Angela Merkel consideră că preacordul discutat cu Turcia este un document consistent şi susţine adoptarea lui

Cancelarul german Angela Merkel a calificat drept un 'document consistent' proiectul de acord propus luni la summitul UE-Turcia, care prevede readmisia migranţilor în Turcia şi preluarea de statele UE a unor refugiaţi sirieni direct din această ţară, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.
Economica.net - mar, 08 mart. 2016, 15:25
Angela Merkel consideră că preacordul discutat cu Turcia este un document consistent şi susţine adoptarea lui

Acest proiect a fost propus de premierul turc Ahmet Davutoglu, dar este interpretat ca fiind de fapt o înţelegere încheiată în prealabil cu Angela Merkel, care este supusă unor puternice presiuni interne pentru a frâna sosirea migranţilor în Germania.

În timpul unei conferinţe de presă comune cu secretarul general al ONU Ban Ki-moon, desfăşurată marţi la Berlin, şefa guvernului german şi-a exprimat speranţa că acest preacord va fi adoptat, ea apreciind că o astfel de înţelegere ar fi un instrument important de combatere a imigraţiei ilegale, precum şi a mafiilor şi traficanţilor.

De asemenea, într-un interviu acordat postului de radio SWR, preluat de Reuters, Angela Merkel a precizat că ‘pe ansamblu, lucrurile merg în direcţia cea bună’, ea nefiind de acord cu opiniile ce fac referire la un şantaj al Turciei la adresa Europei. ‘Nu. Noi căutăm un echilibru al intereselor’, a menţionat şefa executivului german.

UE şi Turcia au convenit la sfârşitul anului trecut un plan de acţiune, prin care guvernul turc s-a angajat să stăvilească valul de migranţi în schimbul unui ajutor financiar cu o valoare iniţială de trei miliarde de euro – destinat refugiaţilor sirieni de pe teritoriul turc – şi a reluării procesului de aderare a Turciei la UE, precum şi a celui de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci. Totuşi, acel acord nu a condus la o scădere notabilă a fluxului migrator.

Prin urmare, UE şi Turcia s-au reunit luni într-un nou summit, unde premierul Davutoglu a condiţionat readmisia migranţilor care pleacă din ţara sa înspre Europa de preluarea de către UE direct din Turcia a unui număr de refugiaţi sirieni egal cu cel al migranţilor readmişi pe teritoriul turc. În plus, Davutoglu a cerut suplimentarea cu încă trei miliarde de euro a ajutorului financiar european oferit Turciei. Rămân de asemenea valabile solicitările Turciei privind accelerarea procesului de integrare europeană şi liberalizarea vizelor pentru cetăţenii turci.

Totuşi, mai mulţi lideri europeni au manifestat rezerve faţă de această înţelegere, asupra căreia căreia Consiliul European va trebui să se pronunţe săptămâna viitoare.

Potrivit agenţiei DPA, cancelarul austriac Werner Faymann a declarat că statele Uniunii Europene nu au oferit concesii ferme Turciei în schimbul cooperării acesteia în chestiunea migraţiei şi a estimat că divergenţele în probleme precum libertatea presei turce şi situaţia minorităţilor kurde probabil vor continua. ‘Ar fi un avantaj să organizăm controlul frontierelor cu Turcia, dar nu putem miza pe acest lucru’, a indicat şeful executivului austriac.

De asemenea, ministrul austriac de interne Johanna Mikl-Leitner a declarat că Austria nu va renunţa la plafonarea unilaterală a numărului de migranţi – 80 de refugiaţi pe zi care pot rămâne în Austria, plus 3.200 care pot intra în această ţară pentru a-şi continua călătoria către alte state -, decizie care a determinat Macedonia să îşi închidă graniţa cu Grecia, de unde a rezultat blocarea a zeci de mii de migranţi pe teritoriul grec.

În timpul unei vizite efectuate cu o lună în urmă la Ankara, Angela Merkel a declarat că Uniunea Europeană trebuie să stabilească mecanisme care să permită migranţilor să ajungă în Europa în mod legal şi în siguranţă. ‘Dacă dorim să punem capăt migraţiei ilegale, trebuie să fim dispuşi să primim în mod legal un anumit număr de migranţi, mai ales refugiaţi sirieni’, a spus ea atunci după întrevederile cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi cu premierul Ahmet Davutoglu.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...