Andreas Treichl, Erste Group Bank: Rezultatele din primele nouă luni sunt în linie cu estimările

Profitul operaţional şi profitul net al Erste Group Bank sunt în linie cu estimările pentru primele nouă luni din 2014, cu o bază de capital solidă şi o creştere a creditării corelată cu reducerea semnificativă a creditelor neperformante, a anunţat, joi, preşedintele grupului, Andreas Treichl, care a făcut publice rezultatele la nouă luni din 2014.
Economica.net - joi, 30 oct. 2014, 09:38
Andreas Treichl, Erste Group Bank: Rezultatele din primele nouă luni sunt în linie cu estimările

Previziunile pentru 2014 estimează o pierdere netă de 1,4 – 1,6 miliarde euro.

Venitul operaţional s-a situat la 5,117 miliarde euro, în scădere cu 2,8% faţă de valoarea de 5,263 miliarde euro, în primele nouă luni din 2013.

‘Rezultatele din primele nouă luni din 2014 sunt în linie cu estimările pe care le-am făcut în vara acestui an. Am trecut cu succes evaluarea calităţii activelor (AQR) şi testul de stres derulate de Banca Centrala Europeană şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA), în pofida faptului că scenariile utilizate pentru unele dintre pieţele noastre de bază din Europa Centrală şi de Est – în special pentru Republica Cehă şi Croaţia – au fost mai dure comparativ cu cele din sudul sau vestul Europei. În prezent, nu anticipăm constituirea de provizioane de risc suplimentare. Am reuşit să ne reducem portofoliul de credite neperformante cu peste un miliard de faţă de anul trecut şi am înregistrat o îmbunătăţire semnificativă a calităţii portofoliului de credite pentru al cincilea trimestru consecutiv. În pofida unei diminuări uşoare, estimările de creştere economică pentru regiunea noastră sunt în continuare de două ori mai ridicate decât cele pentru zona Euro, ceea ce va permite portofoliului nostru solid de credite să crească din nou, după o lungă perioadă de timp. Având în vedere că baza noastră de capital depăşeşte aşteptările, estimăm că rata capitalului comun de rang unu se va situa confortabil peste pragul de 10% la sfârşitul acestui an’, a arătat Treichl, într-un comunicat remis AGERPRES.

Cheltuielile administrative generale ale băncii s-au diminuat cu 4,8%, la 2,783 miliarde euro, în principal pe fondul reducerii cheltuielilor de personal ca urmare a scăderii numărului mediu de salariaţi (în urma vânzării Erste Bank Ucraina şi implementării programului de măsuri de restructurare în România).

Această evoluţie a determinat raportarea unui profit operaţional de 2,333 miliarde euro, în scădere cu 0,2%, faţă de 2,338 miliarde euro, în primele nouă luni din 2013, şi a unui raport cost/venit îmbunătăţit, de 54,4% (55,6% în nouă luni din 2013).

Venitul net din dobânzi al băncii s-a diminuat la 3,369 miliarde euro, în primele nouă luni, faţă de 3,515 miliarde euro în aceeaşi perioadă din 2013, în principal pe fondul menţinerii contextului caracterizat de dobânzi reduse şi a efectelor de schimb valutar.

Venitul net din taxe şi comisioane a crescut la 1,372 miliarde euro (1,343 miliarde euro în perioada ianuarie – septembrie), susţinut de îmbunătăţirea rezultatelor segmentului de asset management.

Venitul net din tranzacţionare s-a diminuat, în nouă luni, la 166,5 milioane euro (184,2 milioane euro în ianuarie – septembrie 2013).

În conformitate cu estimările privind majorarea costurilor de risc în acest an, anunţate pe 3 iulie 2014, pierderea netă din reevaluarea activelor financiare, neevaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere, s-a majorat cu 34,5%, la 1,674 miliarde euro, respectiv 175 puncte de baza în raport cu nivelul mediu al împrumuturilor către clienţi.

Această evoluţie s-a înregistrat în principal pe fondul costurilor de risc suplimentare din România, determinate de reducerea accelerată a creditelor neperformante, deja anunţată.

Rata creditelor neperformante s-a diminuat în primele nouă luni la 8,9% (faţă de 9,6% la 31 decembrie 2013), datorită vânzării creditelor neperformante din România. Rata de acoperire a creditelor neperformante s-a îmbunătăţit la 68,8% (63,1% la 31 decembrie 2013).

Perspectivele pentru 2014 estimează pentru Erste Group costuri de risc între 2,1 şi 2,4 miliarde euro, în funcţie de modul de înregistrare a impactului legii privind creditele de consum din Ungaria, respectiv dacă acesta se va raporta în ‘provizioanele de risc’ sau în poziţia ‘alte venituri operaţionale’. Orice eventual cost generat de posibilă acordare a unui discount la conversia creditelor de retail în valută din Ungaria nu este inclus în această estimare.

Pentru România este estimată o normalizare completă a costurilor de risc la 100-150 puncte de bază în raport cu nivelul mediu brut al împrumuturilor către clienţi începând cu 2015, însoţită de o reducere accelerată a creditelor neperformante încă din 2014.

De asemenea, este aşteptată o creştere semnificativă a ratei de acoperire a creditelor neperformante, un profit operaţional mai redus, dar sustenabil, pe fondul unui efect unwinding (de derulare) mai redus asupra venitului net din dobânzi.

Te-ar mai putea interesa și
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă investiție în cea mai mare fabrică de pavaje și dale din beton din......
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio ...
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...