ANM: Cod galben de ploi, descărcări electrice şi intensificări ale vântului în toată ţara, până joi dimineaţa UPDATE

O avertizare Cod galben de ploi, descărcări electrice şi vânt vizează întreaga ţară pe parcursul zilei de miercuri şi până joi dimineaţa, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), potrivit Agerpres. 
Economica.net - mie, 17 iun. 2020, 05:14
ANM: Cod galben de ploi, descărcări electrice şi intensificări ale vântului în toată ţara, până joi dimineaţa UPDATE

Conform prognozei, până joi, la ora 10:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii.

Cantităţile de apă vor depăşi 25 – 30 l/mp şi, pe arii restrânse, 40 – 60 l/mp.

ANM precizează că instabilitatea atmosferică se va menţine la un grad accentuat în cea mai mare parte a ţării, pe tot parcursul acestei săptămâni. 

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o avertizare Cod portocaliu de inundaţii, valabilă în următoarele trei ore pe râuri din judeţul Bacău, anunţă Agerpres.

Potrivit hidrologilor, până la ora 12:00, ca urmare a precipitaţiilor lichide înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici (cu posibile efecte severe de inundaţii locale) şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşiri ale Cotelor de inundaţie, pe râul Trotuş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Uz – amonte confluenţă cu râul Nicoreşti (judeţul Bacău).

INHGA menţionează că fenomenele se pot produce cu intensitate şi probabilitate mai mare în bazinul hidrografic al râului Dofteniţa, precum şi pe unele râuri mici din sectorul aferent S.H. Târgu Ocna.

53 de localităţi afectate de vremea rea

Pompierii militari au intervenit, în ultimele 24 de ore, în 53 de localităţi din 23 de judeţe pentru înlăturarea efectelor produse de ploile abundente şi vântul puternic, informează miercuri dimineaţa Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit Agerpres.

Conform unui comunicat transmis AGERPRES, în cursul zilei de marţi şi pe timpul nopţii, la nivel naţional au fost emise 32 de atenţionări şi avertizări hidrometeorologice imediate, care au vizat intensificări puternice ale vântului, averse torenţiale, grindină, frecvente descărcări electrice, vijelii, scurgeri importante pe versanţi şi viituri rapide pe râurile mici.

Pentru înlăturarea efectelor, pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din 34 de locuinţe, 80 de curţi, 41 de beciuri/ subsoluri şi 8 străzi.

Totodată, din cauza vântului puternic, patru copaci au căzut pe carosabil sau autoturisme şi a fost nevoie de intervenţia salvatorilor pentru degajarea acestora.

Precipitaţiile abundente au produs efecte semnificative în judeţul Cluj, unde pompierii au acţionat în opt localităţi, pentru evacuarea apei cu motopompe. Totodată, pe DN 1R, între localităţile Călăţele şi Dealul Negru, traficul rutier este oprit din cauza surpării părţii carosabile în urma unei viituri, precizează sursa citată.

Alte judeţe unde aversele torenţiale au produs situaţii deosebite au fost Argeş, Gorj, Ialomiţa şi Teleorman, unde s-a acţionat pentru evacuarea apei acumulate în peste 70 de gospodării.

În Capitală au fost înregistrate situaţii izolate în care a fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru degajarea a doi copaci şi evacuarea apei dintr-o parcare şi trei curţi.

Traficul rutier a fost temporar afectat pe un drum naţional (DN 15/MS), două drumuri judeţene (DJ 108C/CJ şi DJ 242H/GL) şi este oprit pe două drumuri naţionale (DN 57B/CS şi DN 1R/CJ), respectiv pe un drum judeţean (DJ 108F/SJ).

Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecţie de către cetăţeni, în contextul emiterii avertizărilor meteorologice/ hidrologice, au fost emise 9 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT la nivelul judeţelor Cluj, Galaţi, Sălaj, Suceava şi Tulcea.

În prezent, se intervine în judeţul Dâmboviţa pentru evacuarea apei de pe o stradă şi în judeţul Giurgiu pentru evacuarea apei dintr-o curte. 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...