia contracte de finanţare cu oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară (OCPI) începând cu luna aprilie, lucrările fiind gratuite pentru cetăţeni.

În 2019, fiecare primărie poate primi 160.000 de lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

Până în prezent, 2.181 de primării şi-au exprimat dorinţa de a accesa aceşti bani în anul în curs, pentru o suprafaţă estimată de 3.291.000 hectare şi un număr estimat de 4.066.000 de imobile.

Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, primăriile care semnează contracte de finanţare cu OCPI-urile trebuie să găsească prestatori până la sfârşitul lunii iunie anul curent.

Conform actelor normative în vigoare, ANCPI va efectua plăţile către primării după deschiderea cărţilor funciare aferente imobilelor recepţionate.

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI - peste 4 miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanţare poate fi bugetul local al primăriilor.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO