ANEVAR lansează două baze de date cu informaţii despre evaluările proprietăţilor imobiliare

Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) a realizat alături de Institutul Român de Cercetare şi Evaluare (IROVAL) o Bază Imobiliară de Garanţii (BIG) prin analizarea a 25.000 de rapoarte de evaluare şi are în pregătire o altă bază de informaţii, care va cuprinde rezultatele evaluării pentru impozitare. 
Andrada Ghira - mar, 08 dec. 2015, 12:45
ANEVAR lansează două baze de date cu informaţii despre evaluările proprietăţilor imobiliare

Prima bază de informaţii, Baza Imobiliară de Garanţii urmăreşte valoarea garanţiilor imobiliare pentru creditele acordate, în timp ce cea de-a doua bază va urmări valorile proprietăţilor pentru care se plăteşte impozit la Fisc.

„Din iulie 2015, toţi evaluatorii autorizaţi au obigaţia de a raporta în Baza Imobiliară de Garaţii cele mai importante informaţii din rapoartele de evaluare a proprietăţilor imobliare pe care le înaintează băncilor din România. Această bază ne oferă o mulţime de date statistice despre piaţa imobiliară de la noi, utile vânzătorilor, cumpărătorilor, brokerilor, dar şi băncilor comerciale, Băncii Centrale. În ianuarie vom mai lansa o Bază de Informaţii Fiscale (BIF) în care toţi evaluatorii vor raporta rezultatele evaluării pentru impozitare înainte de a depune rapoartele la Fisc, tpt în scop de monitorizare”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Adrian Vascu, preşedinte ANEVAR. 

Întrebat de ce această bază de date s-a realizat doar acum, Vascu spune că profesia de evaluator a fost reglementată de-abia în 2011, iar legea a fost promulgată în 2013 ceea ce a făcut dificilă discuţia cu BNR şi băncile comerciale pentru realizarea unei astfel de baze de date. Investiţia ANEVAR în partea de soft se ridică până în prezent la 10.000 de euro. 

Pe viitor, ANEVAR vrea ca această bază să fie interogabilă, contra cost, pentru cei interesaţi de aceste informaţii. 

Din cele 25.000 de rapoarte de evaluare, 18.905 au fost cele pentru proprietăţi rezidenţiale, urmate de terenuri (2.745 rapoarte). Cele mai valoroase proprietăţi evaluate sunt cele din zona comrcialp, astfel că, 2.283 de spaţii comerciale evauate pentru creditare s-au ridicat la peste 1,2 miliarde de euro în perioada iulie-septembrie 2015. 

Dintre toate proprietăţile evaluate, cele mai multe au fost apartamente în bloc: 14.152. Cele mai scumpe apartamente se găsesc la Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Contanţa, Iaşi, Braşov, Craiova, Ploieşti, Sibiu şi Tulcea. La polul opus, cele mai ieftine apartamente se găsesc la Giurgiu, acolo unde valoarea medie de piaţă pe metru pătrat este de 459 de euro. 

Noul cod fiscal, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, şi care duce la reevaluarea proprietăţilor pentru plata impozitului, nu va duce la creşteri pe piaţa evaluărilor, care se va situa la un nivel similar cu cel de anul acesta, de circa 35 de milioane de euro.  

„Nu va creşte foarte mult pentru că aceste evaluări se vor face oricum şi nu mă aştept la o creştere semnificativă a pieţei”, a mai spus Vascu. 

În România există peste 4.000 de evaluatori autorizaţi şi peste 400 de firme autorizate. 

Te-ar mai putea interesa și
UNSAR: Cea mai mare despăgubire achitată anul trecut în baza unei asigurări de călătorie a fost de 60.000 de euro
UNSAR: Cea mai mare despăgubire achitată anul trecut în baza unei asigurări de călătorie a fost de 60.000 de euro
Cea mai mare despăgubire achitată anul trecut în baza unei asigurări de călătorie de către o companie membră UNSAR a fost de circa 60.000 de euro, mai mare cu peste 33% față de recordul din......
Bursa de la București a închis în scădere ultima ședință de tranzacționare a săptămânii
Bursa de la București a închis în scădere ultima ședință de tranzacționare a săptămânii
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere ultima şedinţă din această săptămână iar valoarea tranzacţiilor ...
Consiliul Europei avertizează că acțiunile militare ale Israelului în Fâșia Gaza echivalează cu o epurare etnică și un genocid
Consiliul Europei avertizează că acțiunile militare ale Israelului în Fâșia Gaza echivalează cu o epurare etnică ...
Acţiunile militare ale Israelului din Fâşia Gaza "echivalează cu o epurare etnică şi un genocid", a denunţat vineri ...
Uniunea Europeană vrea să impună sancțiuni împotriva gazoductului Nord Stream 2. Cancelarul german Merz susține măsura
Uniunea Europeană vrea să impună sancțiuni împotriva gazoductului Nord Stream 2. Cancelarul german Merz susține măsura
Uniunea Europeană se apropie de o decizie vizând includerea gazoductului Nord Stream 2 într-un nou pachet de sancţiuni ...