ANPC: 35 de reclamaţii pe drepturile pasagerilor aerieni, depuse în 2014

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a primit, în 2014, un număr de 35 de reclamaţii pe drepturile pasagerilor aerieni, cele mai multe vizând anularea zborurilor şi întârzieri prelungite ale acestora, a afirmat, joi, preşedintele ANPC, Marius Alexandru Dunca.
Economica.net - joi, 05 iun. 2014, 14:38
ANPC: 35 de reclamaţii pe drepturile pasagerilor aerieni, depuse în 2014

‘În 2014, pe analizele noastre pe care le-am făcut, avem 35 de reclamaţii. Aspectele principale reclamate au fost anularea zborurilor şi întârzieri prelungite ale zborurilor’, a spus Dunca.

Întrebat dacă pasagerii români îşi cunosc drepturile, şeful ANPC a răspuns: ‘Mai avem de lucru’.

”Sper ca şi societatea civilă să vină în ajutorul nostru. Noi, prin ANPC, încercăm să informăm cât mai mult pasagerii, să-şi cunoască drepturile, mai ales că este şi un Regulament al UE 261/2004 care îi ajută şi au nişte drepturile de care ar trebui să beneficieze. Majoritatea reclamaţiilor le rezolvăm’, a menţionat el.

Oficialul ANPC a sfătuit pasagerii ca, în cazul în care au neplăceri în timpul zborului, să se adreseze prima dată companiei aeriene cu care au călătorit, iar dacă nu se rezolvă problema, să depună reclamaţii la ANPC.

‘Dacă se întâmplă ceva, dacă pasagerii au neplăceri în timpul zborului sau înainte, să se adreseze companiei aeriene, iar dacă nu se rezolvă să vină la ANPC sau, dacă se află într-o ţară UE, să se adreseze organismului din respectivul stat. Sunt nişte drepturi fundamentale, esenţiale şi minime ale pasagerilor’, a subliniat el.

În altă ordine de idei, Dunca a făcut referire şi la o ordonanţă de urgenţă care a fost aprobată în şedinţa de Guvern de miercuri, care vizează drepturile consumatorilor la contractele încheiate la distanţă.

‘Ieri (miercuri – n.r.) a trecut în şedinţa de Guvern o ordonanţă de urgenţă unde aveam o directivă care trebuia transpusă în decembrie şi am reuşit să treacă ieri, cu drepturile consumatorilor la contractele încheiate la distanţă. Facem uşor-uşor paşi spre ajutorul consumatorilor. Să nu uităm că mai întâi suntem consumatori şi mai apoi suntem alt fel de persoane’, a subliniat acesta.

Centrul European al Consumatorilor – ECC România a sărbătorit, joi, Ziua Drepturilor Pasagerilor în Transportul Aerian în Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ din Bucureşti.

La eveniment au participat comisarul european pentru protecţia consumatorilor, Neven Mimica, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Marius Alexandru Dunca, şi directorul ECC România, Irina Chiriţoiu.

 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...