1EUR=4.7383 RON | Bucureşti 9 º
INDICI BURSIERI
BET
7657,08
0.002
BETPlus
1145,35
0.0016
BET-FI
35169,46
0.0115
BET-NG
670,95
-0.0006
BET-XT
705,81
0.0017
ARAX
2.44
0,0000%
BIO
0.35
0,0000%
BRD
11.52
-1,5385%
BRK
0.0744
0,2695%
BVB
23
-2,1277%
DAFR
0.0158
0,0000%
EBS
151
2,8961%
FP
0.88
3,5294%
OLT
0.085
-1,8476%
PRSN
0.065
0,0000%
SIF1
2.24
1,3575%
SIF2
1.17
0,3431%
SIF3
0.2355
3,0635%
SIF4
0.618
0,3247%
SIF5
2.045
-2,1531%
SNP
0.347
-0,4304%
TEL
21.8
-1,5801%
TGN
336.5
1,9697%
TLV
1.828
-1,1892%

ANPC a dat în judecată OTP Bank. Vrea să scoată din contractele de credit dobânda care doar creşte

Dobânda variabilă care doar creşte, drama românului cu credit. Este şi cazul clienţilor OTP Bank, care s-au trezit în criză că au semnat un contract care dă dreptul băncii să pună ce dobândă vrea. Protecţia Consumatorilor a pornit un proces cu OTP pentru a remedia această problemă pentru toţi clienţii băncii.

Comenteaza
...

În galeria băncilor cu litigii cu clienţii găsim şi OTP Bank România. Banca cu acţionariat maghiar este una dintre instituţiile de credit locale cu un număr ridicat de procese pierdute cu proprii clienţi pe clauze abuzive.

OTP este una dintre cele opt bănci cu care Autoritate Naţională pentru Protecţia Consumatorilor are litigii pe rol, care s-ar putea încheia cu eliminarea mai multor clauze din contractele de credit.

Acţiunile au fost făcute după data de 1 octombrie 2013, după ce legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti a fost modificată. Noile prevederi spun că o clauză dintr-un contract preformulat declarată ca fiind abuzivă va fi eliminată din toate contractele profesionistului care a propus aceste contracte, la iniţiativa ANPC sau a unei asociaţii de consumatori.

ECONOMICA.NET vă prezintă, în serial, şi clauzele pe care ANPC le consideră abuzive în funcţie de bancă.

În cazul OTP, clienţii au reclamat, în special, modul de calcul al dobânzilor variabile. Potrivit prevederilor contractuale, dobânzile ar fi trebuit să varieze atât faţă de politica băncii, cât şi faţă de indicatorii pieţei (Euribor, Libor, Robor, în funcţie de valuta creditului). Însă, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor bănci din România, la vederea crizei economice OTP a preferat să crească dobânda curentă clienţilor, deşi indicatorii din piaţă erau în cădere liberă spre minimele istorice, asta în condiţiile în care deprecierea leului îi afecta deja serios pe cei cu credite în franci elveţieni sau euro.

Apariţia OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori a încurcat şi mai mult viaţa clienţilor OTP, care s-au trezit cu marje contractuale semnificativ mai ridicate faţă de dobânda iniţială a creditului – acestea au fost calculate după ce banca le crescuse deja dobânzile.

Cei care au dat OTP în judecată au obţinut în instanţă calcularea dobânzii creditului în funcţie de indicatorii pieţei şi la marje compatibile cu cele de la momentul originării creditului, astfel că au beneficiat de unele dintre cele mai reduse dobânzi din România: 2 – 4% pe an, pentru creditele în franci.

În cazul în care ANPC va câştiga procesul cu OTP Bank, înregistrat secţia de contencios administrativ a Tribunalului Bucureşti – dosarul 5410/3/2014 -, atunci şi clienţii OTP care nu au dat banca în judecată vor beneficia de pe urma deciziei instanţei.

