Angela Merkel consideră învechite regulile actuale ale UE privind azilul

Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat miercuri în faţa Parlamentului European că regulile europene actuale privind tratamentul în cazul solicitanţilor de azil sunt ''învechite'' şi că trebuie înlocuite cu ''o nouă procedură'', relatează AFP şi DPA, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 07 oct. 2015, 17:31
Angela Merkel consideră învechite regulile actuale ale UE privind azilul

”Să fim sinceri, procesul de la Dublin (în virtutea căruia refugiaţii trebuie să ceară azil în prima ţară europeană în care ei sosesc), în forma sa actuală, este învechit”, a declarat Merkel, care s-a exprimat în faţa eurodeputaţilor reuniţi la Strasbourg, alături de preşedintele francez, Francois Hollande.

Regulile actuale, care fac de fapt ca responsabilitatea de a primi cei mai mulţi refugiaţi să le revină Italiei şi Greciei, ”pornesc de la o intenţie bună, fără nici o îndoială, dar provocările ce apar la frontierele noastre sunt acum de nestăpânit”, a estimat Merkel.

”Pledez în favoarea unei noi proceduri”, pentru a-i repartiza în mod echitabil pe solicitanţii de azil între ţările europene, a adăugat Angela Merkel, a cărei ţară se aşteaptă să primească între 800.000 şi un milion de imigranţi în 2015, potrivit unor estimări oficiale.

Precizând că ”nimeni nu-şi părăseşte ţara cu inima uşoară, chiar şi cei care pleacă din motive economice”, cancelarul german a subliniat: ”Acestor persoane trebuie totuşi să putem să le spunem că nu pot rămâne la noi”. Pentru aceasta, ”trebuie să le propunem o perspectivă miilor de refugiaţi. Nu trebuie să fim tentaţi să acţionăm la scara statelor-naţiune. Dimpotrivă, acum avem nevoie de mai multă Europă”, a insistat Merkel.

Cancelarul german consideră că ”nu va fi în avantajul nimănui” dacă statele europene încearcă ”să se separe complet”. ”Separarea şi izolarea reprezintă o iluzie în epoca Internetului”, a declarat Merkel, estimând că o astfel de abordare ar însemna o respingere a valorilor şi a identităţii continentului.

Oamenii care vin în Europa din cauza dificultăţilor trebuie consideraţi ”fiinţe umane şi nu o masă oarecare de anonimi”, indiferent dacă ei au o perspectivă de a rămâne sau nu, a afirmat Merkel.

Cancelarul german a subliniat necesitatea de a acorda asistenţă acelor ţări care duc greul crizei din Siria. ”Turcia are un rol cheie”, a declarat Merkel, salutând eforturile extraordinare ale Ankarei de a ajuta două milioane de refugiaţi sirieni.

Ministerul de Interne al Germaniei a informat miercuri că a primit 43.071 de cereri de azil în luna septembrie, o creştere cu 126% faţă de perioada similară a anului 2014, transmite Reuters.

Potrivit comunicatului, circa 164.000 de persoane care au sosit în Germania s-au înregistrat în septembrie în aşa-numitul sistem EASY, prima etapă a procedurii de depunere a cererii de azil. În total, 577.000 de persoane s-au înregistrat în acest sistem în cursul lui 2015.

Comunicatul Ministerului de Interne nu precizează însă numărul total de migranţi sosiţi în Germania luna trecută. Potrivit Reuters, se aşteaptă ca acesta să atingă 280.000 de persoane.

Un miting împotriva politicii guvernului de liberalizare a politicii de azil este programat pentru miercuri, de la ora 17.00 GMT, la Erfurt, anunţă DPA. La manifestaţie, organizată de partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă), şi-au anunţat participarea şi diferite grupări neonaziste. 

Cel mai recent sondaj Forsa, dat publicităţii de revista Stern şi de postul de televiziune RTL, arată că sprijinul pentru conservatorii cancelarului Angela Merkel a scăzut la 39%.

Te-ar mai putea interesa și
Capitalizarea bursieră a Nvidia a ajuns la 2.000 de miliarde de dolari
Capitalizarea bursieră a Nvidia a ajuns la 2.000 de miliarde de dolari
Nvidia a ajuns vineri la o capitalizare bursieră de 2.000 de miliarde de dolari, profitând de cererea masivă pentru cipurile sale care au făcut din firma americană un pionier al boom-ului......
TradeVille anunţă succesul ofertei publice de vânzăre de obligaţiuni a Impact Developer & Contractor, care s-a desfășurat în perioada 12 – 23 februarie
TradeVille anunţă succesul ofertei publice de vânzăre de obligaţiuni a Impact Developer & Contractor, care s-a ...
TradeVille anunţă succesul ofertei publice de vânzăre de obligaţiuni a Impact Developer & Contractor, menţionând că ...
Moscova impune măsuri de retorsiune față de ultimul pachet de sancțiuni decis de UE. Crește lista oficialilor europeni cărora li se interzice să intre în Rusia
Moscova impune măsuri de retorsiune față de ultimul pachet de sancțiuni decis de UE. Crește lista oficialilor europeni ...
Ministerul de Externe de la Moscova a anunţat vineri că a extins semnificativ lista oficialilor din Uniunea Europeană ...
Industria alimentelor fast food trece printr-o „furtună economică”.  Cât de scumpă este o masă în oraș
Industria alimentelor fast food trece printr-o „furtună economică”. Cât de scumpă este o masă în oraș
Într-o perioadă în care costul vieții pare că se află pe o traiectorie ascendentă nesfârșită, industria alimentară ...