Angela Merkel se întâlneşte cu David Cameron, la Londra. Se renegociază relaţia Marii Britanii cu UE

Premierul britanic David Cameron intenţionează să profite de vizita cancelarului german Angela Merkel, miercuri, la Londra, pentru a-şi susţine planul de a renegocia relaţia Marii Britanii cu Uniunea Europeană, în special în materie de imigrare, relatează AFP.
Economica.net - mie, 07 ian. 2015, 06:27
Angela Merkel se întâlneşte cu David Cameron, la Londra. Se renegociază relaţia Marii Britanii cu UE

Principalul motiv al deplasării dnei Merkel este pregătirea summit-ului G7 al celor mai mari puteri economice ale planetei, în 7-8 iunie în Bavaria, în sudul Germaniei, scrie Agerpres.

Dar cei doi responsabili vor evoca, de asemenea, probleme bilaterale şi ale politicii europene, a explicat Berlinul, lăsând să se întrevadă că problemele care le-au afectat relaţiile în ultimele luni nu vor fi ocolite. Este, în special, cazul voinţei lui Cameron de a limita afluxul de imigraţi provenind din UE în ţara sa. Un obiectiv care va impune o revizuire a tratatelor europene, admisese el la sfârşitul lui noiembrie.

Or, Merkel nu vrea să audă vorbindu-se despre o repunere în discuţie a principiului liberei circulaţii a cetăţenilor europeni, nici despre o modificare a tratatelor, sinonimă unei mari despachetări şi referendumurilor în unele ţări.

În acest dosar, David Cameron pare singur. În luna decembrie, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, îl invitase să înceteze să mai stigmatizeze muncitorii străini imigraţi, ‘doar pentru că asta dă bine, acasă, să-i baţi pe alţii’.

Vizita dnei Merkel intervine cu patru luni înainte de alegerile legislative în Marea Britanie. Dacă le câştigă, Cameron a promis să organizeze un referendum cu privire la apartenenţa la UE până la sfârşitul anului 2017 şi poate chiar mai devreme, a lăsat el să se înţeleagă duminică, căutând să-i menejeze pe euroscepticii din partidul său conservator şi să seducă electoratul partidul eurofob Ukip, care a câştigat alegerile europene în mai.

În timpul ultimei sale vizite la Londra, în februarie 2014, dna Merkel pledase în favoarea menţinerii ‘unei Marii Britanii puternice în cadrul Uniunii Europene’ într-un discurs solemn în faţa Parlamentului britanic.

Miercuri, cei doi conducători urmează să viziteze împreună după-amiază expoziţia consacrată de British Museum Istoriei germane a ultimilor 600 de ani, urmând apoi să discute în Downing Street şi să se adreseze presei.

Te-ar mai putea interesa și
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom Food, lansează în București AD/01, un nou "studio tech" care se va ocupa......
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ...