Angajaţii companiilor care declară, dar nu plătesc CAS vor primi pensii private din contribuţiile altora

Angajaţii unor companii vor putea beneficia de pensii private din contribuţiile altora în cazul în care angajatorul lor declară, dar nu plăteşte contribuţiile de asigurări sociale (CAS) datorate bugetului de asigurări sociale de stat, iar sumele respective nu sunt recuperate de Fisc.
Economica.net - lun, 13 oct. 2014, 16:48
Angajaţii companiilor care declară, dar nu plătesc CAS vor primi pensii private din contribuţiile altora

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Ileana Ciutan, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, că participanţii în sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II de pensii private) primesc în cont lunar contribuţiile de 4,5% din salariul brut, chiar dacă angajatorul nu a plătit CAS-ul datorat, doar l-a declarat şi reţinut din salariul brut, iar Fiscul va urmări recuperarea sumelor.

Practic, angajaţii unor companii indisciplinate fiscal vor primi în cont sume corespunzătoare din bugetul de asigurări sociale de stat, unde ajung contribuţiile de asigurări plătite de angajatorii corecţi.

De asemenea, angajaţii unor companii care, spre exemplu, beneficiază de eşalonări la plata obligaţiilor fiscale vor primi la timp în conturile individuale bani din bugetul asigurărilor sociale, din sumele achitate de angajatorii corecţi şi vor beneficia şi de câştigurile aduse în acest timp de fructificarea acestor sume de către fondurile de pensii private. Potrivit preşedintelui CNPP, Fiscul reuşeşte să recupereze circa 92% din CAS-ul datorat.

„Plata lunară a contribuţiilor de 4,5% (din salariul brut – n. r.) care merge în sistemul pensiilor administrate privat, din contribuţiile individuale, merge spre acest sistem indiferent că sumele sunt plătite sau nu de angajator (…) Statul şi-a asumat acest lucru pentru ca dumneavoastră, care sunteţi contributori la Pilonul II şi care veţi beneficia de o pensie privată, să nu suferiţi de faptul că la un moment dat angajatorul dumneavoastră poate că nu plăteşte contribuţiile. El este urmărit de Ministerul Finanţelor şi aceste sume sunt recuperate, dar dumneavoastră, ca şi contributor al Pilonului II, nu sunteţi afectaţi de acest lucru şi indiferent că această colectare se situează la 90% sau 100% dumneavoastră, lună de lună, primiţi în contul pe care îl administrează fondul suma integrală de 4,5% din contribuţia individuală declarată, care v-a fost reţinută lună de lună din salariu şi aţi primit numai netul (salariul net – n.r.)”, a afirmat Ileana Ciutan.

În ceea ce priveşte recuperarea sumelor de CAS neplătite, preşedintele CNPP a spus că aceasta este responsabilitatea celor care controlează, a MFP, şi că, atât timp cât angajatorii declară obligaţiile, ei pot fi urmăriţi până la recuperarea sumelor pe care le datorează.

Pe Pilonul II al fondurilor de pensii administrate privat (obligatorii), lansat în 2008, activează 8 fonduri, cu 6,2 milioane participanţi şi active nete de 17,8 miliarde lei (4 miliarde euro). Randamentul mediu anual de la lansare este de 11,2%, iar în totalul activelor nete 14,2 miliarde lei au fost contribuţii brute, iar 3,6 miliarde lei câştigul net din investiţii.

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...