1EUR = 4.8703 RON | Bucureşti 11 º

News

Numărul absolvenţilor de la specializările cu profil tehnic, prea mic în comparaţie cu cererea de pe piaţă

Principalul factor care blochează dezvoltarea mai rapidă a industriei româneşti de software este disponibilitatea resurselor umane, numărul absolvenţilor de la specializările cu profil tehnic fiind prea mic în comparaţie cu cererea de pe piaţă, consideră Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii ANIS, într-un comunicat remis joi Agerpres.

12 noi, 2015 | Agerpres

Potrivit ANIS, estimarea de creştere a cifrei de afaceri pentru industria de software şi servicii IT este de 11% pentru următorii 3 ani.

'În condiţiile în care cifra de afaceri a industriei este generată în continuare în mare parte de zona de servicii, estimările noastre arată că rata medie de creştere ar putea depăşi 20%, cu suficiente resurse disponibile. Companiile anunţă constant intenţii de angajare pentru perioade scurte spre medii (1-3 ani). Dacă luăm în considerare doar aceste anunţuri publice, estimările pentru anul viitor, de exemplu, depăşesc 5.000 de noi poziţii deschise, doar în companiile mari. Foarte probabil ca numărul final să se apropie de 9.000-10.000.', a declarat Valerica Dragomir, director executiv ANIS.

Numărul anual de absolvenţi de la specializările tehnice nu depăşeşte 7.000, cu o rată de absorbţie pe piaţa muncii de 100%.

'În aceste condiţii, sistemul de educaţie superioară tehnică nu este în măsură să acopere cererea, iar companiile compensează prin atragerea de angajaţi cu calificări diferite şi complementare cu cele tehnice. Pentru a veni în întâmpinarea preocupărilor companiilor, discuţiile din interiorul ANIS au în vederea implicarea asociaţiei în mai multe tipuri de iniţiative - iniţierea de programe de recalificare de durată scurtă şi medie, implicarea în definirea de programe de educaţie formală superioară de scurtă durată şi, nu în ultimul rând, susţinerea creşterii cifrelor de şcolarizare la specializările tehnice', se mai spune în comunicat.

ANIS a fost înfiinţată în 1998 şi numără în prezent peste 120 de membri, care includ companii cu capital românesc sau străin, mici sau multinaţionale, cu sedii în toate marile centre IT din ţară.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO