Angela Merkel recunoaşte că s-au făcut greşeli în Germania şi în UE în privinţa crizei refugiaţilor

Germania şi alte ţări din Uniunea Europeană au închis ochii prea mult timp la criza refugiaţilor care apărea la graniţele externe ale blocului comunitar, a declarat cancelarul Angela Merkel într-un interviu apărut miercuri într-un ziar german, potrivit Reuters.
Economica.net - mie, 31 aug. 2016, 04:59
Angela Merkel recunoaşte că s-au făcut greşeli în Germania şi în UE în privinţa crizei refugiaţilor

Merkel, care este criticată în Germania pentru politica sa de deschidere faţă de refugiaţi lansată în urmă cu un an, a spus de asemenea pentru Sueddeutsche Zeitung că Germania şi UE trebuie să aibă răbdare şi rezistenţă în gestionarea crizei imigranţilor.

‘Sunt chestiuni politice pe care le poţi vedea că vin, dar pe care nu le realizezi ca atare la acel moment – iar în Germania am ignorat problema prea mult timp şi am blocat nevoia de a găsi o soluţie paneuropeană’, a afirmat ea.

Comentariile lui Merkel sunt o neaşteptată analiză autocritică ce pare menită a apărea la un an de la celebra sa declaraţie ‘wir schaffen das’ (‘putem face asta’), dată ca răspuns la o întrebare despre gestionarea fluxului tot mai mare de refugiaţi.

Ea a mai declarat că Germania, care a primit majoritatea celor peste un milion de refugiaţi din Orientul Mijlociu şi Asia care au ajuns în UE anul trecut, a lăsat Spania şi alte ţări de graniţă ale UE să se ocupe singure de refugiaţi.

‘Pe atunci am respins de asemenea distribuţia proporţională a refugiaţilor’, a spus ea.

Merkel a subliniat totodată că Germania nu a susţinut modele precum agenţia europeană de apărare a frontierelor, Frontex, care ar fi încălcat suveranitatea statelor membre ale UE. ‘Am spus că ne vom ocupa de problemă la aeroporturile noastre, din moment ce nu avem graniţă externă a UE. Însă acest lucru nu funcţionează’, a afirmat ea.

Cancelarul, care se află la al treilea mandat, a mai atras atenţia că problema refugiaţilor va fi una pe termen lung. ‘Nu am abordat problema în mod corespunzător. Asta este valabil şi în privinţa protecţiei graniţei externe a spaţiului Schengen’, a declarat Merkel.

Ea a mai afirmat că UE trebuie să îşi amelioreze cooperarea şi să sporească substanţial ajutorul de dezvoltare pentru ţările din Africa, dar şi pentru Turcia şi alte state din regiuni cu probleme.

Merkel a cerut totodată să nu se asocieze imigranţii cu teroriştii. ‘Este pur şi simplu incorect să spui că terorismul a venit numai cu refugiaţii. Se afla deja aici în numeroase forme şi existau diferiţi potenţiali atacatori pe care noi îi urmăream’, a adăugat ea.

Te-ar mai putea interesa și
FNGCIMM anunţă un profit net cu 7% mai mare în trimestrul I 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
FNGCIMM anunţă un profit net cu 7% mai mare în trimestrul I 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) anunţă un profit net la sfârșitul trimestrului I 2022 de 34,554 milioane lei, în creștere cu 36%......
UE vrea să investească 300 miliarde de euro pentru a renunţa la combustibilii fosili din Rusia
UE vrea să investească 300 miliarde de euro pentru a renunţa la combustibilii fosili din Rusia
Uniunea Europeană intenţionează să mobilizeze investiţii de până la 300 de miliarde de euro până în 2030, pentru ...
Ministrul Energiei: Nu avem probleme cu asigurarea unui stoc de 80% de gaze naturale
Ministrul Energiei: Nu avem probleme cu asigurarea unui stoc de 80% de gaze naturale
 Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a subliniat, miercuri, că România nu are probleme cu asigurarea stocului de 80% de ...
Se simte criza  imobiliară în România. Vânzările de locuințe, cel mai afectate.  O mare companie listată la New York anunță: A început deja stagnarea, urmează corecția!
Se simte criza imobiliară în România. Vânzările de locuințe, cel mai afectate. O mare companie listată la New York ...
Piața imobiliară din România trece deja printr-o perioadă dificilă, iar noile probleme globale și mai ales războiul ...