Angela Merkel consideră învechite regulile actuale ale UE privind azilul

Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat miercuri în faţa Parlamentului European că regulile europene actuale privind tratamentul în cazul solicitanţilor de azil sunt ''învechite'' şi că trebuie înlocuite cu ''o nouă procedură'', relatează AFP şi DPA, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 07 oct. 2015, 17:31
Angela Merkel consideră învechite regulile actuale ale UE privind azilul

”Să fim sinceri, procesul de la Dublin (în virtutea căruia refugiaţii trebuie să ceară azil în prima ţară europeană în care ei sosesc), în forma sa actuală, este învechit”, a declarat Merkel, care s-a exprimat în faţa eurodeputaţilor reuniţi la Strasbourg, alături de preşedintele francez, Francois Hollande.

Regulile actuale, care fac de fapt ca responsabilitatea de a primi cei mai mulţi refugiaţi să le revină Italiei şi Greciei, ”pornesc de la o intenţie bună, fără nici o îndoială, dar provocările ce apar la frontierele noastre sunt acum de nestăpânit”, a estimat Merkel.

”Pledez în favoarea unei noi proceduri”, pentru a-i repartiza în mod echitabil pe solicitanţii de azil între ţările europene, a adăugat Angela Merkel, a cărei ţară se aşteaptă să primească între 800.000 şi un milion de imigranţi în 2015, potrivit unor estimări oficiale.

Precizând că ”nimeni nu-şi părăseşte ţara cu inima uşoară, chiar şi cei care pleacă din motive economice”, cancelarul german a subliniat: ”Acestor persoane trebuie totuşi să putem să le spunem că nu pot rămâne la noi”. Pentru aceasta, ”trebuie să le propunem o perspectivă miilor de refugiaţi. Nu trebuie să fim tentaţi să acţionăm la scara statelor-naţiune. Dimpotrivă, acum avem nevoie de mai multă Europă”, a insistat Merkel.

Cancelarul german consideră că ”nu va fi în avantajul nimănui” dacă statele europene încearcă ”să se separe complet”. ”Separarea şi izolarea reprezintă o iluzie în epoca Internetului”, a declarat Merkel, estimând că o astfel de abordare ar însemna o respingere a valorilor şi a identităţii continentului.

Oamenii care vin în Europa din cauza dificultăţilor trebuie consideraţi ”fiinţe umane şi nu o masă oarecare de anonimi”, indiferent dacă ei au o perspectivă de a rămâne sau nu, a afirmat Merkel.

Cancelarul german a subliniat necesitatea de a acorda asistenţă acelor ţări care duc greul crizei din Siria. ”Turcia are un rol cheie”, a declarat Merkel, salutând eforturile extraordinare ale Ankarei de a ajuta două milioane de refugiaţi sirieni.

Ministerul de Interne al Germaniei a informat miercuri că a primit 43.071 de cereri de azil în luna septembrie, o creştere cu 126% faţă de perioada similară a anului 2014, transmite Reuters.

Potrivit comunicatului, circa 164.000 de persoane care au sosit în Germania s-au înregistrat în septembrie în aşa-numitul sistem EASY, prima etapă a procedurii de depunere a cererii de azil. În total, 577.000 de persoane s-au înregistrat în acest sistem în cursul lui 2015.

Comunicatul Ministerului de Interne nu precizează însă numărul total de migranţi sosiţi în Germania luna trecută. Potrivit Reuters, se aşteaptă ca acesta să atingă 280.000 de persoane.

Un miting împotriva politicii guvernului de liberalizare a politicii de azil este programat pentru miercuri, de la ora 17.00 GMT, la Erfurt, anunţă DPA. La manifestaţie, organizată de partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă), şi-au anunţat participarea şi diferite grupări neonaziste. 

Cel mai recent sondaj Forsa, dat publicităţii de revista Stern şi de postul de televiziune RTL, arată că sprijinul pentru conservatorii cancelarului Angela Merkel a scăzut la 39%.

Te-ar mai putea interesa și
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
Curtea de Conturi Europeană a publicat luni un punct de vedere conform căruia planul Uniunii Europene de a interzice, începând cu 2035, vânzarea de autoturisme noi cu motor cu ardere internă......
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat american Antony Blinken a negat luni că Statele Unite folosesc un dublu standard la aplicarea legislaţiei ...
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
O aliată a preşedintelui Vladimir Putin a avertizat marţi Europa că a întocmit deja legislaţie pentru a răspunde dacă ...
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) solicită eliminarea obligativităţii instalării celui ...