Anghel, BVB: Statul să renunţe la poziţia de acţionar majoritar la companiile pe care le deţine

Statul trebuie să renunţe la poziţia de acţionar majoritar la companiile pe care le deţine, afirmă preşedintele BVB Lucian anghel, care a dat ca exemplu cel mai mare producător de cupru din Polonia, a cărui capitalizare a crescut de 10 ori după ce participaţia statului a scăzut sub 50%.
Economica.net - joi, 19 sept. 2013, 14:23
Anghel, BVB: Statul să renunţe la poziţia de acţionar majoritar la companiile pe care le deţine

„KGHM este a doua mare companie listată la bursa de la Varşovia, a fost listată în 1997. A fost listat iniţial 30%, iar apoi statul a început să mai vândă. Statul nu mai este majoritar, mai deţine doar 31,7% din acţiuni, nu 51%. Faţă de 1997, când deţinea peste 50%, compania este de zece ori mai valoroasă. Acum doi ani, a cumpărat o companie din Canada, ceea ce în România nu este posibil”, a afirmat Anghel, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Energy.

El a arătat că în aceste condiţii pentru stat este mai avantajos să deţină un pachet minoritar în raport cu participaţia majoritară.

„Este în interesul statului să dezvolte alternative de finanţare, iar bursa este o alternativă. Investiţiile înseamnă locuri de muncă şi nivel de trai (…) După succesul Transgaz, vom reuşi până la finele acestui an să aducem pe bursă compania privată Adeplast, să se finanţeze prin bursă”, a spus Anghel.

El a arătat că o altă alternativă de finanţare a companiilor decât listarea sunt bondurile corporative. Până în prezent, prin BVB s-au realizat finanţări prin bonduri corporative de 1 miliard de lei.

Pe lângă privatizări, Guvernul a promis de mai multe ori FMI şi Comisiei Europene că va lista la bursă pachete minoritare din Hidroelectrica (10%), Romgaz (10%), Transgaz (15%) şi Nuclearelectrica (10%).

Nuclearelectrica derulează în perioada 9 – 20 septembrie o ofertă prin care vrea să atragă fonduri nete de 272,8 – 369,3 milioane lei (61,7 – 83,5 milioane euro). Compania de stat vrea să vândă 25,3 milioane de acţiuni noi, reprezentând 10% din capitalul social actual, la preţuri cuprinse între 11,2 lei/titlu şi 15 lei/titlu.

Lansarea unei oferte publice iniţiale pentru pachetul majoritar de acţiuni deţinute de stat la Electrica, după majorarea de capital, este programată pentru mai 2014.

Pentru sfârşitul lunii iunie a anului viitor sunt prognozate lansări de oferte publice iniţiale pentru 15% din acţiunile statului la Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica.

Un pachet de 15% din acţiunile statului la Transgaz Mediaş (TGN) a fost vândut pe bursă în luna aprilie, printr-o ofertă secundară, conform acordului Guvernului cu FMI.

La conferinţa Mediafax Talks about Energy au participat Gabriel Dumitraşcu – şeful Direcţiei Generale de Privatizare din Departamentul pentru Energie; Valentin Mirecea – vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei; Răzvan Nicolescu -director Petrom; Niculae Havrileţ – preşedintele ANRE; Mihai Aniţei – director general al Azomureş; Jens Raschke – partener BearingPoint; Lucian Anghel – preşedintele BVB şi CEO BCR Pensii; Carmen Neagu -membru al Consiliului de Supraveghere Transelectrica; Silvia Vlăsceanu – director general ACUE.

Te-ar mai putea interesa și
Cătălin Prunariu, directorul TAROM, are circa 12.000 de euro investiți în acțiuni TESLA, Apple și Airbnb
Cătălin Prunariu, directorul TAROM, are circa 12.000 de euro investiți în acțiuni TESLA, Apple și Airbnb
Cătălin Prunariu, directorul general al TAROM, a investit circa 12.000 de euro în acțiuni la marile companii TESLA, Apple, Airbnb, Ceragon Networks și Interactive Brokers, potrivit declarației......
Protecție sporită pe Transfăgărășan și Transalpina: CNAIR a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete cu cabluri
Protecție sporită pe Transfăgărășan și Transalpina: CNAIR a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete ...
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
''Elanul generozităţii''' pentru finanţarea lucrărilor la Catedrala Notre-Dame din Paris ''nu scade'', fiind strânși ...
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Gospodăriile din Budapesta au plătit în august cel mai scăzut preţ la energie electrică în rândul capitalelor din ...