Anghel (BVB): Dacă investim regulat şi diversificat pe bursă,vom fi mai bogaţi din punct de vedere financiar

Este esenţial să investim pe piaţa de capital în mod regulat, diversificat şi să fim disciplinaţi, pentru a deveni mai bogaţi din punct de vedere financiar, a declarat, sâmbătă, în cadrul Forumului Investitorilor Individuali, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Economica.net - sâm, 16 nov. 2019, 13:23
Anghel (BVB): Dacă investim regulat şi diversificat pe bursă,vom fi mai bogaţi din punct de vedere financiar

„Principiul de a nu pune toate ouăle în acelaşi coş, de a nu risca toţi banii în aceeaşi zonă, pe aceeaşi clasă de active, este un principiu universal valabil. Este esenţial să investim în mod regulat, şi nu neapărat sume foarte mari. Dacă investim în mod regulat şi diversificat, suntem disciplinaţi, sigur vom aduce plus valoare şi sigur vom deveni mai bogaţi din punct de vedere financiar. România este o piaţă care a avut, în urmă cu doi ani, cel mai mare dividend mediu, la nivel mondial. După noi era Bahrein.Avem o piaţă în care dividendul este foarte ridicat, iar acest lucru trebuie să fie luat în calcul în momentul în care vrem să investim. Studiile arată că, în România, nivelul de educaţie financiară este cel mai scăzut din Uniunea Europeană… Cred că nivelul de educaţie financiară se poate îmbunătăţi. Noi ne-am angajat să contribuim la acest lucru, dar este un proces care va dura foarte, foarte mult”, a spus Anghel.

Preşedintele BVB a menţionat, totodată, că banii trebuie să lucreze peste noapte, să aducă valoare adăugată şi să depăşească inflaţia, acest indicator fiind considerat „un impozit nedeclarat”.

„Educaţia financiară nu este un dat, nu prea o învăţăm în şcoală, şi nu doar în România, ci în general. Ce spunea Warren Buffet îmi place foarte mult, şi anume că „Nu putem să devenim mai bogaţi dacă nu ne sculăm de dimineaţă mai bogaţi decât ne-am culcat”. Ce înseamnă asta? Înseamnă că peste noapte banii trebuie să lucreze, să aducă valoare adăugată, să depăşească inflaţia. Se spune că inflaţia e un impozit nedeclarat…”, a afirmat oficialul.

Potrivit datelor prezentate sâmbătă de către preşedintele BVB, în perioada septembrie 2012 – noiembrie 2019, indicele BET, incluzând dividendele, a crescut cu 200%, ca valoare în euro. „Această creştere nu este întâmplătoare. În spatele acesteia este un efort. Sunt sute de întâlniri cu investitori internaţionali pe care am încercat să-i aducem să investească în România, care au şi investit. Pentru noi toţi, aceste eforturi se traduc în profit”, a spus Lucian Anghel.

Agenţia FTSE Russell, liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri, a decis, pe data de 26 septembrie 2019, că piaţa de capital România va fi reclasificată de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară, începând din luna septembrie a anului 2020.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) organizează, sâmbătă, cea de-a zecea ediţie a Forumului Investitorilor Individuali, un eveniment de educaţie financiară în domeniul investiţiilor.

Forumul este un eveniment de referinţă organizat de BVB începând cu anul 2013, cu misiunea de a populariza piaţa de capital în rândul persoanelor fizice.

Te-ar mai putea interesa și
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei crize a gazelor naturale
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei ...
România ar putea accelera primul său proiect de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră, pe fondul crizei de gaze naturale în Europa, a declarat pentru Bloomberg directorul financiar......
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Cercetătorii olandezi au depăşit o etapă cheie în drumul spre construirea unui internet cuantic ultrasecurizat, după ...
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei ...
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să mai producă ...