Angajaţii din Finanţe ameninţă că vor pleca masiv din sistem, dacă nu le cresc salariile

Angajaţii din Finanţe ameninţă că vor înceta să impulsioneze colectarea banilor la buget, dacă nu le cresc salariile, nu li se acordă tichete de vacanţă şi nu se deblochează promovările din sistem, semnalează Sindicatul Naţional Finanţe Publice într-o luare de poziţie trimisă astăzi ECONOMICA.NET. Dacă nu li se rezolvă revendicările, angajaţii din Finanţe vor pleca masiv din sistem, atrag atenţia sindicaliştii. 
Cristina Şomănescu - lun, 03 apr. 2017, 10:46
Angajaţii din Finanţe ameninţă că vor pleca masiv din sistem, dacă nu le cresc salariile

Sindicaliştii din Finanţe solicită într-o luare de poziţie transmisă astăzi ECONOMICA.NET:

  • deblocarea promovărilor pe post în cadrul sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor;
  • prevederea în buget a sumelor necesare acordării tichetelor de vacanţă;
  • egalizarea salariilor de bază la nivelul maxim impus de lege;
  • luarea în considerare a solicitărilor SindFISC cu privire la legea salarizarii unitare: nivel de salarizare de bază decent, în funcţie de importanţa socială a muncii prestate, acordarea de sporuri, asigurarea protecţiei juridice pentru angajaţii care îşi asumă riscuri deosebite în desfăşurarea activităţii institutionale.

„Pentru noi nu au fost prevăzuţi niciodată bani în buget pentru acordarea de tichete de vacanţă, la noi s-au blocat promovările, pentru noi nu se acordă niciun fel de sporuri la salariul de bază, la noi nu s-au egalizat salariile de bază la nivelul maxim impus de lege şi hotărârea CCR”, semnalează Sindicatul Naţional Finanţe Publice într-o luare de poziţie remisă astăzi ECONOMICA.NET.

Dacă nu le vor fi rezolvate revendicările, sindicaliştii din Finanţe ameninţă cu exodul specialiştilor din sistemul bugetar.

Dacă în legea salarizării unitare, salariile angajaţilor din Finanţe vor rămâne la nivelul de jos al salarizarii din sectorul bugetar, va începe exodul finanţiştilor, atrage atenţia Sindicatul Naţional Finanţe Publice.
Sindicaliştii din Finanţe mai spun că salariaţii din inspecţie fiscală, antifraudă, executare silită, juridic, IT au început deja să plece din sistemul bugetar.

„În condiţiile în care acest exod se va amplifica, oare cine va mai contribui la alimentarea bugetului din care trebuie plătite salariile mult promise celorlaţi bugetari? Cum se vor mai colecta veniturile cu care să se ducă la îndeplinire programul de guvernare? Există tensiuni puternice în rândul angajaţilor din Finanţele Publice, care ameninţă că vor înceta să îşi mai ducă la îndeplinire atribuţiile de impulsionare a colectării veniturilor la bugetul de stat, în condiţiile în care nu le sunt respectate drepturile prevăzute de lege”, atrage atenţia Sindicatul Naţional Finanţe Publice.

Mai multă muncă pe aceiaşi bani

Pentru anul 2017, ANAF are atribuţii de administrare şi colectare pentru venituri bugetare în suma totală de 212,5 miliarde lei, cu 6,5% mai mult decât în anul 2016. Dacă vom compara nivelul indicatorilor prezentaţi de Ministrul Finanţelor Publice în aceste zile, cu nivelul acestora înregistrat pentru lunile ianuarie şi februarie ale anului 2016, astazi asistăm la o creştere semnificativă a veniturilor colectate de ANAF, în condiţiile în care, colectarea veniturilor bugetare este cu mult mai dificilă, în primul rând, din cauza legislaţiei fiscale actuale care prevede reducerea unor cote de impunere, unor baze de impozitare, eliminarea unor taxe, etc. Cu toate acestea, în actualul context, angajaţii ANAF depun toate eforturile pentru îmbunătăţirea colectării veniturilor la bugetul de stat şi prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale, în condiţii vitrege de finanţare a activităţii pe care o desfăşoară, arată Sindicatul Naţional Finanţe Publice – SindFISC, într-o luare de poziţie trimisă astăzi ECONOMICA.NET.

La sfârşitul lunii martie, pentru creşterea gradului de colectare a impozitelor şi taxelor la bugetul de stat, alături de organele de executare silită, abilitate să efectueze proceduri specifice de executare silită, organele de inspecţie fiscală au primit atribuţii suplimentare privind consilierea contribuabililor pentru plata la timp a impozitelor şi taxelor, precum şi privind încurajarea acestora pentru solicitarea plăţii eşalonate a obligaţiilor fiscale, mai spun sindicaliştii din Finanţe.

Vor salarii ca „afară”

„Nu putem fi de accord ca salariile noastre să rămână mult în urma salariilor altor colegi bugetari pentru care noi, cei din Finanţele Publice, suntem direct răspunzători în alimentarea bugetului statului. De ce oare să nu raportăm şi salariile finanţiştilor din ţara noastră la salariile finanţiştilor din Uniunea Europeană, activitatea şi modul nostru de lucru, cu cele ale omologilor finanţişti din alte state? Cu siguranţă, vom constata că diferenţele sunt enorme şi acestea vor justifica, pe deplin, o finanţare corectă, necesară desfăşurării activităţii celor pe care îi reprezentăm”, transmite Sindicatul Naţional Finanţe Publice.

Citeşte şi: Finanţele analizează dacă se pot face majorări de salarii în sistemul bugetar chiar de la jumătatea anului 2017

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat de înţeles că ţara sa ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, fără a face la fel şi în privinţa Suediei, într-o întâlnire televizată......
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Jean-Philippe Imparato, directorul executiv al mărcii Alfa Romeo din grupul Stellantis, consideră că piața americană ...
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate duminică o propunere de interzicere a cazinourilor, într-un ...
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este obligat de lege să o cumpere
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este ...
Tragedia de pe Lacul Morii, unde un om a murit mușcat de câini, ne amintește că animalele domestice pot provoca daune ...