1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

Companii

ANL a vândut peste 3.600 de locuinţe în nouă ani. 65% au fost cumpărate de chiriaşi din surse proprii

Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a vândut în nouă ani 3.657 de apartamente, din care aproape 2.400 au fost cumpărate cu surse proprii. Adică cu banii jos sau cu rate direct la primărie, după plata unui avans de 15%. 

19 ian, 2018 | | ECONOMICA.net

657 de locuinţe construite de ANL, destinate închirierii, au fost vândute anul trecut, arată datele Agenţiei, furnizate la solicitarea ECONOMICA.NET. Cele mai multe, 440, au fost cumpărate de chiriaşi cu rate la Primărie. Asta înseamnă că pentru achiziţia unui apartament a fost nevoie de un avans de 15%. Doar 30 de chiriaşi au accesat Programul Prima Casă anul trecut, mai arată datele. 

Din 2009, când autorităţile au decis ca locuinţele ANL închiriate de tineri să poată fi cumpărate, ANL a vândut 3.657 de locuinţe, iar din acest total, 20% au fost cumpărate cu banii jos. 

Cele mai multe apartamente ANL vândute în cei nouă ani sunt în sectorul 6 al Capitalei: 1.068. La Constanţa au fost vândute 254 de apartamente, la Iaşi 261 iar la Timişoara 213. 

Cifrele înregistrate anul trecut sunt mai mici decât cele din 2016, an cu vânzări record de locuinţe ANL: 1.088. Iar 80% dintre acestea au fost achiziţionate de către chiriaşi cu avans de 15% şi rate la primărie. 

Chiriaşii care au locuit cel puţin un an în apartamentele ANL nu prea s-au înghesuit să şi cumpere apartamentele. Sunt localităţi unde în toţi aceşti ani s-a vândut doar o locuinţă. Este cazul localităţilor Găeşti (Dâmboviţa), Brad (Hunedoara), Bragadiru (Ilfov), Baia Mare (Maramureş). 

Chirii de patru lei 

Unii chiriaşi nici nu au motive să-şi cumpere apartamentele. Spre exemplu, la Botoşani se derulează încă din toamna anului trecut o anchetă cu privire la chiriile de patru lei pe lună pe care le plătesc unii locatari. 

O anchetă este în desfășurare la Botoşani, acolo unde mai multe persoane plătesc chirii de patru lei pe lună pentru apartamente din blocuri ANL, informează Digi24.

În Botoşani, primăria are 631 de chiriaşi ANL. Până în iunie anul trecut, toţi plăteau între 180 şi 400 de lei, în funcţie de suprafaţa apartamentului. La începutul anului trecut, legea a fost modificată şi prevede noi criterii de calcul, raportate la venitul realizat pe membru de familie. Cei care au anunţat că se întreţin doar din alocaţiile copiilor, au rămas cu doar câţiva lei de plată.

Peste 12.000 de locuinţe erau disponibile spre cumpărare de către chiriaşi la sfârşitul lunii septembrie anul trecut. Preţul de vânzare a locuinţelor ANL a fost stabilit în vara anului trecut la 1.600,20 lei/mp (circa 345 de euro) metru inclusiv TVA, în scădere cu valoarea anterioară de de 1.757,88 lei pe mp, cu TVA, adică circa 392 de euro pe mp. La o suprafaţă medie de 60 de mp a unui apartament preţul este de circa 20.000 de euro. 

O evoluţie a vânzărilor locuinţelor ANL se poate regăsi în INFOGRAFICUL INTERACTIV de mai jos. 

Câţe locuinţe a finalizat ANL în 2017 

ANL a recepţionat anul trecut 551 de noi locuinţe, cele mai multe, în număr de 105 unităţi, în Râmnicu Vâlcea, mai arată datele ANL furnizate la solicitarea Economica.net. 69 de locuinţe au fost finalizate la Sinaia, 60 la Tulcea, 56 la Titu, 48 în sectorul 4 al Capitalei şi 36 la Simeria. Lista completă se regăseşte mai jos. 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO