1EUR = 4.7600 RON | Bucureşti 22 º

Extern

Angela Merkel: Europa nu trebuie să respingă pur şi simplu Turcia

Europa nu trebuie să respingă Turcia în pofida temerilor referitoare la măsurile luate de Ankara pentru consolidarea puterii preşedintelui Erdogan, a declarat miercuri cancelarul german Angela Merkel, potrivit Reuters

03 mai, 2017 | Agerpres

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn, a afirmat recent că Turcia sub preşedinţia lui Recep Tayyip Erdogan a întors spatele aderării la Uniunea Europeană, cel puţin pentru moment. ''Pentru toată lumea este clar că, cel puţin în prezent, Turcia se îndepărtează de perspectiva europeană. În centrul relaţiei noastre trebuie să fie altceva'', a menţionat Hahn într-un interviu pentru Reuters acordat la finalul reuniunii şefilor diplomaţiilor din statele UE, desfăşurată în Malta săptămâna trecută.

Totuşi, într-un interviu publicat de Berliner Zeitung, şefa executivului german a estimat că Turcia este 'un partener important în lupta contra terorismului islamist' şi a subliniat că este în interesul Uniunii Europene şi al NATO să aibă relaţii bune cu Ankara.

''Nu trebuie să respingi un astfel de partener, chiar şi în lumina evoluţiilor negative cărora trebuie să le facem faţă'', a adăugat Merkel.

Întrebat despre negocierile de aderare la UE, cancelarul german s-a dovedit a fi mai prudent, deşi a reiterat că Ankara va depăşi o 'linie roşie' în relaţiile sale cu UE dacă va decide să reintroducă pedeapsa capitală.

''Noi, în Europa, trebuie să discutăm împreună ce fel de relaţie viitoare dorim să avem cu Turcia'', a spus Merkel.

Mulţi membri ai formaţiunii Angelei Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), sunt sceptici în legătură cu aderarea Turciei la blocul comunitar, dar cancelarul german a susţinut constant că dialogul cu Ankara este important şi că nu trebuie luată rapid o decizie privind intrarea ţării în UE.

''Dubla cetăţenie nu va fi un subiect în campanie, aşa cum a fost cazul în 1999'', a spus şefa guvernului de la Berlin, cu referire la o dezbatere desfăşurată înainte de anul 2000, când Germania a relaxat regulile cu privire la obţinerea dublei cetăţenii.

O majoritate de 51,4% dintre turci a votat, pe 16 aprilie, pentru extinderea prerogativelor executive ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, pe fondul acuzaţiilor de fraudă formulate de opoziţia turcă.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO