1EUR = 4.7790 RON | Bucureşti 6 º

Finanţe şi bănci

Anghel, BVB: Piaţa bondurilor corporative listate pe Bursă a ajuns la două miliarde de lei

Piaţa bondurilor corporative listate pe Bursa de la Bucureşti valorează două miliarde de lei, ceea ce reprezintă o sumă consistentă, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti /BVB/.

11 dec, 2014 | Agerpres

'Sperăm că vom vedea soarele şi pe piaţa obligaţiunilor municipale. Încercăm să plantăm seminţe pe piaţa de capital, astfel încât în 10-15 ani aceasta să reprezinte un motor pentru creştere economică în România. În general, pieţele de capital se construiesc pe termen lung, pe 7-10 ani, aşa cum se întâmplă în alte ţări. Discutăm de o piaţă de bonduri corporative, de o finanţare de două miliarde de lei ca intermediere financiară prin BVB, prin bondurile corporative listate pe bursă. Este o sumă consistentă. Personal, aştept cu foarte mare interes emiterea de titluri de stat pentru populaţie, anul viitor. Este o premieră pentru Bursă şi vor fi lansate exclusiv pe Bursa de la Bucureşti. Trecem printr-o revoluţie a pieţei de capital. Încercăm să schimbăm, să corectăm nişte lucruri. Sunt convins că, în viitor, putem să privim optimişti şi că piaţa de capital poate fi una dintre alternativele finanţării companiilor, inclusiv de stat', a afirmat Anghel.

Preşedintele BVB a adăugat că, la ora actuală, există în derulare un proiect pentru dezvoltarea unei pieţe de obligaţiuni listate la Bursă, unul dintre punctele importante fiind obligaţiunile municipale, scrie Agerpres.

'Am început, deja, un proiect prin care încercăm să identificăm punctele care trebuie rezolvate pentru dezvoltarea unei pieţe de obligaţiuni listate pe Bursa de Valori Bucureşti. În cadrul acestui proiect, unul dintre puncte este dezvoltarea obligaţiunilor municipale. Pentru moment avem pe masă circa 16 elemente identificate în urma unei întâlniri importante. Sunt elemente ce trebuie analizate şi care, sper ca într-un orizont de timp, să se transforme în bariere care pot fi eliminate în vederea dezvoltării unei pieţe a obligaţiunilor', a spus oficialul.

Obligaţiunile municipale reprezintă un împrumut acordat autorităţii publice locale (emitent) de către investitori persoane fizice şi/sau juridice de pe piaţa de capital, pe o perioadă bine determinată, la o dobândă stabilită în momentul emiterii obligaţiunilor. Emitentul se angajează, în schimbul împrumutului, la plata unei dobânzi la intervale de timp fixate în Prospect şi la rambursarea valorii nominale a obligaţiunilor municipale cumpărate la scadenţă sau la date prestabilite.

Emitenţii de obligaţiuni municipale sunt comune, oraşe/municipii şi consilii judeţene.

Potrivit BVB, primele obligaţiuni municipale admise la tranzacţionare au fost cele emise de oraşele Predeal şi Mangalia. În prezent, municipiul Timişoara este autoritatea locală cea mai activă pe piaţa obligatară a BVB, cu nu număr de şapte emisiuni de obligaţiuni.

Bursa de Valori Bucureşti /BVB/ organizează, joi, conferinţa de specialitate cu tema 'Perspectivele dezvoltării pieţei obligaţiunilor municipale la Bursa de Valori Bucureşti'.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO