Angela Merkel: Perspectivele de creştere ale economiei europene s-au îmbunăţit

Perspectivele de creştere ale economiei europene, în special ale Germaniei, s-au îmbunătăţit de la sfârşitul anului trecut, sprijinite de preţul scăzut al ţiţeiului şi de recentele măsuri de stimulare aprobate de Banca Centrală Europeană, a afirmat, vineri, cancelarul Angela Merkel, transmit AP şi Reuters.
Economica.net - vin, 13 mart. 2015, 13:19
Angela Merkel: Perspectivele de creştere ale economiei europene s-au îmbunăţit

‘Putem estima că situaţia economică în general este destul de satisfăcătoare’, a apreciat cancelarul Germaniei, la o conferinţă de presă desfăşurată la Munchen.

‘Din acest punct de vedere, întreaga Europă – şi în special Germania – au perspective de creştere mai bune decât la sfârşitul anului trecut’, a declarat Angela Merkel.

Germania şi-a restabilit poziţia de principală putere economică a Europei în ultimul trimestru din 2014, pe fondul majorării cheltuielilor interne şi a comerţului.

În perioada octombrie – decembrie 2014, PIB-ul Germaniei a înregistrat o creştere de 0,7%, comparativ cu un avans de 0,1% în precedentele trei luni, a anunţat recent Oficiul Federal de Statistică (Destatis), confirmând datele preliminare din 13 februarie. Consumul privat a urcat cu 0,8%, investiţiile de capital cu 1,2%, iar exporturile cu 1,3%.

În 2014, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,6%, depăşind estimările Oficiului Federal de Statistică (Destatis).

Şi Mario Draghi a afirmat, pe 11 martie, că redresarea economiei zonei euro prinde avânt, iar recentele măsuri de stimulare aprobate de Banca Centrală Europeană vor reuşi să evite riscul unei spirale deflaţioniste, care ar afecta avansul PIB-ului şi crearea de locuri de muncă.

‘Redresarea se va accentua gradual şi să sperăm că se va întări. Tendinţa de încetinire a fost depăşită’, a declarat preşedintele BCE, într-o conferinţă desfăşurată acum două zile la Frankfurt.

Banca Centrală Europeană a demarat mult aşteptatul program de relaxare cantitativă (QE), în valoare de 1.100 de miliarde de euro (1.200 miliarde de dolari). Aceste măsuri, a apreciat Draghi, ‘au redus semnificativ’ riscul unei spirale deflaţioniste care să afecteze avansul economiei, prin reducerea cheltuielilor de consum şi a investiţiilor.

Totuşi, şeful BCE a admis că există şi riscuri legate de achiziţiile lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016.

‘Suntem conştienţi că măsurile adoptate de BCE ar putea provoca anumite riscuri la adresa stabilităţii financiare, dar în prezent aceste riscuri sunt sub control’, a afirmat Draghi.

Conform prognozei revizuite a BCE, anul acesta economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,5%, faţă de o expansiune de 1% estimată anterior, reflectând impactul favorabil al scăderii preţului la ţiţei şi al deprecierii euro. De asemenea, decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 de miliarde de euro a îmbunătăţit încrederea companiilor.

În 2014, PIB-ul UE a crescut cu 1,4%, iar al zonei euro cu 0,9%, conform datelor preliminare publicate luna trecută de Oficiul de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat).

Te-ar mai putea interesa și
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak consideră că "nu este practic" să ofere Ucrainei avioane de luptă britanice, dar promite să accelereze sprijinul pentru a permite "câştiguri decisive" împotriva......
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ, a declarat marţi că societatea nu a recepţionat ...
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
Sancţiunile impuse de Occident Rusiei nu par să aibă efect, comerţul său exterior situându-se aproape la nivelul de ...
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate sunt prea mari
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate ...
În pofida previziunilor ambiţioase şi a anumitor eforturi, Uniunea Europeană nu a înregistrat decât progrese lente ...