ANIS: Numărul absolvenţilor de la specializările cu profil tehnic este prea mic în comparaţie cu cererea de pe piaţă

Principalul factor care blochează dezvoltarea mai rapidă a industriei româneşti de software este lipsa disponibilităţii resurselor umane, numărul absolvenţilor de la specializările cu profil tehnic fiind prea mic în comparaţie cu cererea de pe piaţă, atrag atenţia reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii /ANIS/, într-un comunicat de presă, transmis, joi, Agerpres.
Economica.net - joi, 12 nov. 2015, 15:25
ANIS: Numărul absolvenţilor de la specializările cu profil tehnic este prea mic în comparaţie cu cererea de pe piaţă

‘Companiile anunţă constant intenţii de angajare pentru perioade scurte spre medii (1-3 ani); dacă luăm în considerare doar aceste anunţuri publice, estimările pentru anul viitor, de exemplu, depăşesc 5.000 de noi poziţii deschise, doar în companiile mari. Foarte probabil ca numărul final să se apropie de 9.000 – 10.000’, este de părere directorul executiv ANIS, Valerică Dragomir.

Potrivit Asociaţiei, numărul anual de absolvenţi de la specializările tehnice nu depăşeşte 7.000, cu o rată de absorbţie pe piaţa muncii de 100%, iar în aceste condiţii sistemul de educaţie superioară tehnică nu este în măsură să acopere cererea, companiile compensând prin atragerea de angajaţi cu calificări diferite şi complementare cu cele tehnice.

‘Modalităţile prin care industria încearcă să compenseze decalajul între cerere şi ofertă sunt dintre cele mai variate – de la programe de stagii, la burse, programe de pregătire interne, şcoli de vară, evenimente şi competiţii de codare, precum şi programe de training de durată scurtă care au ca obiectiv să pregătească angajaţi pentru poziţii entry-level’, notează ANIS.

Pentru a veni în întâmpinarea preocupărilor companiilor, discuţiile din interiorul ANIS au în vedere implicarea asociaţiei în mai multe tipuri de iniţiative – iniţierea de programe de recalificare de durată scurtă şi medie, implicarea în definirea de programe de educaţie formală superioară de scurtă durată şi, nu în ultimul rând, susţinerea creşterii cifrelor de şcolarizare la specializările tehnice.

Conform ANIS, estimarea de creştere a cifrei de afaceri pentru industria de software şi servicii IT din România este de 11% pentru următorii trei ani. În condiţiile în care cifra de afaceri a industriei este generată în continuare, în mare parte, de zona de servicii, previziunile ANIS arată că rata medie de creştere ar putea depăşi 20%, cu suficiente resurse disponibile.

ANIS reprezintă interesele companiilor IT româneşti şi sprijină dezvoltarea industriei româneşti de software şi servicii şi creşterea, atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât şi a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse.

Asociaţia a fost înfiinţată în anul 1998 şi numără, în prezent, peste 120 de membri, care includ companii cu capital românesc sau străin, mici sau multinaţionale, cu sedii în toate marile centre IT din ţară.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce să faci în momentele de criză de lichidități – Dan Berciu, fondator AdWise
Ce să faci în momentele de criză de lichidități – Dan Berciu, fondator AdWise
Pandemia a reconfigurat întreg mediul de business. Cererea de bunuri și servicii s-a redus, unele piețe s-au contractat, ...
Nicușor Dan: Tariful pe care bucureștenii îl au de plătit în prezent pentru gigacalorie este de 164 de lei
Nicușor Dan: Tariful pe care bucureștenii îl au de plătit în prezent pentru gigacalorie este de 164 de lei
Primarul general al Bucureştiului, Nicuşor Dan, a declarat că, în acest moment, tariful pentru gigacalorie pe care-l ...
Raport Orange: Bucureşti, oraşul cel mai atacat de hackeri în ultimele 12 luni. Pe industrii, cea de retail a fost cea mai expusă
Raport Orange: Bucureşti, oraşul cel mai atacat de hackeri în ultimele 12 luni. Pe industrii, cea de retail a fost cea ...
Provocările ce țin de securitatea cibernetică au crescut semnificativ în ultimul an pe măsură ce multe companii au ...