Angajaţii companiilor ar putea fi nevoiţi în curând să folosească propriile telefoane şi tablete

Unele companii au renunţat din raţiuni financiare să mai ofere angajaţilor cafele, snackuri şi alte avantaje, iar următoarele pe listă ar putea fi computerele şi smartphone-urile, potrivit directorilor IT intervievaţi la nivel mondial de compania de consultanţă Gartner, relatează MarketWatch.
Economica.net - vin, 30 aug. 2013, 19:12
Angajaţii companiilor ar putea fi nevoiţi în curând să folosească propriile telefoane şi tablete

Un sondaj efectuat de Gartner în rândul a 2.000 de directori IT a scos la iveală faptul că jumătate dintre angajatorii la nivel mondial se aşteaptă să ceară subordonaţilor să folosească la serviciu propriile dispozitive informatice, în majoritatea cazurilor smartphone-uri şi tablete, dar şi PC-uri şi laptop-uri.

„Astfel, dacă vei avea nevoie de un smartphone pentru telefoane de afaceri sau pentru a lucra în timpul prânzului, sau de un iPad pentru întâlnirile cu clienţii va trebui probabil să vii de acasă cu dispozitivul personal. Este ca şi cum ai veni pe un şantier cu uneltele proprii”, a spus David Willis, director la Gartner.

Economiile pentru companii ar fi substanţiale. Telefoanele Blackberry, de exemplu, costă companiile americane câte 900 de dolari pe an pentru fiecare angajat, a arătat Willis. Chiar şi aşa, angajatorii vor cheltui anual 300 de dolari pentru fiecare angajat, pentru aplicaţii, securitate, management şi suportul necesar tuturor tipurilor de aparate folosite de aceştia.

Majoritatea companiilor nu îşi vor lăsa totuşi angajaţii prea curând fără aparatura necesară şi vor pune la dispoziţie PC-urile, iar unele vor subvenţiona alte dispozitive. În 2016, numărul companiilor care vor oferi smartphone-uri de serviciu va fi însă mai mic cu 30%, anticipează directorii IT intervievaţi.

Mulţi angajatori consideră că această politică va fi şi în beneficiul salariaţilor, pentru că le va permite să folosească aparatele preferate.

Peste jumătate dintre americani adulţi (56%) au un smartphone, circa două treimi deţin un laptop, iar 34% o tabletă, potrivit Pew Research Center.

Mai mult de un sfert dintre angajaţii companiilor americane deţin un laptop, smartphone sau tabletă, conform unui studiu realizat de Deloitte.

„Este un răspuns la condiţiile actuale. Oamenii devin tot mai ataşaţi de tehnologie şi vor să o folosească”, a arătat John Challenger, director general la Challenger, Gray & Christmas.

Studiul realizat de Gartner a ajuns la o concluzie similară.

„Mulţi angajaţi şi-au întrecut deja angajatorii, aşa că politicile se adaptează realităţii. Deja peste 60% din angajaţi spun că folosesc un aparat propriu cel puţin o dată pe zi la serviciu, iar 44% utilizează smartphone-ul personal.

Mulţi dintre salariaţi vor considera că este un lucru bun, întrucât companiile limitează aplicaţiile pe care le poţi descărca pe aparatele primite în custodie, a arătat Robert Hellmann, fondator al Hellmann Career Consulting din New York.

„Un dispozitiv propriu îţi permite să lucrezi aşa cum vrei, fapt tot mai preţios în era angajaţilor virtuali şi a aranjamentelor flexibile”, a adăugat Hellman.

Consultantul în cariere Marc Dorio crede totuşi că reacţiile vor fi diverse, de la oameni care folosesc deja propriile dispozitive informatice şi care nu vor fi deranjaţi şi până la cei care se vor aştepta să primească decontări.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...