Angela Merkel a jucat rolul de profesoară pentru a le vorbi unor liceeni despre Zidului Berlinului

Cancelarul german Angela Merkel s-a făcut profesoară de istorie, marţi, pentru a le explica unor elevi de liceu contextul în care a început construirea Zidului Berlinului în urmă cu 52 de ani, relatează AFP.
Economica.net - mar, 13 aug. 2013, 19:09
Angela Merkel a jucat rolul de profesoară pentru a le vorbi unor liceeni despre Zidului Berlinului

Cancelarul, care a crescut în spatele Zidului, a efectuat astfel prima apariţie publică după vacanţa de vară, cu şase săptămâni înainte de alegerile din 22 septembrie, la sfârşitul cărora speră să obţină un al treilea mandat de patru ani.

Sosită în instituţia situată în cartierul Prenzlauerberg, în centrul Berlinului, Angela Merkel a făcut o baie de mulţime, strângând mâinile unor elevi copleşiţi de emoţii şi lăsându-se fotografiată alături de ei.

„1961 este anul în care am început să merg la şcoală”, şi-a amintit cancelarul german, precizând că materiile sale preferate au fost limbile vii – rusa, engleza, germana – şi matematica.

Merkel le-a spus adolescenţilor că i se pare „entuziasmant” să le împărtăşească evenimente pe care le-a trăit ea însăşi.

„Toţi elevii au spus că, pentru ei, faptul că sunt originari din vest sau din est nu are nicio importanţă”, s-a felicitat într-un mesaj postat pe Twitter purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Steffen Seibert, la sfârşitul unui curs închis presei.

Născută în Germania de Vest în 1954, cancelarul a crescut într-un oraş din Republica Democrată Germană (RDG), unde tatăl său, pastor, a decis să se instaleze.

La începutul lunii august, rivalul social-democrat al cancelarului Angela Merkel, Peer Steinbrück, a provocat un scandal, după ce a acuzat-o de lipsă de entuziasm pentru Europa din cauza educaţiei sale est-germane.

La 13 august 1961, liderii comunişti ai RDG au început să ridice un zid care să încercuiască cele trei zone de ocupaţie occidentale ale Berlinului, americană, britanică şi franceză.

Lung de 155 de kilometri, Zidul Berlinului separa zona germană. Căderea sa, la 9 noiembrie 1989, va duce la reunificarea celor două Germanii, eveniment care a avut loc pe 3 octombrie 1990.

Cel puţin 136 de persoane au fost ucise în timp ce încercau să evadeze traversând Zidul.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...