Iată clauzele pentru care OTP a fost chemată în instanţă de către ANPC, aşa cum rezultă din documentele Autorităţii:

S-a procedat la verificarea contractelor de credit de nevoi personale garantate cu ipotecă,ocazie cu care s-a constatat că urmatoarele clauze contractuale sunt posibil abuzive după cum urmează:

În contractul de credit la art 5.2 este prevazut „Dobânda este variabilă în conformitate cu politica băncii.Dobânda poate fi modificată în mod unilateral de catre banca, /uand in considerare valoarea dobanzii de referinta pentru fiecare valuta (ex EURIBOR (EUR)/ LIBOR(CHF)/ RUBOR (RON), etc)fara a exista consimtamantul Clientului.Noul procent de dobanda se va aplica la soldul creditului ramas de rambursat incepand cu data de aplicare stabilita de banca.Modificarea dobanzii va duce la recalcularea dobanzii datorate" iar La art 5.3 se prevede „Noul procent de dobanda va fi comunicat împrumutatului prin intermediul unei scrisori simple sau extras de cont trimis la adresa de corespondenta specificata de acesta sau prin oft.sare la sediile unitatilor bancare. Clientul consimte aceasta metoda de notificare suficienta, nefiind necesara încheierea unui act additional la prezentul contract de credit in acest sens renuntant la orice eventual plangere/opozitie/contestatie ulterioara. ''.

S-a procedat la verificarea contractelor de credit imobiliar, ocazie cu care s-a constatat ca urmatoarele clauze contractuale sunt posibil abuzive dupa cum urmeaza:

Art 6.1 din contract prevede : „Pentru creditul acordat, Clientul datoreaza si va plati bancii o rata de dobanda revizuibila in conformitate cu politica bancii '' iar la art 6.2 este prevazut: „Banca isi rezerva dreptul sa revizuiasca periodic dobanda in functie de evolutia indicatorilor de referinta pentru fiecare valuta (Euribor pentru euro, Libor pentru CHF, Bubor pentru Ron). Modalitatea de comunicare a modificarii ratei de dobanzii se face in conformitate cu prevederile art 6.3 „Noul procent de dobanda va fi comunicat imprumutatului prin intermediul unei scrisori simple la adresa de corespondenta specificata de client. Clientul consimte aceasta metoda de notificare suficienta, in acest sens renuntand la orice eventuala plangere/opozitie/contestatie ulterioara.

Pentru clauzele mentionate antrerior a fost incheiat proces verbal care a fost inaintat instantei de judecata competente în conformitate cu prevederile art 12 din Legea 193 /3000 modificata, urmand ca instanta sa se pronunte asupra caracterului abuziv ale acestor clauze, si în cazul in care acesta considera necesar va dispune modificare clauzei pentru toate contractele similare.

Pentru o mai buna intelegere, reiteram faptul ca aceste contracte inaintate instantelor de judecata sunt contracte a caror acte aditionale au fost denunate in temeiul art II din legea 288/201 O, urmand ca dvs prin structurile teritoriale sa informati consumatorii care depun reclamatii la opertatorii economici financiar bancari mai sus mentionati care au încheiat cu petentii acelasi tip de contracte de credit si ale caror actele aditionale încheiate in temeiul OUG 50/2010 au fost denuntate de catre una dintre parti. In cazul in care din analizarea reclamatilor la acesti operatori financiar bancari identificati si alte clauze care prezinta indici de clauza abuziva, va recomandam sa transmiteti reclamatile catre ANPC-D.C.S.P in vederea analizarii si inaintarii acestora in instanta.

de ultima ora pe ECONOMICA.net
capital.ro
b365.ro
noobz.ro
Obiectiv.info
Comentariisau conectează-te prin Facebook
Notă: Poţi să adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezintă. Nu trebuie decât să te înregistrezi!
comentariu nou
28 mai 14:49
Răspunde | Votează email 0 email
AntiOtp Grupul
Clauze abuzive OTP
Sentinte irevocabile
Jurisprudenta ICCJ
Legislatia protectiei consumatorului
Primii pasi
http://www.clauzeabuziveotp.com/
Va asteptam
Grupul antiOTP
01 apr 23:24
Răspunde | Votează email 0 email
cilent bcr
nu cred ca are rost sa explicam unui irational ce inseamna clauze abuzive, este clar ca nu intelege si nici nu va intelege pana nu va fi si el abuzat, intr-un fel sau altul , cert este ca aceste discutii u ar fi existat daca aceste clauze nu ar fi existat important este sa le vada cine trebuie,nu este loc de indoiala ca aceste dobanzi interne practicate de OTP sau BCR sunt abuzive
01 apr 23:23
Răspunde | Votează email 0 email
cilent bcr
nu cred ca are rost sa explicam unui irational ce inseamna clauze abuzive, este clar ca nu intelege si nici nu va intelege pana nu va fi si el abuzat, intr-un fel sau altul , cert este ca aceste discutii u ar fi existat daca aceste clauze nu ar fi existat important este sa le vada cine trebuie,nu este loc de indoiala ca aceste dobanzi interne practicate de OTP sau BCR sunt abuzive
01 apr 21:58
Răspunde | Votează email 2 email
Gabonezu
sa te foot in nara irationalule
01 apr 21:13
Răspunde | Votează email 2 email
Jidanu
De ce ne mai mira reactia unui tugulan ca asta cand s-a demonstrat clar ca bancile care practica camataria (cu bcr in frunte)sunt pline de astfel de specimene pt care legile sunt doar pt clienti. NU mai faceti credite oameni buni!
01 apr 20:44
Răspunde | Votează email 3 email
Clientu Rational
Hop si Prostea la interval :) Cum ma jegule sa schimbi conditiile asa peste noapte? Tu carti citesti analfabetule ce esti? Se vede ce cultura legislativa ai. Marsh ma si citeste cum este cu legea partilor si cu legislatia de protectie a consumatorilor. Dupa mintea ta distrusa un contract semnat poate fi schimbat de o parte unilateral si asta este? Vai de capul tau bolovane!
01 apr 12:59
Răspunde | Votează email -11 email
client irational
Mars la banca si plateste ce ai de platit.
NU te-a obligat nimeni sa semnezi contractul cu banca si nimeni nu ti-a bagat fortat banii in buzunar.
Probabil esti analfabet si nu ai citit contractul . Daca banca a schimbat intre timp conditiile trebuia sa te interesezi din trei in trei luni de situatia contractului. Asa face un om rational. NU plange pe forum.
Mars la banca. Asa cum ai luat banii trebuie sa-i dai INAPOI.
01 apr 13:24
Votează email 3 email
un vierme
bancherule -o sa imi iei pielea de pe p________a
01 apr 13:25
Votează email 0 email
un ciumpalac
bancherule -o sa imi iei pielea de pe sti tu ce
01 apr 14:15
Votează email 1 email
client
Asa paradis penru banci ca romania anilor 2006-2013 nu prea s-a vazut. Puteau sa scoata din contul clientilor care si-au luat credit cat au vrut ei, fara nici o justificare si fara nici o consecinta. Pot sa fure fara nici o remuscare, nu exista lege care sa nu fie interpretabila dupa placul lor, BNR-ul si ANPC-ul, si chiar si ministrul finantelor ii protejeaza la orice frauda sau furt, legile se pot modifica chiar si ulterior pentru a legaliza furturile.
01 apr 20:29
Votează email 3 email
Gainaru
Mizerabile, mars in canal. Cand prinzi hotul la furat, iata ce limbaj foloseste. Banca = Camatarie. Se vede din avalansa de procese impotriva lor: OTP, BCR, BRD, Raiffeisen, Volksbank, Credit Europe Bank, ...
02 apr 21:04
Votează email 0 email
hotul striga hotii
vai-vai, doar un singur camatar "cinstit" si atatia clienti furiosi. ce mila imi este! ce are oare lumea cu voi? sa fie din cauza abuzurilor? mai, mai!
01 apr 11:26
Răspunde | Votează email 4 email
client
Cum se poate ca aceste contracte tipizate sa fie acceptate de anpc si aprobate de bnr timp de aproape 10 ani, doar acum se pune problema ca ar putea fi ilegale? Cati si-au pierdut casa, masina, bunurile din cauza dobanzilor care ramaneau fixe din LIBOR-ul scadea si cresteau cand LIBOR-ul crestea, iar cei de banca pur si simplu iti luau banii din cont pt rata calculata practic dupa bunul lor plac?
Acelasi subiect pe ECONOMICA.NET
Fii primul care afla
cele mai importante stiri!
Aboneaza-te la newsletter-ul
ECONOMICA.NET!
Business la minut
Cele mai noi ştiri din Români vs. bănci »
Ultimele joburi adaugate
Abonare Newsletter »
Cele mai citite ştiri
  • 3h
  • 24h
  • 7z
  • 31z
Siteul ECONOMICA foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies. Află mai multe accesand POLITICA COOKIES X